Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A szerelem rózsaszín felhője borítson be a szűklátókörűség sötét köde helyett! Nyomtatás E-mail
Írta: Simonyi Gyula, a Bocs Alapítvány elnöke   
2012. február 14.

Image A BOCS Alapítvány már az 1993-ban kiadott Környezetvédelmi Lexikonban úgy szerepel, mint a jövő nemzedékek jogaiért küzdő szervezet. Valentin nap kapcsán is követeljük: A jövő nemzedék minden tagjának joga, hogy kívánt gyermekként foganjon meg, aki felnőve elmondhatja: szeretőbb szülőket, jobb kort s helyet nem is kívánhattam volna.

 
Február közepe már az ókorban is a szerelemmel és a termékenységgel kötődött össze. A Valentin nap kapcsán felerősödő érzelmek, romantika kapcsán szót kell emelnünk a jövő generációkért – hiszen világunkban a foganások több mint harmada a párok szándéka ellenére történik.
 
Szolidaritásra hívunk azon nők iránt is, akiknek se joguk, se tudásuk, eszközük, pénzük nincs védekezni. A baleset-nemzések gyakran hátrányos helyzetet teremtenek a pár, főleg a nő számára, meglévő gyerekeik, és elsősorban a születendő gyermek számára.
 
Minden gyermeknek joga, hogy kívánt, mégpedig önmagáért kívánt gyermekként foganjon meg (s nem mások gazdasági, nemzeti, vallási, rokoni, párkapcsolati, pszichés stb. érdekei miatt). Felnőve mindenki mondhassa: szeretőbb szülőket, jobb kort s helyet nem is kívánhattam volna. (Kívánt gyermek, kívánt szülő elv).
 
A jövendő gyermekek ne erőltetett menetben ("balesetként", ahogy Lennon mondja) kerüljenek a Földre, hanem akkor, amikor felkészült szülők és normális körülmények várják őket.
 
A megfelelő szexualitás nevelés és felvilágosítás hiánya, a családtervezés emberi jogának hiánya, az eszközök megfizethetetlen árai napjaink számos globális problémájának is a kiváltó okai. Nem véletlen, hogy az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljai között is szerepel a családtervezési lehetőségek általános elérhetővé tétele (MDG5b).
 
Elsősorban a fejlődő országokban élő nők rettegnek a teherbe eséstől. Tragikus gyermeksorsok milliói indulnak el balesetként. Évente 15 millió fiatalkorú lány szül. Évente egymillió csecsemő hal meg amiatt, hogy az előző szülés után másfél éven belül született, s anyjának szervezete még az előző terhességből se tudott regenerálódni.
 
A családtervezés a leghatékonyabb útja a környezet- és klímavédelemnek, a szegénység elleni küzdelemnek, a békének. Mégis a fejlődő országokba menő segélyeknek kevesebb mint fél százaléka jut erre, s annak is 90 %-át Obama adja.
 
Európa egyre növekvő munkanélküliségbe süllyed a globális népességrobbanás miatt, ha nem érti meg:
 
Tetszettek volna időben biztosítani a szegény nők százmillióinak a családtervezés emberi jogát! Ez nem csak a leghatékonyabb segélyezés, nem csak humanitárius kötelességünk, de alapvető érdekünk is.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >