Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Két fehérvári kézművest is díjaztak a Betlehemi jászol pályázaton Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2012. január 24.

ImageKét székesfehérvári művész, Radetzky Jenőné bútorfestő népi iparművész és Tóthné Albrecht Anikó textiljáték-készítő is elismerést vehetett át a Magyar Kézművességért Alapítvány által meghirdetett „Betlehemi jászol” pályázatán. Az alkotókat ma Brájer Éva alpolgármester fogadta és kötetlen beszélgetés keretében gratulált nekik a Vajdahunyadvárban megrendezett kiállításon elért eredményhez.

 

Irodájában fogadta Brájer Éva alpolgármester a Magyar Kézművességért Alapítvány fehérvári díjazottjait.

„Szép hagyománya van már hazánkban a Betlehemi jászol pályázatnak és örömünkre mindig van a díjazottak között fehérvári kézműves is.” – emelte ki Székesfehérvár alpolgármestere.

A város önkormányzata nevében köszöntötte Brájer Éva a két alkotót, oklevéllel is elismerve azt, hogy öregbítették a város hírnevét. Kimagasló művészi teljesítményéért Radetzky Jenőné Magyar Kézműves Remek-díjas bútorfestő népi iparművész és Tóthné Albrecht Anikó textiljáték-készítő részesült elismerésben a decemberi budapesti díjátadón.

A Magyar Kézművességért Alapítvány a Vajdahunyadvárban, a Mezőgazdasági Múzeumban kiállítást is szervezett a pályázatra az ország különböző pontjairól beérkezett alkotásokból. Immár 18. alkalommal hirdették meg a Betlehemi jászol pályázatot, amire a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés népszokásait megörökítő, illetve az adventhez, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó, természetes alapanyagok felhasználásával készült népművészeti, képző- vagy iparművészeti alkotással nevezhettek a jelentkezők.

A zsűri 152 pályázó 220 alkotását fogadta be, köztük a díjazott fehérvári munkákat.

„Székesfehérvár a népi hagyományok megőrzésének egyik fellegvára. Sok olyan kézműves, népművész és népi iparművész alkot városunkban, akikre méltán büszkék lehetünk. A régi mesterségek továbbélését biztosítják és értékeket teremtenek munkáikkal. Örülök, hogy közös munkánk eredményeként immár a Városi Ajándékboltban is van galériájuk, ahol alkotásaik megcsodálhatóak és megvásárolhatóak.” – mondta el Brájer Éva alpolgármester.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >