Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra
Kultúra
Nemcsak a vér köti össze őket... Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 21.

Image„Pőrére vetkőzik előttük a lélek, / érzelemhúrokon akkordot fog kezük, / hangjai a világ összes dallamának, / mely épp úgy szól értük, mint ahogy ellenük…” – hangzottak el Körmendi Gitta verssorai a Bányató Galériában rendezett legutóbbi kiállítás-megnyitó alkalmával. A tárlaton egy család három generációja mutatkozott be: az unoka – Miliás Dóra, az anyukája – Temesvári Judit, s a nagymama – T. Tatai Zsuzsa.

Tovább...
 
A Városházán jártak a néptáncosok Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 19.

ImageA Városházán vendégeskedtek a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevői tegnap délelőtt. Ennek során a népviseletbe öltözött fiatalok ízelítőt adtak nemzetük hagyományaiból a „látvány” és a „hang” segítségével. Elsőként a székesfehérvári Alba Regia Néptáncegyüttes lépett fel, majd a külföldi művészek, akik még ajándékokat is hoztak a házigazdáknak.

Tovább...
 
Szent Korona - ikonok Szent Istvánra emlékezve Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 18.

ImageA Szent István-napi ünnepségek kapcsán egyik olvasónk, a Budapesten élő Fenyvesi András elküldte szerkesztőségünkbe a Szent Koronáról készített zománc ikonjainak fotóját, amelyet most bemutatunk Önöknek is. Köszönjük e nyugdíjas művésznek a kedves ajándékot!

Tovább...
 
Szent István - kultusz Magyarországon Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 17.

Szent István magyarországi kultuszáról készített filmet Vakler Lajos, a Fehérvár Televízió munkatársa. Az alkotás vágatlan formában, archív felvételek felhasználásával mutatja be az 1926 és 1946 közötti időszak történéseit Székesfehérváron, Budapesten és Esztergomban. A premier ma, 18 órakor lesz a Szent István Művelődési Házban.

 
Szlovák, román és hazai galériákban is kiállítása nyílik Simon M. Veronikának Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 17.

ImageFejér megye egyik legaktívabb, Munkácsy-érmes festőművésznője, a mecenatúra kiváló példáját mutató Simon M. Veronika több, mint száz festményét mutatja be a következő hetekben hazánkban, s határainkon kívül nyíló kiállításai alkalmával. A „tárlat-folyam” első állomása augusztus 20-án lesz a Kisgyőri Faluházban „Életmű” címmel, másnap pedig a nánai (Szlovákia) Kultúrház Nagyterme következik a bor és a reneszánsz égisze alatt.

Tovább...
 
Szombaton 18 órakor rendezik a Királyi Napok nyitógáláját Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2008. augusztus 15.

ImageA viharos szél miatt pénteken este elmaradt a Királyi Napok nyitógálája a város Főterén. Holnap, szombaton este hat órakor rendezik a gálát ugyancsak a Városház téren felállított szabadtéri színpadon. A Finnországból, Franciaországból, Grúziából, a Koreai Köztársaságból, Moldovából, Nepálból és Venezuelából érkezett együttesek felvonulása este hétkor még tömegeket vonzott a Fő utcára, majd az OMSZ előrejelzése miatt a nézők biztonságának érdekében szombatra halasztották a nyitógálát.

 
A lovagrend lokálpatrióta missziója Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 15.

ImageFejér megye legrégibb világi alapítású , s a megyei közgyűlés 2007.évi PRÍMA Különdíjával kitüntetett lovagrendje, a III.Béla Lovagrend augusztus 17-től minden vasárnap 10-12 óra és 16-18 óra között tart magyar-német-angol nyelvű idegenvezetést a hajdani koronázó-királyi temetkező bazilika romterületén, Székesfehérváron. - tudtuk meg dr. Törper Lászlótól, az egyik fő szervezőtől.

Tovább...
 
Mit árulnak el a csontok? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 15.

ImageA padlórecsegést ugyan jobban lehetett hallani, mint a felszólalókat (legalábbis a hátsó sorokban), mégis meghatározónak mondható a Hiemer-ház történetében a tegnap délelőtti könyvbemutató: ennyien talán még nem is voltak egyszerre a konferencia-teremben, ahol Éry Kinga régész, antropológus „A székesfehérvári királyi bazilika embertani leletei 1848-2002” című kötetét ajánlotta a nagyérdemű figyelmébe Tóth Endre, a Nemzeti Múzeum központi könyvtárának igazgatója és Demeter Zsófia múzeumigazgató.

Tovább...
 
Karnisba kapaszkodva Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 15.

ImageAkárhányszor is hallom Sobor Antal "karnisos" novelláját, mindig találok benne valamit, ami megcsiklandozza pocakomat, s kacagásra késztet. Pedig már olyannyira ismerem, hogy tudom, melyik szó után mi következik, s mégis. Így vannak ezzel az író-olvasó találkozók résztvevői is, akik szintén nem tudják megunni e nagyszerű írást, s árnyékként követik az írót egyik irodalmi estről a másikra.

Tovább...
 
Hosszabbított nyitvatartással vár a Munkácsy-kiállítás Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 14.

ImageA Királyi Napok rendezvénysorozat ideje alatt (tehát augusztus 15-én, 16-án, 17-én, 19-én és 20-án) hosszabbított nyitvatartással, este 20 óráig várja a látogatókat a Munkácsy-kiállítás a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben. – tájékoztatta szerkesztőségünket Szűcs Erzsébet, az intézmény igazgatója. A Pákh Imre magánygyűjteményéből összeállított kiállítás már három éve járja az országot, amely 15. állomásként városunkban pihent meg.

Tovább...
 
Kodolányis jazz-zenészek muzsikáltak a Bűvészetek Völgyében Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény - Tóth Bence PR-referens   
2008. augusztus 13.

ImageA kapolcsi Bűvészetek Völgye programsorozat keretében három koncertet adtak 2008. július 25. és augusztus 3. között a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének hallgatói. A három együttes térítésmentesen lépett fel a művészeti programon, hogy támogassa a színvonalas rendezést.

Tovább...
 
<< Első < Előző 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 Következő > Utolsó >>

Eredmények 6040 - 6050 / 6234