Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Biztonságosabb gyermekvárás
Biztonságosabb gyermekvárás Nyomtatás E-mail
Írta: Cs. D. E.   
2012. február 07.
Image Új szülészeti-nőgyógyászati ultrahang berendezéssel lett gazdagabb a Család és Nővédelmi Központ. A korszerű diagnosztikai készülék segítségével minőségi javulás érhető el a terhesgondozásban. Az átadáson jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Östör Annamária egészségügyi tanácsnok, dr. Nagy László a Család és Nővédelmi Központ vezető főorvosa és Varga Márta a Humán Szolgáltató intézet vezetője.

 

Februártól új szülészeti-nőgyógyászati ultrahang készülék segíti a Család és Nővédelmi Központ orvosainak munkáját és nyújt nagyobb biztonságot a gyermeket váró családok számára. A közelmúltban halaszthatatlanná vált a korábban használt nőgyógyászati-ultrahang készülék cseréje. Az ezredfordulón vásárolt gép már nem biztosította az elvárható diagnosztikus színvonalat, túlhaladta a megengedett vizsgálati számot és a szervizelése sem volt biztosított.

Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy fontosnak tartja az egészségügyi ellátás színvonalának folyamatos javítását.

„Tavaly áprilisban egy hasi ultrahangos diagnosztikai berendezést szerzett be Székesfehérvár önkormányzata a Humán Szolgáltató Intézet által működtetett Család- és Nővédelmi Központ számára, mely segítségével gyorsabbá vált a páciensek vizsgálata. Most a szülészeti-nőgyógyászati ultrahangos diagnosztika területén érhető el minőségi javulás az új berendezés üzembe helyezésével.”

Östör Annamária egészségügyi tanácsnok is megtekintette az új gépet és felhívta a figyelmet arra, hogy a korszerű szülészeti-nőgyógyászati ultrahang berendezés a várandósság korai szakaszától biztosítja a kismamát és a családot arról, hogy rendben fejlődik a magzat és időben megvalósulhat az esetlegesen szükséges beavatkozás.

Varga Márta a Humán szolgáltató Intézet vezetője hozzátette, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott finanszírozás egy részét minden évben igyekeztek tartalékolni, hogy a nagyobb volumenű beruházásaink is megvalósíthatóak legyenek. Dr. Nagy László a Család és Nővédelmi Központ vezető főorvosa beszélt az ultrahangos képalkotó eljárások történetéről és ismertette az új készülék előnyeit.

„Az ultrahangos technikát az orvostudományon belül először a szülész-nőgyógyászok kezdték használni, az eljárás hazai gyökerei a 70-es évek végére, a 80-as évek elejére datálódnak. Székesfehérvár az országban az elsők között szerezte be az akkori viszonylatban korszerűnek mondható készüléket és élen járt a magzati szűrővizsgálatok bevezetésében. Az új berendezés segítségével figyelemmel kísérhető a magzat méhen belüli fejlődése. Minden eddiginél korábban, már a várandósság 12. hete körül vizsgálhatók olyan fejlődési rendellenességek és zavarok jelei, melyekre eddig leghamarabb a félidő táján derülhetett fény. A minél korábbi diagnosztika pedig nemcsak az egyes családok, de az egész társadalom részéről érzékelhető, jogos igény. A súlyos fejlődési rendellenességek időben történő kiszűrése komoly tragédiákat előzhet meg; a kezelhető rendellenességek esetében pedig megalapozza az időben elvégezhető gyógyító tevékenységet.”

Az új készülék kiváló képfelbontó képességű és többféle érzékelő fejjel felszerelt, így az idősebb korban szülő nők és a kockázatos terhességek is nagyobb biztonsággal gondozhatóak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >