Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Távcsöves bemutató a Hold krátereit vizsgálva
Távcsöves bemutató a Hold krátereit vizsgálva Nyomtatás E-mail
Írta: Trupka Zoltán   
2012. február 28.

Image Február 28-án, 29-én, március 1-jén és március 3-án 18 órától 20 óráig a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló tagjai ismét távcsöves bemutatót tartanak az Alba Pláza előtti téren. Bár a helyszín fényszennyezés szempontjából nem tekinthető ideálisnak, de az érdeklődök egy 20 cm átmérőjű tükrös távcsővel kiválóan láthatják majd a Hold krátereit.

 
Az újhold utáni időszak és az első negyed környéke a legkedvezőbb erre, ugyanis égi kísérőnk felszínére súrolófényben esnek a Nap sugarai ebben az időszakban. Ilyenkor láthatók a legrészletesebben a kráterek és más érdekes alakzatok. Az égi kínálatban szerepelnek még a Jupiter holdjai és felhősávjai továbbá a híres Orion-köd, amelyben ma is születnek csillagok. Nem csak nézelődni, hanem beszélgetni is lehet a jelen lévő szakemberekkel, akik szívesen válaszolnak a kíváncsi kérdésekre.
 
A programot sajnos csak derült égbolt esetén lehet megtartani., ezért a szervezők mindenkit arra kérnek, hogy jó időt mindenki hozzon magával!
 
A kezdeményezés egyébként nem új keletű. A fehérvári csillagda alapítója, Hajmási József a 60 évek második felében hosszú éveken keresztül tartott bemutatókat ezen a helyen. Igaz, akkor még mások voltak a fényviszonyok, és a hatás nem is maradt el. Azoknak a személyeknek egy része, akiknek a fehérvári csillagvizsgáló a jó hírét köszönheti az egész országban, itt, a Liszt Ferenc utca sarkán néztek először távcsőbe.
 
A mostani bemutatókat a Terkán Alapítvány szervezi Székesfehérvár Önkormányzatától elnyert pályázat révén. A cél az, hogy az, hogy minél többen kapjanak ízelítőt az égbolt szépségéből és a későbbiekben ellátogassanak az „anyaintézménybe" is.
 
A Szabadművelődés Háza tetején található csillagvizsgálóban minden hétfőn a 10-14 éves korosztálynak tartanak szakköri foglalkozásokat. Pénteken 18 órától a középiskolásokat várják, de "idősebbek is elkezdhetik".
 
Indul a tavaszi bemutatási időszak is. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 19 órától távcsöves bemutatóra várják az érdeklődőket.
 
A Pláza előtt és a csillagdában is ingyenesek a bemutatók..
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >