Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Már dolgoznak a restaurátorok Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2012. január 27.

ImageÚjra felfestik a Székesfehérvár jelentős történelmi eseményeit bemutató feliratokat a Városháza nagytermében. Várhatóan tavaszra készülnek el a munkálatok, amelyeknek anyagi hátterét a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület biztosítja. Hamarosan nyílt napokat is szerveznek, hogy a fehérváriak megnézhessék a megszépülő közgyűlési termet és a történelmi tablót.

 

Dolgoznak a restaurátorok a Városháza nagytermében. Néhány nappal ezelőtt dr. Cser-Palkovics András, a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület elnöke és Sipos Imre ügyvezető alelnök is megnézte, hogyan kerülnek vissza a falakra ismét Székesfehérvár jelentős történelmi eseményei. A falfeliratokat korabeli fotókon fedezték fel és ezek alapján zajlik az újbóli felfestés is.

Image
.

1938-ban az ünnepi év alkalmából a közgyűlési terem pulpitussal szemközti falát Székesfehérvár jelentős történelmi eseményeinek leírásával díszítették – ahogy erről a „Székesfehérvár ünnepi éve - 1938” című könyv és több korabeli fénykép is tanúskodik.

A szöveg Székesfehérvár történelmét követi végig 900-tól - amikor Árpád fejedelem családjával megszállt Székesfehérvár területén - egészen 1919-ig - amikor Horthy fővezér bevezette a városba a magyar nemzeti hadsereget. A felirat időrendi sorrendben mintegy 60 évszámot és eseményt tartalmazott.

Image
.

A Székesfehérvár ünnepi évében, 1938-ban készült feliratok újbóli felfestetése már a 2013-as emlékévre való felkészülés része – mondta el dr. Cser-Palkovics András.

Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy nemes gesztussal a munkálatok költségeit a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület vállalta. A tagok a kezdetek óta összegyűjtött tagdíjakat, azaz összesen 1.750.000 forintot ajánlottak fel.

Image
.

Ezen felül a város önkormányzata biztosítja a járulékos költségeket. A mintegy 3600 betű és írásjel megfestése nehéz feladat, hiszen egyrészt semmi nem maradt meg a falakon az egykori feliratokból, másrészt olyan egyedi betűtípust használtak 1938-ban, amit a restaurátorok a fotók alapján szerkesztettek meg újra.

Hamarosan nyílt napokat szerveznek majd a Városházán, hogy még munka közben bárki megnézhesse a restaurátorokat és azt, hogyan kerülnek vissza a falakra a történelmi feliratok.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >