Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A Talentumba várják a kicsiket és a nagyokat Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2012. február 10.

Image A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is „Suliváró Napokat” szervez a Székesfehérvári Református Egyházközség Talentum Református Általános Iskolájának vezetése. A rendezvénysorozattal az intézmény pedagógusai segítséget kívánnak nyújtani a szülők számára az iskolaválasztáshoz, és lehetőség lesz megismerkedni az intézmény szellemiségével, „talentumával” is. A gyermekek bepillantást nyerhetnek, milyen is lesz majd, ha suliba járnak, és beülhetnek igazi iskola padokba.

 

Az elmúlt év novemberében – ahogy honlapunkon arról már beszámoltunk - nyílt tanítási napokat rendeztek a Székesfehérvári Református Egyházközség Talentum Református Általános Iskolájában. A nyílt napok elsősorban a leendő első osztályosok szülei számára nyújtottak hasznos információt, tájékozódási lehetőséget arra vonatkozóan, hogy megismerkedjenek az iskola tanítóival és bepillanthassanak abba, hogy miként foglalkoznak az órán a diákokkal.

Az intézmény vezetése nagyon fontosnak tartotta, hogy a szülők megismerjék az iskola belső életét, megérezzék bensőséges hangulatát, és első kézből szerezzenek tapasztalatot, hogy könnyebben tudjanak dönteni tavasszal a beíratáskor. Az ismerkedés újabb szakaszát jelenti, amikor a leendő kisdiákok is bepillantást nyerhetnek az intézmény falai közé, abba az iskolába, ahol majd szeptembertől számukra is elkezdődik az élet.

Ha lassan is, de közeleg az idő, mikor döntést kell meghozni a szülőnek: melyik iskolát válassza gyermeke számára? Melyik intézmény lesz az, amelyre az apróság neveltetést bátor szívvel rábízhatja, és ahol éveken át megfelelő, netán „piacképes” tudásanyaggal is ellátják gyermekét?

E nem könnyű kérdések megválaszolására, a döntések meghozatalában igyekszik segíteni - immár több éves tapasztalatával – a Talentum Általános Iskola a „Suliváró napok” rendezvényeivel. Február hétfői napjain (13-án, 20-án, és 27.- én) várják a leendő elsősöket és szüleiket az izgalmas foglalkozásokra, este 17 órára a Széchenyi utca 16. szám alá.

A rendezvényeken a gyermekek megismerhetik a szeptemberben induló első osztály tanítóit, játékos foglalkozásokon vehetnek részt, bejárhatják a tantermeket és kipróbálhatják, milyen iskola padban ülni. Szüleik végignézhetik az első „közös órát”, és csemetéikkel közösen megtekinthetik az iskolát. Az első foglalkozáson, a felnőtteket szülői fórumra várta az iskolavezetés, ahol kérdezz-felelek formában választ kaphattak a tanévkezdéssel kapcsolatos kérdéseikre.

- Sokakban felmerül a kérdés, melyik lesz a legmegfelelőbb iskola gyermekük számára? A választás megkönnyítésére szeretettel ajánlom figyelmükbe intézményünket – mondta honlapunk érdeklődésére Szanyó Gáborné.

A Talentum Református Általános Iskola igazgatónője hangsúlyozta: minden olyan családot szeretettel várnak, akik a gyermekeiket keresztyén értékrend szerint szeretnék nevelni. Természetesen azokat az érdeklődőket is szívesen fogadják az intézmény falai közé, akik még nem tartoznak gyülekezethez, de nyitottak a Biblia tanításai iránt. Az iskola legfontosabb feladata az oktatás - mondják sokan.

A tantestület – ezzel párhuzamosan - egyöntetűen hangsúlyozza a nevelés fontosságát is. S, hogy miként valósul meg a gyakorlatban? Az iskola vezetője kifejtette: céljuk, hogy tanítványaik megismerjék a mindennapi élethez szükséges alapvető emberi normákat, vagyis segítsék egymást, a szüleiket, nevelőiket tiszteljék, az udvariassági szabályokat megismerjék, a csúnya beszédet pedig kerüljék.

- Természetesen a nevelő munka közben törekszünk az oktatás színvonalának folyamatos emelésére is. Tudjuk, hogy tanítványaink különböző talentumokat kaptak Teremtőjüktől, a mi feladatunk, hogy megtanítsuk őket helyesen használni adottságaikat! - fűzte hozzá Szanyó Gáborné, aki példaként említette: a tehetséges gyerekekkel rendszeresen részt vesznek az egyházi iskoláknak meghirdetett országos versenyeken, de a székesfehérvári megmérettetéseken is „ismerősen cseng” a „Talentum” név.

Az alsó tagozaton a tanulókkal való foglalkozás iskolaotthonos rendben történik, vagyis a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva a tanítóik a tanórákat és a szabadidős foglalkozásokat a nap során egyenletesen osztják el. Az olvasás és az írás tanítás az úgynevezett hangoztató-elemző-összetevő módszerrel (szótagolva) történik. A tankönyvek beszerzésére, használatára szintén nagy gondot fordítanak, így a „Mozaik Kiadó” esztétikus, tartalmas kiadványait alkalmazzák, ezekhez interaktív tananyagok is használhatók.

Az igazgatónő arról is tájékoztatott, hogy a tanulás mellett helye van az egészséget elősegítő programoknak is. A szabadidős tevékenységek egész tárházát kínálják a nebulóknak, akik rajzolhatnak, matematikai feladványokon törhetik kobakjukat, böngészhetik az informatika izgalmas világát, angol nyelvet tanulhatnak, kipróbálhatják ügyességüket a kézműves szakkör keretében. Lehetőségük van úszásra, korcsolyázásra, kosárlabdázásra és az iskola szomszédságában kialakított sportpályán a labdát is bátran rúghatják.

Iskolaválasztás szempontjából távolról sem elhanyagolható az intézmény megközelíthetősége. Nos, e tekintetben is kedvező az iskola belváros közeli fekvése, hiszen Székesfehérvár központjához közel található, autóbusszal is jól megközelíthető. Az intézménybe az új elsősök sorai közé várják a városkörnyéki településekről érkező kisiskolásokat is.

 
< Előző   Következő >