Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján
A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Nyomtatás E-mail
Írta: Cs. D. E.   
2012. február 27.

Image Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata közös megemlékezést tartott a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján pénteken délelőtt az 56-osok terén. Az emlékezés alkalmából beszédet mondott Róth Péter alpolgármester és Vargha Tamás a Megyei Közgyűlés elnöke. Az áldozatok tiszteletére a város és a megye valamennyi középiskolájában is tartottak megemlékezéseket.

 

A diktatúra éveiben a pártállam semmibe vette az emberi jogokat, államosította a magántulajdont, akadályozta az egyházak működését, megtagadta a szabad véleménynyilvánítást, korlátozta a sajtószabadságot. A kommunizmus évtizedei alatt világszerte százmillióan vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborokban, kegyetlen kivégzések által.

A kommunizmus áldozatainak tekintjük azokat az embereket és családokat is, akiket a diktatúra a maga hétköznapi valóságában nyomorított meg lelkileg és testileg. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében ezen a napon a középfokú oktatási intézményekben is megemlékezéseket tartanak.

Az emléknapot annak alapján jelölték ki, hogy 65 évvel ezelőtt, 1947. február 25-én letartóztatták Kovács Béla kisgazda képviselőt. Börtönbe vetették, a világtól elzárva vallatták, majd a Szovjetunióba deportálták. Kovács Béla a magyarok szemében a szabadság és a nemzet függetlenségének jelképe volt. A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. Azóta minden évben sor kerül az emlékünnepségekre, emlékeztetőként és figyelmeztetőként a korszak történéseire és a tanulságok levonására.

Városunkban közös megemlékezést tartottSzékesfehérvár és Fejér Megye önkormányzata. Az eseményen jelen volt Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere és dr. Csizek Tibor rendőr ezredes. A megemlékezés a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Vargha Tamás a Megyei Közgyűlés elnöke és Róth Péter alpolgármester beszédet mondott a kommunizmus áldozatainak emlékköve előtt. Róth Péter beszédében emlékeztetett arra, hogy a valódi áldozatok száma jóval nagyobb az ismert adatoknál.

„Áldozatok azok, akik szenvedtek, akik meghaltak, akik nem mertek, akik hazudtak, akiknek hazudtak. Áldozatok a meg nem született gyermekek, a hazugságban felnövő ifjak, a némaságra ítélt szüleik.”

Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy „Kötelességünk emlékezni! Kötelességünk elmondani a mai gyermekeknek, diákoknak, hogy mindaz a szörnyűség soha ne következhessen be újra.”

Vargha Tamás a Megyei Közgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta: „Amikor a kommunizmus áldozataira, nemzedékek halottaira és megalázottjaira emlékezünk, számon kell tartanunk a ma élők életét, lelkét és szellemét romboló következményeket is. Mi, akik élet közelből ismerjük a kommunista ideológiát és gyakorlatot, a megrendült emlékezés közepette sem felejthetjük felelősségünket, feladatunkat: védjük meg a fiatalokat, a jövő nemzedéket a kóbor kísértettől.”

Az ünnepi beszédek után a megemlékezők a Ciszterci Szent István Gimnázium növendékeinek megemlékező műsorát hallgathatták meg. A diákok felelevenítették a történelmi korszak nyilvánvaló és alattomos hazugságait, a kommunizmus mögé bújtatott diktatúra mindennapjait.

A megemlékezés végén a város és a megye vezetői elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >