Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra
Kultúra
Kiállítás a Platánban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. augusztus 04.

ImageSimon M. Veronika, Szőke Balogh Joli és Szőke Krisztina alkotásaiból nyílik tárlat ma, 17 órakor a székesfehérvári Platán Galériában. A kiállítás a „ A XXI. századi anyagok és technikák a festészetben” címet kapta. A festményeket Enyedi Béla Krúdy díjas szépíró mutatja be a nagyközönségnek. A megnyitó műsorában közreműködnek a Székesfehérvár-ért Nemzetközi Művészkör tagjai. A tárlat megtekinthető: egy hónapon át.

 
Járjuk körbe Magyarországot - a Tallósi vízimalom Nyomtatás E-mail
Írta: Fazekas Krisztina   
2010. augusztus 03.

ImageDunatőkéstől kb. 6 km-re található Tallós. Tallós főútján is jelzik a vízimalomhoz kanyarodó utat, először kicsit betonút, aztán földút, és ha ketté ágazik, balra kell venni az irányt. Gondolkodott már valaki egy kis pikniken, horgászáson, bográcsgulyásozáson, s mindezt a vízparton..? Akkor itt a lehetőség! A 115 éves vízimalom működik, s azt a felügyelője be is indítja, ha a látogató kéri. A "gondozók" nagyon kedvesek, s bárkinek elmesélik, hogy hogyan működik a malom.

Tovább...
 
Fehérvár Szalon 2010 - felhívás Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. augusztus 03.

ImageSzékesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata,Fejér Megye Önkormányzata, a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény és a Volksbank Galéria „Fehérvár Szalon 2010” címmel képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítást rendez a Magyarországi Volksbank Zrt. székesfehérvári bankfiók-galériában. A pályázat nyilvános: minden Székesfehérváron élő vagy a városban dolgozó alkotó pályázhat. A szervezők örömmel veszik fiatal, kísérletező illetve kiállításokon ritkábban szereplő alkotók jelentkezését.

Tovább...
 
Eötvös Gábor után "Van mááásik!" - például Don Pedro Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. augusztus 02.

Image„Én nem vagyok bohóc, csak bohóckodom. Az egyetlen ember, akit megillet ez a rang, az Eötvös Gábor.” – mondja szerényen Ispán György, akit minenki csak „Don Pedro”-ként emleget. A közkedvelt bohóc rendszeresen lép fel Székesfehérváron és környékén. Hívják falunapra, gyerekzsúrra, óvodai mulatságokra. Merthogy ő nem ám holmi kényszer-rímes, unott képű bohóc-imitátor, hanem valódi kacagásra sarkall alaposan megkomponált műsorával.

Tovább...
 
"Színek a nyárban" Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. augusztus 02.

ImageA Móri Írók, Képzőművészek Szövetségének tagjai mutatkoznak be ma délután a Bányató Galériában. A kiállításon Linczné Ruff Ágnes keramikus, valamint Simon Edit Gergye László, Egri Ferenc, Máhr Zoltán, és Nuszpl Zsolt festőművész alkotásait tekintheti meg a nagyközönség 17 órától. A tárlat megnyitóján közreműködnek: Filotás Erika énekes előadóművész, Klein Magda író, valamint Nuszpl Zsolt, Ulrich Éva, és Máhr Zoltán költő.

 
Járjuk körbe Magyarországot - A kallósdi rotunda Nyomtatás E-mail
Írta: Fazekas Krisztina   
2010. augusztus 01.

ImageMég esőben is gyönyörű kilátás nyílik egy piciny, mindössze két utcányi (Kossuth utca és Petőfi utca) balatonfelvidéki falucskához tartozó domboldalról. A domboldalon található a rotunda, mely nem más, mint egy 1300-ban építtetett kör alakú templom. A kallósdi rotunda műemlék. A kallósdi emberek bizalmát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a több, mint 700 éves épület kapujára kiírt tájékoztatószöveg: „Kedves érdeklődő! A kerektemplom kulcsa keddtől szombatig az élelmiszerboltban, amúgy Vincze Lajosnál, a Kossuth Lajos utca 20. szám alatt található.” A kallósdi rotunda GPS koordinátái: 46.8716 / 17.063

Tovább...
 
Járjuk körbe Magyarországot - Kotsy-vízimalom, Zalaszántó Nyomtatás E-mail
Írta: Fazekas Krisztina   
2010. július 30.

ImageZalaszántón már jártunk, megmutattunk a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Kovácsi-hegy erdejének egyik pontján található Zalaszántói békesztúpát, most következzék a vízimalom sorozatunk berkein belül a zalaszántói Kotsy-vízimalom. A Kotsy-vízimalom vicces. Nem is a vízimalom vicces, hanem az építtetője, aki gondolt egyet, és azt mondta: „Uraim, a vízimalom kerekét építsük be a házba! Hogy hogyan?! Hát úgy, hogy a malomházat építsük rá a patakra, úgy kerülhet be a kerék a házba, nemde?!” – No, hát így születhetett meg a Kotsy-vízimalom, mely egyediségét egy efféle ötletnek és az azt követő építészeti bravúrnak köszönheti.

Tovább...
 
Folyik már az alkotás az első vasöntő-szobrász művésztelepen Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 30.

ImageMegkezdte munkáját a móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskolában az első vasöntő-szobrász művésztelep. Az 1994 óta működő alkotótelepen évente változó műfajokban és technikával dolgozhatnak a meghívott alkotóművészek. Ez év nyarán két művésztelepet szervez a székesfehérvári Városi Képtár - Deák Gyűjtemény, a Székesfehérvári Művészek Társaságával és a Móri Szabadiskolával közösen.

Tovább...
 
Fotótörténet képekben, gépekben Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 29.

Image- címmel nyílik kiállítás A Szabadművelődés Házában. A tárlat József Lipót gyűjteményét vonultatja meg. A megnyitóra ma,18 órakor kerül sor. A bemutatott darabokat Tóth László ajánlja a vendégek figyelmébe. Trupka Zoltán népművelőtől megtudtuk, hogy a kiállítás kapcsolódik a Magyar fotóművészet napja című eseményhez. A tárlat augusztus 29-éig tekinthető meg az intézmény nyitva tartási idejében.

 
Járjuk körbe Magyarországot - Plul-vízimalom, Csopak Nyomtatás E-mail
Írta: Fazekas Krisztina   
2010. július 29.

ImageA Plul szócska egy vezetéknevet fed, a malom Plul bácsiról kapta a nevét, aki az 1900-as évek elején nem csak ezt, hanem több malmot is birtokolt. A Plul vízimalom két szintes, a vízimalom jobb oldalán található a házrész, melyben nem is olyan rég még Plul bácsi unokája, Plul Kálmán lakott. A csopaki Önkormányzat a ház és udvarrészt 2006-ban megvásárolta Plul Kálmántól, az unokától, így a malom az egész házzal együtt már csak arra vár, hogy olyan szép állapotba kerülhessen, mint pl. a zalaszántói Kotsy-vízimalom.

Tovább...
 
Kiállítások a Városi Képtár  Deák Gyűjteményben Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 29.

ImageA hónap végéig tekinthető meg a „Viszonyok. Ki? Kit? Mivel? - Portrévariáció a Deák-gyűjteményből és napjainkból” című kiállítás a Városi Képtár - Deák Gyűjteményben. Hamarosan megjenik, és kapható lesz a kiállításhoz tartozó, kétnyelvű, 80 oldalas katalógus is - benne Tatai Erzsébet megnyitószövege, Muladi Brigitta tanulmánya, a kiállítot művek színes reprodukcióival, teljes műtárgyjegyzékkel.

Tovább...
 
<< Első < Előző 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 Következő > Utolsó >>

Eredmények 5292 - 5302 / 6189