Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Szűkös esztendőben is stabil működés
Szűkös esztendőben is stabil működés Nyomtatás E-mail
Írta: Hagymásy András   
2012. február 10.

Image "A korábbiaknál is nehezebb év elé nézünk, de az önkormányzati szféra biztonságos működését Székesfehérváron nem fenyegeti veszély” – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András.

 
Székesfehérvár polgármestere a 2012-es városi költségvetési javaslat benyújtását követően elmondta, hogy előterjesztőként felelősséget vállal az önkormányzat, az intézmények és a közszolgáltatások stabil működéséért. Folytatódnak a kiemelt fejlesztések is: a csatornázás, az útfelújítások a Saára Gyula-program keretében, illetve a Fő utca rekonstrukciója.
 
Továbbra is prioritást élvez az adósságállomány csökkentése, a bölcsődei és óvodai kapacitás bővítése, valamint a közbiztonság javítása. A két hónapos előkészítési és egyeztetési folyamatot követően jövő heti ülésén dönt a költségvetésről Székesfehérvár Önkormányzata.
 
Dr. Cser-Palkovics András szerint 2012-ben a korábbi éveknél is nehezebb körülmények között kell működnie Székesfehérvár Önkormányzatának: a nemzetközi gazdasági nehézségek, az új önkormányzati rendszert érintő átalakulások, illetve a megváltozott banki hitelezési gyakorlat minden eddiginél hatékonyabb gazdálkodásra kényszeríti a várost. A fehérvári gazdasági élet újraindult fejlődése és a munkahelyek bővülése miatt a saját bevételek emelkednek, így a biztonságos működés szerencsére nincs veszélyben, de igen takarékos év elé néz a teljes önkormányzati szféra.
 
A változó jogszabályi környezet, valamint az állami-önkormányzati szektor működésével kapcsolatos hazai és nemzetközi elvárások sok területen okozhatnak bizonytalanságot év közben, a város ezért a szokásosnál nagyobb általános és céltartalékot képez, hogy a váratlan helyzetek is kezelhetők legyenek. A költségvetés közel 32 milliárdos kiadási főösszegének mintegy kilenc százalékát teszi ki az éves adósságszolgálat, amivel a korábbi önkormányzati ciklusok gazdálkodása terheli a várost.
 
„A korábban felvett hitelek közel 2,8 milliárdos idei törlesztése fejenként kb. huszonnyolcezer forintjába kerül valamennyi fehérvári polgárnak – és ez még évekig így lesz.” – fogalmazott a város polgármestere.
 
Ilyen körülmények között komoly eredménynek számít, hogy a megkezdett és tervbe vett fejlesztéseket folytatni tudja az önkormányzat: tovább épül a csatornahálózat, folytatódik az útfelújítás a Saára Gyula-programban meghirdetett céloknak megfelelően, és végre elkezdődik a Fő utca felújítása is. Kis lépésekben, de tovább bővül a bölcsődei és óvodai férőhelyek száma, folytatódik az orvosi rendelők felújítása.
 
A közbiztonság javítására tett intézkedések támogatása továbbra is kiemelt célja a város vezetésének. Dr. Cser-Palkovics András reméli, hogy az elmúlt évhez hasonlóan az idén is széles támogatást élvez majd a Közgyűlésben a költségvetési rendelet.
 
A város vezetése az előkészítés során ennek érdekében mindent megtett, a kormánypárti és ellenzéki képviselők több alkalommal is betekintést nyertek az előkészítés folyamatába, a szakbizottságok pedig a jövő héten alakítják ki álláspontjukat a tervezettel kapcsolatban.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >