Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra
Kultúra
Zenei kurzus Fehérvárcsurgón Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 01.

A július 12-19 között megrendezésre kerülő II. Nemzetközi Régi Zenei Kurzus fehérvárcsurgói állomásaként július 17-én a Károlyi Kastélyban ingyenes koncertre várják az érdeklődőket. A 18:30-kor kezdődő programon Giovanni Pierluigi da Palestrina, Orlando di Lasso, Luca Marenzio, G. De Wert, Philippus de Monte és J. Dowland művei hallhatók. A gregorián és reneszánsz zenéket felölelő II. Musica Transalpina kórustalálkozón fellépnek: Ludy Vrijdag, Olard Dirks, Hajnal Ildikó és Kónya István tanítványai.

 
Szálló dallamok a Zichy-ligetben Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 01.

A Kákics Együttes és az Acousticure Zenekar fellépését élvezheti az érdeklődők hétvégén a Zichy-ligetben. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és A Szabadművelődés Háza „Zichy-ligeti dallamok” elnevezésű közös rendezvényén a szervezők a XX. század eleji, vidám liget-hangulatot igyekszenek átültetni egy kicsit a mába. A Zenepavilonban tartott esteken a részvétel ingyenes, a részletes programot pedig alább olvashatják.

Tovább...
 
Templomi koncertsorozat Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 01.

ImageHarmonia Albensis templomi koncertsorozatot rendeznek Székesfehérváron idén nyáron – immár hatodik alkalommal. A programok helyszínéül a Bazilika, a Püspöki Palota kertje, a Ciszter, a Szemináriumi és a Szent Imre templom szolgál. Itt csendülnek majd fel (többek között) Bach, Mozart és Vivaldi művei július 7-től, hétfőnként. A zenei produkció darab-összeállítása – mint minden évben, úgy most is – főként Somorjai Ferenc zenetanárnak köszönhető.

 
Árpád-házi fesztivál Csőszön Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 28.

ImageHagyományteremtő szándékkal Árpád-házi fesztivál szervez a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület július 5-én. A rendezvényen egyéni és csapatos megmérettetéseken, próbatételeken lehet részt venni, lesz országos kikiáltó verseny, gasztronómiai vetélkedő bivalypörkölt-főző versennyel és szürkemarha-sütéssel, s a kulturális programok se hiányozhatnak rovásírás-oktatással, ötvös bemutatóval és különböző kézműves foglalkozásokkal.

 
Vasárnap meglepetés a múzeumban Péter és Pál ünnepén Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2008. június 27.

Image2008. június 28-án XVI. Benedek pápa Rómában ünnepélyesen megnyitja a Szent Pál évet, melynek célja, hogy a 2009. június 29-ig tartó időszakban az Egyház nagyobb figyelmet szenteljen az apostol gazdag tanításának mélyebb megismerésére miközben újult erővel munkálkodik az ökumenén, vagyis a keresztények egységégének előmozdításán. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Bibliai találkozások című kiállításán külön teremben tekinthetik meg a látogatók Saul megtérésének történetét.

Tovább...
 
Zichy ligeti dallamok Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 26.

Ezzel a címmel indul szombaton az a nyári program-sorozat, amely a XX. század eleji ligetek hangulatát igyekszik felidézni a Zichy ligetben. A hétvégi estéken felhangzó koncerteket a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és A Szabadművelődés Háza szervezésében élvezhetik az érdeklődők. Az augusztus 31-ig tartó rendezvényen többféle zenei műfajjal találkozhatnak a látogatók. – tájékoztatta a sajtó képviselőit Brájer Éva, a Kulturális és Turisztikai Bizottság elnöke. A júliusi programokat a turisztikai alapból finanszírozzák.

 
"Csak egy éjszakára" - Gyóni Géza emlékére Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 26.

ImageGyóni Gézára emlékeztek tegnap este születésének 124., s halálának 91. évfordulóján a Szent István Művelődési Háznál. A Díszudvarban a tragikus sorsú költő leszármazottja, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója, Gyóni András mondott beszédet, valamint a Ház igazgatója, Bobory Zoltán. Gyóni Géza 1914-ben vonult be katonának, Przemyślnél orosz fogságba esett, s a krasznojarszki hadifogolytáborban halt meg. Leghíresebb költeménye a „Csak egy éjszakára”, amely Przemyśl-i orosz ostrom alatt született meg.

Tovább...
 
Jel-Szó Irodalmi pályázat Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2008. június 26.

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár, a Szent István Művelődési Ház, a Magyar Írószövetség Közép-Dunántúli Csoportja, a Vörösmarty Társaság, a Kodolányi János Főiskola, a Bástya Antológia és a Vár Folyóirat JEL–SZÓ címmel tehetségkutató, tehetséggondozó irodalmi pályázatot hirdet.

Tovább...
 
Eljön végre István, a király! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 25.

ImageVégre Székesfehérváron is látható az „István a király” című rockopera. Brájer Éva, a Kulturális Bizottság elnöke már régóta szerette volna, ha városunkban is bemutatják a népszerű darabot, így most különösképp örülhet, hiszen július 25-26-án a Sóstói Stadionba látogatnak a Magyar Televízió „Társulat” című műsorának győztesei, hogy a rockopera 25. évfordulója alkalmából egy színvonalas előadással örvendeztessék meg a helyi közönséget. A 800 m2-es forgószínpadon játszódó darabban István királyt a Vörösmarty Színház színésze, Feke Pál alakítja.

 
Virtualitás és művészet Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 25.

ImageVécsei Júlia, Eike, Horváth Tibor és Várnagyi Gyula alkotásaiból nyílt kiállítás Székesfehérváron, a Volksbank Galériában. A „Talált házak” című tárlaton fotografikák, rajzok, festmények, s egy kisfilm várja a látogatókat, akik már megszokhatták, hogy ehelyütt mindig kortárs művészek kapnak bemutatkozási lehetőséget, s teret ahhoz, hogy különleges munkáikat ötvözve valóban egyedi kompozíciókat hozzanak létre.

Tovább...
 
Szurdi Miklósé lett a Pro Theatro díj Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 25.

A Pro Theatro díj tíz éves történetében először nem színésznek, hanem színházi igazgatónak ítélték oda az elismerést. A kitüntetést ugyanis idén Szurdi Miklós kapta meg, aki így méltóképpen búcsúzhat el a Vörösmarty Színháztól, pontosabban annak vezetői posztjától. Az ünnepélyes díjátadásra tegnap délután került sor a Hiemer-házban, ahol elhangzott: azért őt találták a legméltóbbnak e kitüntetésre, mert a színház felújítása alatt is kiválóan vezette a fehérvári társulatot, amely különösen nehéz időszakot jelentett.

 
<< Első < Előző 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 Következő > Utolsó >>

Eredmények 6084 - 6094 / 6201