Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szervesen egyszerű az élet! Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2012. február 07.

ImageA házi komposztálás megismertetésére indít programot pályázati támogatással az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány. Székesfehérvárról Maroshegy, valamint Szabadbattyán, Kőszárhegy, Csór és Úrhida települések kapcsolódnak be a kezdeményezésbe. Összesen háromszáz család kap segítséget a környezetkímélő életmód elsajátításában. A program részleteit Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője és Domokos Tamás, az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány kuratóriumi tagja ismertette.

 

A házi komposztálás népszerűsítésére nyert el támogatást az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány az Új Széchenyi Terv KEOP-6.2.0/A/11-2011 konstrukciója keretében. A pályázati program Székesfehérvár Maroshegy városrészében, valamint Szabadbattyán, Kőszárhegy, Csór és Úrhida településeken valósul meg.

„Az előzetes igényfelmérés alapján 300 kertes házban élő családot választottunk ki, akik ingyenesen két-két komposztládát kapnak. Minden célterületen díjmentesen vehetnek bérbe komposztaprító gépeket a résztvevők, valamint a célcsoport tagjainak gyakorlati képzést is szervezünk arról, hogyan kell helyesen komposztálni.” – ismertette a pályázat részleteit az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány kuratóriumi tagja.

Domokos Tamás azt is kiemelte, hogy a program olyan helyszíneken valósul meg, ahol a komposztált hulladékot nem szállítják el közszolgáltatás keretében.

„A tavaszi-nyári időszakban nem tudnak mit kezdeni a zöld hulladékkal, amit eszközök és szakértelem hiányában nem tudnak hasznosítani, egyetlen megoldásként az égetés jöhet szóba, ami pedig rendkívül kellemetlen a lakókörnyezet számára. Ennél csak az őszi időszak nehezebb, mikor többen a lehullott lombot is égetik, amitől napokig kellemetlen füstben állnak az utcák.”

„Maroshegy az egyik legkiterjedtebb családi házas övezet Székesfehérváron. A körzet képviselőjeként örülök, hogy mi is bekapcsolódhatunk a pályázatba. Az elmúlt években sok fát ültettünk, ezzel is növelve a zöldfelületek nagyságát a városban. Ez persze nehézségekkel is jár, mert a lehulló lombot mindig el kell takarítani. A komposztálással ezek a problémák is megoldódnak. Saját készítésű komposztkerettel, a témának utána olvasva már sok család életében jelen van a komposztprogram Maroshegyen. A pályázat révén most lehetőségünk van ezt a módszert jobban, szakemberek segítségével is megismerni.” – mondta el Brájer Éva alpolgármester, a programba bekapcsolódó székesfehérvári városrész önkormányzati képviselője.

Jelentős előrelépés lesz a helyes komposztálás bevezetése az érintett településeken, amivel az érintett családok problémái is megoldódnak. A megvalósításhoz 9 309 992 Ft támogatást nyertek el, amit öt százalékos önerővel egészít ki az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >