Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Együttműködési megállapodás a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel
Együttműködési megállapodás a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. március 02.

Image Szorosabbá fűzi szakmai kapcsolatát a Kodolányi János Főiskola (KJF) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE). Az erről szóló megállapodást ünnepélyes keretek között írták alá egy nappal azután, hogy elfogadta a román képviselőház az erdélyi egyetem akkreditálásáról szóló törvénytervezetet. Az egyezmény értelmében a KJF és az EMTE közös oktatási, kutatási és kulturális projekteket indít, valamint mobilitási programokat szervez a két intézmény oktatói és hallgatói számára.

 
A KJF sajtóosztályától megtudtuk, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja a magyar nemzeti közösség oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.
 
A Sapientia Egyetem több mint 10 éve kezdte meg oktatási tevékenységét, jelenleg 3 oktatási helyszínen, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Csíkszeredán közel 2000 hallgató folytatja tanulmányait. Az EMTE és az idén húsz éves Kodolányi János Főiskola közötti kapcsolatfelvételre már korábban sor került, a határon túli magyarok projekt keretében a KJF andragógia szakos hallgatói ugyanis már több éve vesznek részt erdélyi tanulmányúton.
 
A két intézmény rektora, Dr. Dávid László és Dr. Szabó Péter, valamint az EMTE dékánja, Dr. Makó Zoltán és a KJF tudományos rektorhelyettese, Dr. Ujváry Gábor által aláírt együttműködési megállapodás célja a határokon átnyúló kulturális, tudományos és oktatási programok erősítése, ezzel is hozzájárulva az európai integrációs folyamat felgyorsításához.
 
A megállapodás keretében a két intézmény oktatói, munkatársai oktatási és kutatási céllal cserelátogatásokat szerveznek, valamint a hallgatók résztanulmányokat és szakmai gyakorlatot folytathatnak a partnerintézményben. A KJF és az EMTE közös kutatási programokat dolgoz ki, a kultúra és a sport területén is közös rendezvényeket szervez annak érdekében, hogy a két intézmény oktatói és hallgatói minél több szálon kapcsolódhassanak egymáshoz.
 
Dr. Dávid László, az EMTE rektora a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egyetemüknek az oktatás mellett kiemelt feladata a régió és a kisebbségek felemelése, összetartása is. Dr. Szabó Péter, a KJF rektora kiemelte, hogy stabil partnerekre van szüksége a Kodolányi Főiskolának:
 
„Meggyőződésem, hogy a két intézmény tapasztalata garantálja a megállapodás sikerét.”- tette hozzá a székesfehérvári központú felsőoktatási intézmény rektora. Az EMTE egyik oktatási helyszíne, Csíkszereda és Székesfehérvár lassan egy éve testvérvárosi kapcsolatban áll, ezért az EMTE-KJF együttműködés ünnepélyes aláírási ceremóniáján Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is részt vett.
 
„Érzelmi szempontból fontos esemény a mai, hiszen a Sapientia a tegnapi akkreditálást követően elsőként a magyar nemzet történelmi fővárosában köt együttműködési megállapodást.” – mondta Székesfehérvár polgármestere a megállapodás aláírásakor.
 
Az együttműködés első lépéseként az EMTE Gazdaság- és Humántudományok Karának dékánja, Dr. Makó Zoltán az ünnepélyes aláírási ceremónia után a KJF Szabadegyetemén tartott civilizációtörténeti előadást.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >