Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház
Egyház
A HA TEOLÓGIÁJA Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2013. szeptember 11.

Image Bevezető gondolatként hadd utaljak az irodalom egyik legősibb műfajára, a mesére. Régen ezt nem gyerekeknek szánták. Aesopustól Fenelonig, Ijjés Gyuláig, a mesét a felnőtteknek írták. Nos, most csak annyit, hogy a mesékben mindig valami elérhetetlen, szinte teljesíthetetlen dolgot kíván a király, a nagyúr, az édesapa, a felnőtt a szegény egyszerű pásztorfiútól, vagy kocsis gyerektől, általában az olvasótól.

Tovább...
 
AZ EVANGÉLIUMI ÜLÉSREND Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2013. szeptember 06.

Image Azért „modern” az evangélium, mert minduntalan olyan témákkal áll elő, amely minden korszak emberéhez szól. Ma Jézus a vendégek ülésrendjéről mond olyan példabeszédet, melynek csattanója ma is érvényes igazságot tartalmaz. Ünnepélyek, lakodalmak alkalmával a meghívottak legtöbbje a jobb helyekre pályázik. A példabeszédben akkor következik be a fordulat, amikor a házigazda megváltoztatja az ülésrendet. A becsvágyók megszégyenülnek, az alázatosak felemelésben részesülnek.

Tovább...
 
AZ UTOLSÓKBÓL ELSŐK, AZ ELSŐKBŐL UTOLSÓK Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2013. szeptember 02.

Image A mai evangélium utolsó mondatát idéztem. Ez is egyike azoknak a kijelentéseknek, melyek mellbe vágják az embert, különösen minket, úgynevezett „modern embereket. Mi azt szeretjük, hogy aki utolsó (gazembet), az maradjon is az, egy életen át. Aki pedig felküzdötte magát az első helyre, maradjon is ott.

Tovább...
 
"HOL VAGY ISTVÁN KIRÁLY? TÉGED MAGYAR KÍVÁN" Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2013. augusztus 22.

Image Valóban igaz, hogy a mi történelmünk különbözik a többi nép történelmétől. Ez is egyik oka annak, hogy sokszor nem tudnak mit kezdeni velünk. Már a kezdet kezdetétől feltűnik ez a különleges viselkedés, életszemlélet, melynek gyökere minden bizonnyal keleti hozomány. Nagy és zseniális alkotó volt csak képes arra, hogy ezt az eredeti, vad, ősi ösztönt beoltsa a nyugati szellem termőágával. Ez a személy a mi első királyunk, István, akinek eredeti, pogány neve Vazul.

Tovább...
 
Székesfehérvár fogadalmi szentmiséje Nyomtatás E-mail
Írta: Bertáné Pintér Katalin   
2013. augusztus 12.

Image "Ma, amikor megemlékezünk a Szent István-i felajánlásról, kérjük Máriát, segítse továbbra is népünket, segítse az európai népeket, és segítsen minden embert, hogy a szeretet parancsának engedelmeskedve, egymásra figyelve, mások érdekeit nem sértve és nem bántva tudjunk élni, és tudjuk ezer éves örökségünkkel gazdagítani és szebbé tenni az életet."

Tovább...
 
GAZDAGODNI AZ ISTENBEN Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2013. augusztus 05.

Image Túl jól megy a dolgunk! A világválság ellenére jobban megy a sorunk, mint eleinknek. A probléma gyökere abban van, hogy igényeink folyton-folyvást növekednek. A test és a szemek kívánsága nem ismer határt. Ennek kielégítésére jött létre az ipar, a kereskedelem számos ágazata. Az emberek megszédítésén külön műfaj fáradozik: a reklám.

Tovább...
 
MI AZ AMIT BIZTOSAN MEGKAPUNK AZ ISTENTŐL? Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2013. július 30.

Image Annyiszor panaszkodunk, hogy nem hallgatja meg kérésünket az Úr. A mai evangélium arről biztosít, hogy egyet mindig, mindenképpen megad: ha igazán, őszintén, kitartóan kérjük a Szentlelket.

Tovább...
 
Gyermektábor - hagyományteremtő céllal Nyomtatás E-mail
Írta: Bertáné Pintér Katalin   
2013. július 29.
Hagyományteremtő szándékkal, az idei évben először szervezte meg gyermektáborát a Szent István Művelődési Ház. Az elsősorban keresztény szülők gyermekei számára meghirdetett tábor programjai a népi játékokra, tánctanulásra, kézműves foglalkozásokra és hittan oktatásra épült.
Tovább...
 
NEM ÉREK RÁ! NINCS IDŐM? Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2013. július 22.

Image A napokban egy jól sikerült családi drámának voltam a szemtanúja. Heteken keresztül azon vitatkoztak a fiatal házasok, hogy otthon egy fontos dolgot meg kell csinálni egyiküknek.(A tanmese miatt teljesen közömbös, hogy az illető férj vagy feleség volte). A válasz mindig az volt: Igen, de nincs rá időm. A másik gondolt egy merészet, és elhatározta, hogy többet nem hozza szóba, és maga fogja elvégezni. Igy is történt, de a következő, nem várt módon: Megkérte hitvesét, nézzen az órájára, miközben ő megcsinálja a kért dolgot….Csak 5 perc kellett hozzá.

Tovább...
 
LEHET-E PARANCSRA SZERETNI? Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2013. július 16.

Image Az ilyen formában feltett kérdésre biztos azt válaszolnám, hogy NEM. Bár a száraz jog is törvénybe iktathat egy-egy személy tiszteletére vonatkozó rendeletet, ahogy ez történt Szent István, gróf Széchenyi István és mások esetében, de a mai evangéliumból így kiragadni ezt a témát, nem lehet. Másról,-egészen másról van szó.

Tovább...
 
CSATAK találkozó Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2013. július 15.

Image Július 21-én Bodajkon lesz a következő Csatak találkozó. A családiroda munkatársai szeretnék, ha az egyházmegye egy-egy lelkipásztori körzetében a keresztény családok megismerkednének egymással és eltöltenének egy tartalmas, maradandó élményt nyújtó napot egymással. Olyan találkozókra hívnak kicsiket és nagyokat egyaránt, amelyeken imádságban, lelki feltöltődésben, de vidám, önfeledt játékban is együtt lehetnek a családtagok.

Tovább...
 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

Eredmények 177 - 187 / 808