Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A 2013-as emlékévre készülve találkoztak a Városi Klub tagjai Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely - Temesvári Márta   
2012. február 10.

Második alkalommal találkoztak a Városi Klub tagjai. A csütörtöki rendezvényen a 2013-as ünnepi Emlékévről, annak történelmi hátteréről és az 1938-as székesfehérvári eseményekről volt szó. A résztvevőknek filmvetítést tartottak a szemtanúk emlékei alapján, illetve dr. Demeter Zsófia történész tartott előadást. A Városi Klub a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület kezdeményezésére indult azzal a céllal, hogy minél többen megismerjék és alakítsák a város életét, közügyeit, eseményeit.

 
2013-ban lesz a 75. évfordulója annak, hogy 1938. augusztus 18-án, az államalapító halálának 900. évfordulóján az országgyűlés a koronázó városban meghozott törvénnyel emelte állami ünnep rangjára Szent István ünnepét. Jövőre tehát jubileumot ünnepel a koronázó város, ez azonban nem csupán Fehérvár, hanem az ország ünnepe is.
 
A Városi Klub erre készülvén hívta az érdeklődőket egy filmvetítéssel egybekötött előadásra. Demeter Zsófia történész tartott előadást arról, hogy miért nyilvánították ünnepi Emlékévvé a 2013-as esztendőt Székesfehérváron és milyen meghatározó események történtek a városban 1938-ban.
 
Újságírói kérdésre Róth Péter - egyelőre a teljesség igénye nélkül - ismertette az önkormányzat terveit az Emlékév megtartása kapcsán, és beszélt azokról a lépésekről - emléktáblák és egyéb közterületi alkotások elkészíttetése és felavatása -, amelyek részben már megestek, másrészt folyamatban vagy előkészület alatt vannak, lefestette a program megvalósításának szükségességét és nehézségeit, illetve ismét közreműködésre hívta azokat, akiknek 2013-ra kreatív, de a realitásokkal is számoló tervei, javaslatai vannak.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >