Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra
Kultúra
Gyümölcsünnep a Dinnyési Hagyományőrző Központban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 29.

ImageJúlius 31-én (szombaton) az Gárdonyi Önkormányzat, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ, a Gárdonyi TDM Szervezet és helyi civil közösségek összefogásával egész napos rendezvényre várja az érdeklődőket a gyümölcs témaköréhez kapcsolódóan. A tervek szerint lesz kedvezményes gyümölcsvásár a környékbeli termelők közreműködésével, ismeretterjesztő előadás a hagyományos magyar gyümölcsfajtákról, valamint a házi feldolgozás és tartósítás módszereiről.

Tovább...
 
Szabolcs Napokat rendeztek Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 28.

ImageTizenkettedik alkalommal rendezték meg a Szabolcs Napokat. A megnyitó keretében ünnepelték Pusztaszabolcs és a német testvértelepülés kapcsolatfelvételének 10. évfordulóját. Ennek keretében a pusztaszabolcsi óvodában bemutatták Tüke László „Vivos Voco… Hívom az élőket…” című könyvét is. A rendezvényt Baltási Nándor katolikus esperes nyitotta meg, a könyvet pedig L. Simon László mutatta be. Ezt követően a nagyközönség megtekinthette a régi pusztatszabolcsi fotókból álló kiállítást, amelyet Lukács László néprajzprofesszor, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum munkatársa ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

Tovább...
 
Zajlanak a próbák a Pelikán udvarban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 28.

ImageVáradi Eszter Sára terhessége utolsó harmadában is aktívan próbál. A fehérvári közönség egy darabig nem láthatja kedvencét a szülés miatt, de az augusztus első hetében tartandó operett esteken teljes erőbedobással dolgozik, mint forgatókönyvíró, társrendező és színész. És hogy milyen szerepet írt magának a BOR, MÁMOR, SZERELEM című operettgála történetében, amely egy fogadóban játszódik? Nos, ezt megtudhatják a nézők augusztus első hetében a Pelikán Udvarban!

Tovább...
 
Járjuk körbe Magyarországot - Tihanyi barlanglakások Nyomtatás E-mail
Írta: Fazekas Krisztina   
2010. július 27.

ImageBár a legkevesebb fotó ehhez az albumunkhoz kapcsolódik, a téma annál is izgalmasabb! Tudták, hogy Tihanyban, vannak barlanglakások..? Bizony! Méghozzá ott, ahol bizonyára már Ön is járt: Ha közvetlenül a Balaton-part melletti úton térnek be Tihanyba, jobb oldalon erdőszerű hangulat található. Ott, egy kicsi táblácska jelzi, hogy a közelben vannak a Barátlakások (barlanglakások). A Tihanyi Barátlakások (Tihanyi Barlanglakások) Közép-Európa egyetlen megmaradt remetetelepe. Feltehetően I. András király által Tihanyba telepített bazilita szerzetesek építményei.

Tovább...
 
Sztárvendégek érkeznek idén is a FEZEN-re - Jó Fehérváron fiatalnak lenni! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 26.

ImageÁkos, Tankcsapda, Therapy, Depresszió… Csak néhány név azok közül, akik idén fellépnek a FEZEN-en. A három napos zenei fesztivál naponta húsz-harminc koncerttel várja a látogatókat. Az együttesek közül hat világhírű, a többiek pedig a magyar zenei élet elitjei közül kerülnek ki. Ráadásul idén eltűnnek a területet borító kövek is. Így akár tűsarkúban is el lehet látogatni a rendezvényre. (Bár nem túl praktikus e viselet, ám a lehetőség már erre is adott…)

Tovább...
 
Kvircedli és macskapracli Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 26.

ImageA Radó Antal Könyvtár és Művelődési Központ a 2010. augusztus 20-ai ünnepségsorozatra egy kiállítást szervez. A tárlat témája: Hagyományos sváb sütemények és ütőformái (pl: kvircedli, macskapracni, stb.) A szervezők a kiállítás anyagának összeállításához várják a lakosok és háziasszonyok jellegzetes móri, különleges mintájú, vagy régiségnek számító sütemény-nyomó formáit. A kiállítási anyagok átvétele: a Lamberg-kastély 33-as irodájában 2010. július 26-30-ig.

 
Járjuk körbe Magyarországot: A zalaszántói békesztúpa Nyomtatás E-mail
Írta: Fazekas Krisztina   
2010. július 23.

ImageA Balatonfelvidéki Nemzeti Park Kovácsi-hegy erdejének egyik pontján, Zalaszántó határában, a közel 50 méteres bükkös zöldjébe burkozva egy szentély fehérlik. A szentély egy buddhista sztúpa, mely bár nem az egyetlen Magyarországon, de kétségkívül a legnagyobb, nem csak hazánkban, hanem egész Európa szerte. Bár a fotó kicsit csalóka, a zalaszántói békesztúpa magassága egy 10 emeletes panelépület magasságával vetekszik, szélessége pedig 24 méter. A buddhista szentély 1992-93-ban épült, mely belsejébe az építésekor növényi magvakat, buddhista iratokat és tibeti könyveket is helyeztek. A békesztúpát a XIV. Dalai Láma, Tendzin Gjatso avatta fel 1993-ban.

Tovább...
 
Látogassunk el Szlovákiába: a Dunatőkési vízimalom Nyomtatás E-mail
Írta: Fazekas Krisztina   
2010. július 22.

ImageDunatőkésre érve és a főúton tovább haladva lehet egyszercsak, kb. Dunatőkés közepe tájékán kiszúrni azt az irányítótáblát, mely mutatja a vízimalom felé jobbra vezető utat. A táblától nincs messze a malom, földúton kell menni, kb. 300-500 métert. A vízimalom és környéke természetvédelmi övezet, mind a folyó, mind a körülvevő állat, -növény –és rovarvilág vonatkozásában. Ez az egyetlen tégla építésű malomház, a következő részekben, Tallóson, Jókán és Gútán a malomházak is fából lesznek.

Tovább...
 
Bella István halotti beszédei Nyomtatás E-mail
Írta: Bakonyi István   
2010. július 21.

ImageEgymással rokon lelkű költők kerek évfordulóit ünnepelhetjük az idén. Csanádi Imre most lenne kilencvenesztendős, Csoóri Sándor, a másik zámolyi születésű poéta nemrég töltötte be a nyolcvanadikat, s hogy továbbra is Fejér megyénél (és a rokon léleknél) maradjunk, Bella István, a sár­ke­resz­túri pedig még csak hetven lenne 2010 augusztusában. És mondhatjuk szokásos keserű mondatainkat arról, hogy bizony még élhetne…

Tovább...
 
Református Jótékonysági Bált rendeznek Gárdonyban Nyomtatás E-mail
Írta: Vida-Szűcs Lajos   
2010. július 21.

ImageAugusztus 14-én a hajdan volt szokás ismét életre kel, s a református közösség ismét megrendezi hagyományos bálját. A mulatság helyszíne az Önkormányzat épületével átellenben lévő nemrég felújított Ponty étterem. A bál első harmadának programja nyilvánvalóan az étkezés által meghatározott, míg a fennmaradó rész, tervek szerint 2 órai befejezéssel, a zene és tánc által meghatározott. Mindezeket kis előadói blokkok szabdalják – báli szokásoknak megfelelően.

Tovább...
 
"Legyen turista saját városában!" Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 20.

ImageSzombaton ismét Fehérvári Turista Napot szervez a Székesfehérvári Turisztikai Kft. Ennek során az érdeklődők ingyenes idegenvezetéssel ismerhetik meg a város különböző részleteit és ritkán látható érdekességeit. A kétórás városnézést egy extra helyszín megtekintése gazdagítja, amely csak kivételes alkalmakkor látogatható: ezúttal a Püspöki Palotába és az Egyházmegyei Múzeumba is betekinthetnek az érdeklődők. A találkozóra az Országalmánál kerül sor 10.00, 16.00 és 18.00 órakor.

Tovább...
 
<< Első < Előző 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 Következő > Utolsó >>

Eredmények 5303 - 5313 / 6189