Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Influenza - helyzetkép
Influenza - helyzetkép Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. március 01.

Image A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve illetékességi területén működő influenza figyelőszolgálat 2012. 08. heti adatai alapján végzett becslés szerint 874 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 50,7 %-al több mint az előző héten. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei morbiditás 215,9 %000 volt.

 
Dr. Müller Cecília megyei tiszti főorvos a Fehérvári Híreknek elmondta, hogy a területi morbiditási arány mindhárom kistérség területén növekedett, eltérő mértékben. Legmagasabb a Móri kistérség területén, 339,4 %000 (előző héthez képest 142,9%-os növekedés), ezt követi a Székesfehérvári kistérség, 207,1 %000 (előző héthez képest 44,9%-os növekedés); a Dunaújvárosi kistérség területén pedig 176,7 %000 (előző héthez képest 21,6 %-os növekedés).
 
A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány emelkedésével átléptük a járványos küszöb értéket. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók között a 0-14 évesek, és a 60 évesek és az e felettiek aránya növekedett, a 15-34 évesek, és a 35-59 évesek aránya csökkent.
 
A betegek 38,1 %-a a 0-14 éves; 35,0 %-a a 15-34 éves; 22,1 %-a a 35-59 éves és 4,9 % a 60 éves, illetve az e feletti korosztályba tartozott. A 08. héten a Móri Kistérség területén lévő óvodából légúti tünetekkel megbetegedettek halmozódását észlelték.
 
A hiányzások növekedése a hét közepén indult, hétvégére elérte az 50%-ot. A láz, légúti tünetek, köhögéssel járó megbetegedések az óvodásokat és a dolgozókat egyaránt érintette. Az etiológia tisztázására légúti mintavétel történt, a vizsgálatok folyamatban vannak. A nagyszámú hiányzásra való tekintettel az óvoda működését 2012. február 27 - március 2. között saját hatáskörben szüneteltetik.
 
A megyében a légúti minták vizsgálata során a 40. héttől 2 esetben influenza A 3 esetben influenza B került kimutatásra. A kórházban kezelt betegek védelme érdekében 2012. március 1.-től kórházi látogatási tilalom elrendelését kértük a megye fekvőbeteg intézményeiben, minden osztályra kiterjedően.
 
Az intézkedésre azért volt szükség, mert az influenza figyelőszolgálat adatai szerint az egész megye területén az influenzaszerű megbetegedések aránya meghaladta a járványos küszöb értéket. Az influenza megbetegedések megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely mindenki számára ajánlott.
 
Az influenzaszerű megbetegedések aránya meghaladta a járványos küszöb értéket, de a védőoltást még mindig nem késő beadatni. A betegség súlyos, szövődményes lefolyása szempontjából veszélyeztettek a 65 év felettiek, életkortól függetlenül a krónikus betegek, a belszervi, anyagcsere, daganatos betegségben szenvedők, várandós kismamák. Számukra az influenza védőoltás különösen ajánlott és térítésmentesen elérhető a háziorvosuknál.
 
Az influenza védőoltás a gyógyszertárakban, receptre, térítéses formában is elérhető. A védettség hozzávetőlegesen két hét alatt fokozatosan alakul ki.
 
Ajánlatos, hogy akik már megbetegedtek, forduljanak orvoshoz, gyógyulásukig maradjanak otthon és tartsák be orvosuk tanácsait.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >