Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A szűrővizsgálat életet menthet Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2012. február 06.
Image A figyelemfelhívás és a megelőzés jegyében hívta életre a WHO a Rákellenes Világnapot. Ennek jegyében Székesfehérváron is közös sajtótájékoztatót tartott az önkormányzat és a mammográfiás szűrések szervezésében résztvevő Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv képviselője. Arra hívták fel a figyelmet, hogy az időben felfedezett mellrák gyógyítható és hogy minél többen vegyenek részt szűrővizsgálatokon egészségük érdekében.
 
Február 14-éig több, mint 5500 fehérvári hölgy kapott behívót mammográfiás szűrővizsgálatra a 45 és 65 év közötti korosztályból. A vizsgálat gyors és ingyenes, valamint ami a legfontosabb: életet menthet! A figyelemfelhívás szerepe nagyon fontos a daganatos betegségek megelőzésében. Erre alapul az az együttműködés is, amely tavaly óta Székesfehérvár Önkormányzata, valamint a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének Egészségfejlesztési osztálya között kialakult.
 
"A világon 84 millió ember hal meg évente daganatos betegségekben, amit muszáj csökkenteni! A mellrák elleni séta után most a körülbelül 51 %-os mammográfiás szűrővizsgálati részvételi arányon szeretnénk javítani. - mondta el Östör Annamária egészségügyi tanácsnok, aki az összefogás erejében hisz. Erre és a megelőzésre épül Székesfehérvár egészségfejlesztési terve is. Dr. Pásztor László a rákellenes harcban azt tartja a legfontosabbnak, hogy beszéljenek a problémákról.
 
"A mellrák esetében ez különösen igaz, hiszen az időben felfedezett daganat ma már gyógyítható! Az elmúlt tíz év orvosi eredményeinek és a szűrésnek köszönhető ez az eredmény." - emelte ki az osztályvezető főorvos.
 
Aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Székesfehérvár Önkormányzata különösen sokat vállal az egészségügy területén. Jó példa erre a 12 éveseknek ingyenesen adott HPV elleni védőoltás. Dr. Almási Ferenc kistérségi tiszti főorvos segítségének köszönhetően hamarosan a város valamennyi orvosi rendelőjében kifüggesztik azt a tájékoztató anyagot, amely a daganatos megbetegedések hét figyelmeztető jelét mutatja be.
 
A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet arra, hogy nemcsak azok mehetnek el szűrővizsgálatra, akik a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében hivatalos értesítést kaptak erről.
 
A Fejér Megyei Szent György Kórház Távirda utcai szűrőközpontjában bárki kérhet időpontot és elvégeztetheti ingyenesen a mammográfiás szűrést. (Telefon: 22 513 626)
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >