Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház
Egyház
"Még jobban fáj a lélek, amelyet saját bűne sebez meg!" Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. február 11.

ImageA Lourdes-i Szűzanya emléknapja, február 11-e egyben a Betegek Világnapja is. Ahogy XVI. Benedek pápa körlevelében megfogalmazta: „megfelelő alkalom ez arra, hogy elgondolkodjunk a fájdalom értelmén, és felfedezzük keresztényi kötelességeinket, amelyek a szenvedés jelenléte miatt hárulnak ránk.” – A keresztények ezért a mai napon eleget tesznek a Szentatya kérésének. Székesfehérváron a Szent György Kórházban ezekben a percekben is tart az ökumenikus istentisztelet, este pedig Spányi Antal megyés főpásztor mutat be szentmisét a Székesegyházban, s szolgáltatja ki a betegek kenetének szentségét.

Tovább...
 
Püspöki szentmise Urunk bemutatása napján Nyomtatás E-mail
Írta: Székesfehérvári Egyházmegye   
2009. február 05.

ImageKarácsony, azaz a Jézus születése utáni negyvenedik napon, a katolikus egyház világszerte Szűz Mária tisztulására és a kisded Jézus felajánlására emlékezik. A mózesi törvények szerint az anya elsőszülött fiúgyermekével köteles volt a szülés után negyven nappal a templomban megjelenni, gyermekét föl kellett ajánlja Isten szolgálatára. E napot a katolikus néphagyományban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepének is nevezik.

Tovább...
 
Egyházmegyei családreferensek évindító találkozója Nyomtatás E-mail
Írta: Székesfehérvári Egyházmegye   
2009. február 04.

ImageA szolidaritás elfelejtett kultúráját kell újra létrehozni a közösségekben és családok között. Ez a kereszténység válasza a gazdasági válság kezelésére. - Szolidaritás - ez volt a fő témája a 13. évkezdő családreferensi találkozónak, amelynek idén a Székesfehérvári Egyházmegye adott otthont. Székesfehérváron, a Szent Gellért Tanulmányi Házban megtartott tanácskozáson a magyarországi egyházmegyékből érkeztek referensek a Magyar Katolikus Családegyesület hívására.

Tovább...
 
Karitászvezetők találkozója Spányi Antallal Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. február 03.

ImageOrszágos Találkozót szerveznek ma az egyházmegyei karitászigazgatók számára, amelyen részt vesz Spányi Antal megyés főpásztor, a Magyar Katolikus Karitász püspökelnöke is. A megbeszélésre a Magyar Szentek Templomában kerül sor. A karitászigazgatók legutóbb októberben gyűltek össze Leányfalun, ahová a határon túlról is érkeztek társaik. Akkor a három napos tanácskozáson Erdély, Kárpátalja és Délvidék karitász vezetői is jelen voltak – a XXI. század egyik legjelentősebb eseményévé téve így a programot.

 
"Istálló" helyett komfortos imaház Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. február 03.

ImageFelavatták az Evangéliumi Pünkösdi Közösség Székesfehérvári Gyülekezetének imaházát. Az épületet másfél év alatt sikerült „elővarázsolni”: a gyülekezetnek ugyanis csak 2,5 millió forintja volt, amikor az alapozást elkezdték. A sok imának és a jólelkű vállalkozóknak köszönhetően - kiemelendő itt Polgár Tibor építészmérnök, aki ingyen készítette el a tervrajzot, a Szegletkő Kft. pedig térítésmentesen bocsátotta rendelkezésre a téglákat – az 1989-ben vásárolt „romos istálló” helyett most egy tágas, modern imaház várja a híveket.

Tovább...
 
Spányi Antal Gerhard Pieschl ünnepségén Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. január 24.

ImageSpányi Antal megyés püspök ma a Limburgi Püspökségre látogat, ahol részt vesz Gerhard Pieschl limburgi püspök 75. születésnapi ünnepségén. A Németországban „menekültek püspöke”-ként emlegetett egyházfi most vonul nyugdíjba, így e program különös jelentőséggel bír. Gerhard Pieschl volt egyébként az, aki 2007-ben átadta megyés főpásztorunknak a Német Püspöki Konferencia ez alkalomra készített gyűrűjét a Szent Imre Év alkalmából, amely az együtt gondolkodást és a testvéri szeretetet szimbolizálja.

 
Szavakkal is lehet ölni Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. január 22.

ImageAz ember mintha képtelen volna háborúskodás nélkül élni. Hajtja a kapzsiság, a düh, az „ego”, a birtoklási vágy, illetve a „megtorlási kényszer”. Van, amikor mindezek tettekben valósulnak meg – gondoljunk a terrortámadásokra, az ártatlan gyermekek ál-indokokkal történő legyilkolására -, de kínozni és ölni lehet a szavakkal is! Erről tartott igehirdetést Somogyi László református lelkészi elnök és Kovácsi Krisztián református lelkész az ökumenikus imahéten.

Tovább...
 
Ökumenikus imaóra a ciszterci diákokkal Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. január 22.

ImageA Ciszterci Szent István Gimnázium ökumenikus imaórát tart ma, 13 órakor a székesfehérvári Ciszterci Templomban. Gyóni András, az oktatási intézmény igazgatója sok szeretettel várja a város lakosságát a programra – felekezeti hozzátartozás nélkül, az Ökumenikus Imahét szellemiségéhez kapcsolódva.

 
Fogadalmi mise a Felsővárosban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. január 21.

ImageKatasztrófák során, súlyos, halálos kimenetelű betegségek tömeges megjelenésekor még a hitetlen ember is az Úrhoz fordul segítséget kérve. Ösztönösen érzi, hogy csak az Istennek van hatalma a Vész felett, és a hithű magatartás jutalmat érdemel. Székesfehérvár lakossága 1739-ben, midőn megszabadult a pestisjárványtól, örök időkre szóló fogadalmat tett, amelyet Szent Sebestyén tiszteletére böjttel és körmenettel pecsételt meg, valamint okiratba is foglaltak. Erre emlékeztek tegnap a hívek a Felsővárosban.

Tovább...
 
Ittzés János után Kovácsi Krisztián Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. január 19.

ImageAz Ökumenikus Imahét nyitó alkalmán – tegnap este – Ittzés János evangélikus püspök látogatott el a Bazilikába, ma 18 órakor pedig Kovács Krisztián református lelkészt hallhatják a hívek a Budai úti református templomban. Őt követi holnap Somogyi László református lelkész a Jézus Szíve római katolikus templomban, szerdán pedig Spányi Antal megyés főpásztor osztja meg gondolatait az éreklődőkkel a Baptista imaházban.

 
Püspöki szentmise a Szent Margit Gimnázium számára Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. január 19.

ImageSpányi Antal megyés püspök ünnepi szentmisét tartott ma délelőtt a budapesti Szent Imre templomban. Főpásztorunk a misét Szent Margit tiszteletére, a budapesti Szent Margit Gimnázium számára celebrálta.

 
<< Első < Előző 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő > Utolsó >>

Eredmények 650 - 660 / 808