Kezdőlap arrow Kultúra
Kultúra
A nagybányai mesternek, Ziffer Sándornak nyílt kiállítása Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2019. október 14.
A nagybányai festőiskola kiemelkedő festőjének, Ziffer Sándornak nyílt kiállítása a Városi Képtárban. A Van, aki marad… című tárlat egyrészt keresztmetszetet mutat az életműről, másrészt pedig az egyik leghíresebb magyar művésztelepről is képet ad – összesen 58 festménnyel és egy az alkotót bemutató filmmel.
Tovább...
 
Joseph,Campbell ; Bill,Moyers - A mítosz hatalma Nyomtatás E-mail
Írta: Pál András   
2019. október 14.
Joseph Campbell világhírű mitológia-kutató gondolatai nagy hatást gyakoroltak emberek százezreire, köztük George Lucasra is, a Star Wars univerzum megteremtőjére. Campbell – akinek a mítosz nem más, mint „a világegyetem dala, a szférák zenéje” – kötetlen beszélgetés formájában avat be régi korok, letűnt népek mítoszainak legfőbb motívumaiba, miközben rámutat az ezekből fakadó erőre, mely a modern társadalmakban is meghatározó szereppel bír.
Tovább...
 
Csáth Géza: Ópium Nyomtatás E-mail
Írta: Pál András   
2019. október 11.
Az első írásait (zenei kritikáit) tizennégy évesen, első novelláskötetét (A varázsló kertje, 1908) pedig huszonegy éves korában publikáló Csáth Géza (1887–1919) tragikusan rövid élete során mintegy százhúsz – többnyire sötét tónusú – novellát, mesét és elbeszélést írt.
Tovább...
 
Sylvia Plath - Az üvegbura – Mary Ventura és a Kilencedik királyság Nyomtatás E-mail
Írta: Barany Réka   
2019. október 10.
Megjelent Sylvia Plath világhírű klasszikusa egy eddig még kiadatlan kisregénnyel kiegészítve.
Tovább...
 
9. Mozinet Filmnapok a Barátságban Nyomtatás E-mail
Írta: Lőrincz Miklós   
2019. október 10.
Október 17. és 19. között zajlik a 9. Mozinet Filmnapok a Barátság moziban: ebben a három napban több film jóval a hivatalos hazai premiert megelőzően lesz látható.
Tovább...
 
Ferlinghetti, Lawrence: Kicsi Fiú Nyomtatás E-mail
Írta: Pál András   
2019. október 10.
A híres beatköltő századik születésnapja előtt megírta irodalmi testamentumát – egy olyan önéletrajzi regényt, amelyben nemcsak saját életét tekinti át, hanem katasztrófa felé sodródó civilizációnk állapotát is. - Lawrence Ferlinghetti lázas, szenvedélyes, áradó, varázslatos szövege újra és újra visszatér a gyermekkori traumáihoz, magányához, árvaságához, párizsi egyetemista éveihez és a második világháborúhoz (amikor részt vett a D-napi partraszállásban), miközben a beatnemzedék más nagyjait – Ginsberget, Kerouacot és Burroughst – is rendre megidézi.
Tovább...
 
Tormay Cecile-t idézték meg az irodalmi napokon Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2019. október 09.
A színházban előadói esttel folytatódott A határon túli irodalom napjai Döbrentei Kornél költővel és Dóka Andrea színművésszel – Tormay Cecile alakját és írásait megidézve. A felolvasás után bemutatták a verseket és versértelmezéseket tartalmazó Carmina Albae Regiae és a prózai írásokból álló Kötéltánc című antológiákat.
Tovább...
 
Goodwin, Daisy: Sisi angol szerelme Nyomtatás E-mail
Írta: Pál András   
2019. október 09.
Erzsébet osztrák császárné–magyar királyné, aki nemcsak szépségéről, hanem lovaglótudásáról is híres, Angliába utazik, hogy hajtóvadászatokon vegyen részt. A vidéki nemesség izgatottan várja a világ legszebb asszonyának tartott Sisi érkezését. Bay Middleton kapitány, Anglia egyik legkiválóbb lovasa azonban nem osztozik az általános lelkesedésben, és nem akar a császárné kísérője lenni.
Tovább...
 
Pelevin, Viktor: Titkos pillantások a Fudzsi-hegyre Nyomtatás E-mail
Írta: Pál András   
2019. október 08.
„A boldogságot nem lehet pénzért megvásárolni”, tartja a mondás, de vannak, akik szerint megfelelő összegért cserébe valójában bármi megszerezhető – különösen Oroszországban. Így gondolja az oligarchák aranyéletébe belefásult Fjodor Szemjonovics is, és befizet egy speciális startup-szolgáltatásra, amely a lelki harmónia azonnali elérését kínálja.
Tovább...
 
Csütörtökig lehet beküldeni az alkotásokat Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. október 08.
Hatodik alkalommal hirdette meg az országos MINIATŰR fotópályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a MÁV Fotókör. A kezdeményezés keretében bárki beküldheti az alkotásait két kategóriában október 10-ig, csütörtökig. A zsűrizést követően november 30-án adják át a díjakat és nyitják meg a fotókiállítást.
Tovább...
 
Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak Nyomtatás E-mail
Írta: Pál András   
2019. október 08.
A nagy sikerű Addig se iszik irodalmi paródiái után Bödőcs Tibor önálló regényt írt Meg se kínáltak címmel. A Helikon Kiadó gondozásában megjelenő kötet, Magyar Oszkár szobafestő története a stand-upok világához áll közelebb, és úgy vág elképesztő erővel gyomorszájon, hogy közben viccesebb, mint bármi, amit eddig csinált a szerző.
Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 45 - 55 / 3949