Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Közgyűlés - nem lesz kisebbségi kulturális központ a Bőrgyárban
Közgyűlés - nem lesz kisebbségi kulturális központ a Bőrgyárban Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2012. január 20.

ImageTegnap reggel nyolc órakor kezdte munkáját a város képviselőtestülete. A Közgyűlés elején címzetes igazgatói kitüntetést és pedagógus szakszolgálati emlékérmet kapott három fehérvári iskola nemrégiben nyugdíjba vonult igazgatója: Szilágyi Lászlóné a Nemes Nagy Ágnes Kollégium igazgatója, Rehák Mihály a Táncsics Mihály Általános Iskola és Szűcs Sándor a Tóparti Gimnázium igazgatója. A képviselők döntöttek arról is: a város nem adja át a Bőrgyárat, hogy ott kisebbségi kulturális központ létesüljön.

 

A Bőrgyár hasznosítására vonatkozó javaslatottal kapcsolatban dr. Bóka Viktor jegyző kiemelte, hogy korábban az Agóra Pólus projekt nem valósult meg és a várost megkeresték nemrégiben, hogy kisebbségi kulturális központot építenének a területen. A tárgyalások során kiderült, hogy a vagyonhasznosítási törvény értelmében nem lehet átadni az ingatlant és így nem tudja biztosítani az ingatlant a város. Ennek értelmében a város jegyzője javasolta, hogy ezt ne támogassák a képviselők.

A város polgármestere dr Cser-Palkovics András kiemelte, hogy nem dönthet egyszemélyben egy ilyen ügyben a polgármester, ez a közgyűlés feladata. Mint mondta bárki által megkereshető, ismert a telefonszáma és bárkinek szívesen rendelkezésére áll. Hangsúlyozta, hogy az ajtaja mindenki előtt nyitva áll. A közgyűlés előtt egy párt és egy civil szervezet tiltakozott a Városháza előtt azért, hogy ne legyen kisebbségi kulturális központ a Bőrgyárban.

Dr. Cser-Palkovics András személyesen tárgyalt a tiltakozókkal: rövid nyilvános megbeszélést folytatott Árgyelán Jánossal és felhívta a figyelmet arra, hogy nyitva áll az ajtaja mindenki előtt és bármikor megkereshetik problémáikkal mielőtt az utcára vonulnak. A közgyűlésen kisebb vita után egyébként egyhangú döntéssel nem fogadták el a javaslatot a képviselők, így a város nem adja át az ingatlant.

Image
Fotó: Bácskai Gergely

--------------------------------------------------------------------------------

---- Igazgatókat választott a testület

A testület Jávorfi Róbertet választott meg a Városi Könyvtár igazgatójának és arról is döntöttek a képviselők, hogy továbbra is Csurgai Horváth József vezeti a Városi Levéltárat.

--------------------------------------------------------------------------------

---- Történelmi fesztivált szerveznek nyáron

Egy történelmi fesztivál megrendezéséről is határozott a testület: a Székesfehérvári Királyi Napokhoz kapcsolódóan hagyományteremtő szándékkal egy nagyszabású történelmi fesztivál kerülne megrendezésre, amely „performansz” jellegű módon mutatná be a kiemelkedő magyar, illetve székesfehérvári történelmi eseményeket, koronázásokat. Cél, hogy egy olyan rendezvény kerüljön megrendezésre, amely növeli a város turisztikai vonzerejét, presztízsét, ismertségét.

A programok a Vörösmarty Színház és külső szervezők bevonásával kerülnének megrendezésre, felhasználva látványos elemeket, hűen bemutatva azt a korszakot, amelyre méltán lehetünk büszkék. A program 2012-ben mint hagyományteremtő esemény kerülne megrendezésre, bemutatva a magyar, illetve Székesfehérvár történelmének korai szakaszát, 2013-ban pedig nagyszabású rendezvényként lenne az ünnepi év egyik kiemelkedő eseménye.

--------------------------------------------------------------------------------

---- Rendkívüli közgyűlés dönt a színházigazgató személyéről

A közgyűlés nem hozott döntést arról, hogy kit bíz meg a Vörösmarty Színház igazgatói feladatainak ellátásával, erről egy következő, rendkívüli ülésen határoznak. A döntés előzménye, hogy Székesfehérvár Megyei Jogú Város jegyzője január 18-i keltezésű levelet kapott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkárától.

A levélben azt kifogásolják, hogy az egyik pályázó, dr. Szabó Károly nem rendelkezik az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvény szerinti szakmai gyakorlattal és kijelentik, hogy a pályázó a részletezett feltételeknek nem felel meg. A levél kuriózuma, hogy azt ügyintézőként ugyanaz a személy jegyzi, aki a minisztériumot a pályázatok előzetes elbírálását végző szakmai bizottságban képviselte és nemcsak hogy nem emelt kifogást a pályázóval kapcsolatba, hanem szavazatával és szavaival is támogatta igazgatói kinevezését.

dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a közgyűlés azt a döntést keresi, amely a helyieknek, a Székesfehérváron színházba járó embereknek a legjobb: azoknak, akiknek az adóforintjából akár az állami normatíva, akár az annál jóval magasabb városi költségvetési forrás származik. A polgármester kiemelte, érthetetlen, hogy mi az a jogcím, ami alapján ezt a levelet kapta a város a minisztériumtól. Kifejtette: az államtitkárságnak az adott joszabályi keretek között szankcionálási lehetőségei vannak arra vonatkozóan, ha úgy gondolják, hogy egy eljárás nem volt jogszerű.

A polgármester magyarázatot vár az államtitkártól arra vonatkozóan, hogy miért született a testületi ülés előtti éjszaka a levél és, hogy miért van ellentétben azzal, amiről a minisztérium által megbízott ember a bíráló bizottság szakmai grémiumában tájékoztatta a közvéleményt. A városvezetés kíváncsi arra is, hogy korrekt eljárásnak tartják-e hogy egy 5-6 hónapos procedúrát követően, a döntés előtt pár órával írnak egy levelet Székesfehérvár Önkormányzatának.

A polgármester végül azt az előterjesztést tette, hogy a közgyűlés ne hozzon döntést, hanem keresse meg levélben Szőcs Géza államtitkárt kérdéseivel és rendkívüli közgyűlésen döntsenek a székesfehérvári színház igazgatójáról. Márton Roland az MSZP frakció részéről egyetértett az előterjesztéssel, azzal a kiegészítéssel, hogy a rendkívüli közgyűlésen adjanak bemutatkozási lehetőséget a pályázóknak annak érdekében, hogy a fehérváriak a televízión keresztül mélységében is láthassák a döntés folyamatát. Az előterjesztést, a kiegészítéssel együtt egyhangúlag fogadta el a képviselőtestület.

--------------------------------------------------------------------------------

---- Deep Purple a FEZEN-en

Döntöttek a képviselők 2012-es kulturális rendezvények támogatásáról is. A közgyűlés támogatásáról biztosította többek között a Fehérvári Zenei Napokat is. A 2012. évi FEZEN sztárvendége minden valószínűség szerint a Deep Purple lesz.

--------------------------------------------------------------------------------

Következő ülésén dönt az önkormányzat a színházigazgatói kinevezésről

Dr. Cser-Palkovics András polgármester közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján a színház igazgató választásról elmondta, hogy a közgyűlést megelőzően szerdán este kilenckor érkezett egy levél a kulturális tárcától az egyik jelentkező pályázatával kapcsolatban.

„Értetlenül állunk az események előtt, hiszen a levél jegyzője a szakmai bíráló bizottság tagja volt és támogatta is Szabó Károly pályázatát illetve alkalmasnak tartotta színházigazgatónak. Akkor járunk el felelősen, ha pontosítást kérünk az államtitkárságtól. Igazgatót kell választani, de őt Székesfehérváron fogjuk megválasztani: meghalllgatunk minden felvetést, de a nyomásgyakorlásnak ilyen módját nem tudjuk elfogadni.” –mondta.

Szó volt a sajtótájékoztatón az Alba Volán Zrt. támogatásáról is. Néhány héttel ezelőtt döntött a város, hogy 110 millió forinttal támogatja és további 69 milliós támogatást biztosít.

„Tárgyalásokat kezdünk arról, hogy mi legyen a közösségi közlekedés jövője. Időközben pedig zajlik a menetrend tervezése: két javaslat születik majd és a körzet képviselői minden körzetben lakossági fórumokon vitatják majd meg a tervezett menetrendet, majd átadják az Alba Volán Zrt-nek és nyártól lehet bevezetni az új menetrendet.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >