Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Közel félszáz családon segít a Székesfehérváron is működő Fecske Szolgálat
Közel félszáz családon segít a Székesfehérváron is működő Fecske Szolgálat Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. február 22.

Image Azok a családok, ahol fogyatékos gyermeket vagy felnőttet nevelnek vagy gondoznak, folyamatosan harcolnak az idővel, és azzal a dilemmával kire bízzák gyermekeiket egy-egy ügyintézés, vásárlás alkalmával. Mit tegyenek munkahelyük megtartása érdekében vagy akkor, ha „csak” szeretnének feltöltődni, kikapcsolódni néhány óráig. Esélyük a szakszerű segítségre korlátozott a megfelelő szakemberek, elérhető szolgáltatók hiánya miatt.

 
Erre a problémára nyújt megoldást a Székesfehérvári Csemete Alapítvány által működtetett FECSKE Szolgálata. Ez a szolgáltatás Székesfehérvár vonzáskörzetében ma mintegy 50 családnak jelent hatalmas segítséget.
 
Magyarországon jelenleg mintegy 600 ezer olyan család van, ahol fogyatékos személy él. Nagy részük anyagi gondokkal küzdenek, mert a fogyatékos gyermek vagy felnőtt teljes felügyelete mellett csak az egyik szülő tud munkát vállalni. Az anyagi nehézségek mellett a mindennapi dolgok szervezése, a hivatalos ügyek elintézése vagy akár egy bevásárlás is hatalmas kihívás elé állítja a családtagokat.
 
A KézenFogva Alapítvány erre a problémára dolgozta ki modellkísérleti programját, a FECSKE Szolgálatot, amely jelenleg 6 térségben működik Magyarországon, köztük a Székesfehérvári Csemete Alapítványnál. A program a fogyatékos családtag otthoni felügyeletét oldja meg képzett szakemberek segítségével.
 
A FECSKE Szolgálat megbízható, felkészült segítőket - ún. Fecskéket- küld a családokhoz, akik megfelelő képzettséggel és tapasztalattal rendelkeznek. Székesfehérváron és vonzás körzetében jelenleg több mint 50 család veszi igénybe a szolgáltatást, köztük Ági, egy székesfehérvári anyuka is, aki évek óta egyedül neveli kisfiait, Mátét és Andrist. Máté autista, és Andrisnál is diagnosztizáltak autisztikus tüneteket.
 
Ági korábban az nagymamán kívül nem számíthatott más segítségre, egyedül kellett megbirkóznia a mindennapok problémáival. Ekkor fordult a Csemete Alapítványhoz segítségért, és így ma már édesanyján kívül szakképzett Fecskékre is rá meri bízni gyermekeit hetente akár több alkalommal is.
 
„El sem tudom mondani mekkora segítséget és megnyugvást jelent nekem, hogy szakemberek vigyáznak a gyermekeimre, míg én a hivatalos ügyeket intézem vagy bevásárolok. A segítségükkel én magam is sokkal türelmesebb lettem. A Fecskék segítettek megtanítani a gyerekeimnek a napirendet is – az autista embereknek ugyanis nagyon fontos a biztonság és a kiszámíthatóság. Azóta Máté és Andris is sokkal kiegyensúlyozottabbak. Ma már magamra is tudok időt szakítani. - meséli Ági.
 
Az újszerű szolgáltatás telefonon vagy akár interneten is megrendelhető, díja a család jövedelmétől függ, de legfeljebb 500 forint óránként.
 
További információ: Nagy Kata – Tel: 30/318-4368 Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges www.fehervaricsemete.hu 
 
A FECSKE Szolgálatot bemutató 1 perces animáció: http://www.youtube.com/watch?v=fdqMf9F4vvk
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >