Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Influenza - helyzetkép
Influenza - helyzetkép Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. február 24.

Image A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve illetékességi területén működő influenza figyelőszolgálat adatai alapján, 2012. 07. hetében, az influenza figyelőszolgálat adatai alapján végzett becslés szerint 580 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 11,1 %-al több mint az előző héten. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei morbiditás 143,3 %000 volt.

 
A területi morbiditási két kistérség területén növekedett, eltérő mértékben, egy kistérség területén csökkent. Legmagasabb a Dunaújvárosi kistérség területén, 145,3 %000 (előző héthez képest 13,3%-os növekedés), ezt követi a Székesfehérvári kistérség, 143,0 %000 (előző héthez képest 21,9%-os növekedés); a Móri kistérség területén pedig 139,7 %000 (előző héthez képest 19,2 %-os csökkenés).
 
A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány több mint 10%-os emelkedést mutat, valamelyest a járványos küszöb érték alatt van. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók között a 0-14 évesek, és a 60 évesek és az e felettiek aránya növekedett, a 15-34 évesek, és a 35-59 évesek aránya csökkent.
 
A betegek 32,0 %-a a 0-14 éves; 38,8 %-a a 15-34 éves; 26,0 %-a a 35-59 éves és 3,3 % a 60 éves, illetve az e feletti korosztályba tartozott.
 
A 07. héten a Móri Kistérség területén lévő óvodából légúti tünetekkel megbetegedettek halmozódását jelentették. A hiányzások növekedése a hét elején indult, hétvégére elérte az 50%-ot. A láz, légúti tünetek, torokfájás, elesettséggel járó megbetegedések az óvodásokat és egy dolgozót érintett. Az etiológia tisztázására légúti mintavétel történt, a vizsgált 3 mintából két esetben RSV, légúti óriássejtes vírus pozitivitásra derült fény.
 
A nagyszámú hiányzásra való tekintettel az óvoda működését 2012. február 17.-én saját hatáskörében szüneteltette. Az RSV, vagy légúti óriássejtes vírusfertőzés a csecsemő és kisgyermekkori légúti fertőzések egyik gyakori okozója. Tünetei lehetnek orrfolyás láz, köhögés, légzés nehezítettség. A megyében a légúti minták vizsgálata során 2011. 40. hetétől két influenza A pozitív esetre derült fény. A megyében a 7. hét adatai alapján az influenzaszerű megbetegedések száma emelkedőben van.
 
A százezer lakosra számított megbetegedési arány megközelítette járványos küszöb értéket. Az influenza megbetegedések megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely mindenki számára ajánlott.
 
Az influenzaszerű megbetegedések száma emelkedőben van, de a védőoltást még mindig nem késő beadatni. A betegség súlyos, szövődményes lefolyása szempontjából veszélyeztettek a 65 év felettiek, életkortól függetlenül a krónikus betegek, a belszervi, anyagcsere, daganatos betegségben szenvedők, várandós kismamák.
 
Számukra az influenza védőoltás különösen ajánlott és térítésmentesen elérhető a háziorvosuknál. Térítésmentesen biztosított továbbá az influenza védőoltás azok számára is, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik. Az influenza védőoltás a gyógyszertárakban, receptre, térítéses formában is elérhető. A védettség hozzávetőlegesen két hét alatt fokozatosan alakul ki.
 
Ajánlatos, hogy akik már megbetegedtek, forduljanak orvoshoz, gyógyulásukig maradjanak otthon és tartsák be orvosuk tanácsait.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >