Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mérföldkőhöz érkezett a turisztika fejlesztése Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. március 02.

Image Nyitó rendezvényéhez érkezett tegnap délután a "Helyi turisztikai desztináció menedzsment szervezet létrehozása Székesfehérváron" című projekt. A konferenciát a Hiemer-ház báltermében szervezték meg a helyi idegenforgalomban érdekelt szakemberek számára. Az eseményt megelőzően sajtótájékoztatót tartottak a projekttel kapcsolatban.

 

Mérföldkőhöz érkezett a 2009-ben megkezdett turisztikai fejlesztési munka Székesfehérváron. A helyi turizmus fellendítésében érdekelt szereplők összefogására, és a turizmus menedzsmentjének ellátására alapított Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. tegnap egy Turisztikai konferencián számolt be a szervezet építését célzó Európai uniós projektről, a „Helyi turisztikai desztináció menedzsment szervezet létrehozása Székesfehérváron”, azaz röviden TDM szervezet építéséről.

A konferencia helyszíne a Hiemer-ház Bálterme, a helyi vonzerőleltár egyik kiemelkedő értéke volt. Több, mint 2 évvel ezelőtt az akkori Turisztikai Bizottság vezetőjének kezdeményezésére Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez. KDOP-2.2.1/A-2009-0007 jelű „Helyi turisztikai desztináció menedzsment szervezet létrehozása Székesfehérváron” címmel.

A pályázati feltételeknek megefelelően megalakult a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. - a székesfehérvári TDM szervezet -, mely a projekt kedvezményezettje és megvalósítója. Feladata egy olyan menedzsment szervezet felállítása, amely a város turisztikai értékeit feltárja, azokat kínálati csomagokká rendezve tudatos, összehangolt marketing tevékenységgel piacra juttatja.

A megpályázott összeg: 50 000 000 Ft Megítélt támogatás: 37 431 450 Ft Önerő: 6 605 550 Ft A projekt összköltsége: 44 037 000 Ft A támogatási szerződés megkötésének időpontja: 2011. január 14. A projekt zárásának időpontja: 2012. december 31.

Bár a projekt startja egészen 2011. elejéig húzódott, a Turisztikai Kft. az eltelt idő alatt számtalan esetben bizonyította létjogosultságát. A szervezet működése által lehetőség nyílt a korábban hivatali irodaként működő Tourinform Iroda működésének átalakítására, üzleti feladataok megvalósítására – pl. A királyi Bazilika történetéről szóló hiánypótló könyv kiadására -, idegenvezető – és szállásközvetítésre, városi rendezvények szervezésére, és a tavalyi év végén a Fehérvári Ajándékbolt megnyitására. Mindezeken túlmenően az elmúlt időszakban a TDM szervezet a TDM pályázat megvalósításának előkészítésén fáradozott, amely nem kevesebbet jelent, mint megnyerni a turizmus helyi szereplőinek bizalmát, és elhitetni, hogy közös erőfeszítéssel elérhető az ágazat jelentőségének javítása.

A szervezet létrejöttének kezdeményezői úgy gondolták, Székesfehérvár turisztiksi szerepe elmarad az elvárhatótól, amelyre elhelyezkedése és történelmi múltja determinálná. A TDM rendszer nyugati – és az elmúlt időszak pozitív magyarországi – példái azt tanusítják, hogy a egy turisztikai célpont (desztináció) úgy tehető igazán vonzóvá, ha a kínálat elemeit komplex módon egységes és markánsan meghatározható arculattal jelenítik meg.

A TDM pályázat lehetőséget ad a desztináció márkázási folyamatának megvalósítására, s a végső cél elérésére: a látogatók számának növelésére és ezáltal a turizmusból származó közvetlen és közvetett bevételek növelésére. Ugyanakkor a turizmus fejlesztésére fordított valamennyi erőfeszítés a helyi közösség egészére is kihat, ennek hozadéka a helyiek kötődésének erősítése, és az életminőség javítása.

A TDM szervezet széles társadalmi bázison nyugvó szervezet, amelynek tagjai – önkormányzat, önkormányzati, állami, vagy egyházi intézmények, turisztikai szolgáltatók, civil szervezetek és magánszemélyek összefogásából jön létre. A tagok tudásukkal, tapasztalatukkal, természetbeni és anyagi hozzájárulásukkal biztosítják a TDM munkaszervezet fenntartását és hatékony működését.

Ez a közös érdek-, és felelősségi rendszer jelenti a turizmus fejlődésének új irányát.

A jelenlegi konferencia egyúttal „tagtoborzó” esemény is, hiszen a szervező Turisztikai Kft. azt reméli, minél többen csatlakoznak a szervezethez. Székesfehérvár MJV Önkormányzata, mint veető TDM partner a szervezet fenntartásának jelentős részét felvállalja, de szükség van a szolgáltatói szektorra is, hiszen azoknál, akik nap mint nap személyesen vendégül látják a turistákat, senki sem ismeri jobban a felmerülő igényeket és szükséges fejlesztési irányokat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >