Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megújul a Fiskális úti orvosi rendelő
Megújul a Fiskális úti orvosi rendelő Nyomtatás E-mail
Írta: Cs. D. E.   
2012. január 12.

ImageA „Fiskális utcai orvosi rendelő bővítése, korszerűsítése” című projekt a Közép-dunántúli Operatív Program 5.2.1/A, az „Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése – Alapellátás fejlesztése” című konstrukció keretében valósul meg.

 

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a beruházás indítása kapcsán tartott szerdai rendezvényen elmondta, hogy a projekt legfőbb célkitűzése a minőségi egészségügyi szolgáltatások biztosításán és a költséghatékonyabb működtetésen túl az egészséges életmód kialakításához kapcsolódó információs és szakmai bázis létrehozása a meglévő jól képzett humánerőforrásra alapozva.

Image
.

A projekt tervezett összköltsége 90,6 millió Ft, ami magába foglalja új, korszerű orvosi eszközök, bútorzat beszerzését, valamint az épület bővítését és teljes átalakítását, komplex akadálymentesítését. A pályázat megvalósításához 58,8%-os támogatásban részesült Székesfehérvár önkormányzata.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a projekt legfőbb célkitűzése a minőségi egészségügyi szolgáltatások biztosítása, az egészségügyi intézményrendszer további korszerűsítése:

Image
.

„A költséghatékonyabb működtetésen túl az egészséges életmód kialakításához kapcsolódó információs és szakmai bázis létrehozása is célja a fejlesztésnek, a meglévő jól képzett munkatársakra alapozva.”

A beruházás során a tetőtér beépítésével az épület hasznos alapterülete mintegy a kétszeresére növekszik. Ezáltal a gyermek és felnőtt orvosi rendelők térben elkülönítve kerülnek kialakításra. A földszinten a gyermek orvosi rendelő mellett fizikailag különválasztva, a jogszabályban előírt módon önálló bejáraton keresztül lesz megközelíthető a védőnői tanácsadás. Az emeleti részen kerülnek elhelyezésre a felnőttorvosi rendelők.

Image
.

Dr. Cser-Palkovics András a munkálatok bemutatásakor elmondta, hogy az átalakítás és bővítés tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak az épület környezetbe való illeszkedésére:

„Az új orvosi rendelő és a gyógyszertár által közrezárt területen pihenőudvar lesz, egynyári és évelő növényekkel, örökzöldekkel. Ezen keresztül közelíthetők meg az épület bejáratai. A tömegalakítás és a beépítésre kerülő építési anyagok és formák biztosítják, hogy az épület maradandóan üde színfoltja legyen a városrésznek.”

Image
Fotó: ÖKK

Sipos Tamás, a kivitelezést közbeszerzési eljárás során elnyert Fehérép Kft. igazgatója ismertette a felújítási munkálatok főbb lépéseit. A meglévő tetőszerkezet elbontásra kerül, új teherviselő födémszerkezet készül. A földszinten a teherviselő falazat kivételével az összes válaszfalat elbontják és az épület új funkciójának megfelelően átépítik. Az emeleti rész megközelítéséhez új lépcsőházat és a mozgáskorlátozottak részére liftet építenek. A tetőtérben az alsó épülettel megegyező méretű, új, korszerű, klimatizált kezelőegység kerül kialakításra.

Kicserélik az épület nyílászáróit, a homlokzatot szigetelik, hogy az átalakítás ne csak építészetileg igényes, de energiatakarékos is legyen. Az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően biztosítják az épület teljes körű akadálymentesítését, hogy a mozgásukban, látásukban vagy hallásukban korlátozott emberek is teljes értékűen használhassák majd az új rendelőt. A munkaterület átadása 2011. november 21-én történt meg. A munkálatok befejezését 2012. május 31-re tervezik.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Fehérép Kft. kivitelezésében. Összköltsége 90,6 millió forint, ennek 58,8%-a uniós támogatás, a többit Székesfehérvár önkormányzata biztosítja költségvetéséből.

A sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényen Östör Annamária egészségügyi tanácsnok és Horváth Miklós Csaba Öreghegy önkormányzati képviselője is jelen voltak. A felújítási időszak alatt, az orvosok a megszokott rendelési időben, de új helyszínen várják betegeiket. A felnőttek a Berényi úti Videoton rendelőben találják majd meg orvosaikat, a gyermekeket a Mártírok úti MÁV rendelőben fogadják.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >