Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Székesfehérváron a Holokauszt Vándorkiállítás Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2012. március 06.

Image Péntekig a Vasútállomáson látogatható az Élet Menete Alapítvány által szervezett Holokauszt Emlékkiállítás. A megnyitóra Székesfehérvárra érkezett Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, aki dr. Cser-Palkovics Andrással is megbeszélést folytatott. A diplomata programja délután a Püspöki Palotában ért véget.

 

A Városházán kezdte hétfői székesfehérvári látogatását Ilan Mor. Izrael Állam magyarországi nagykövetét dr. Cser-Palkovics András polgármester és Róth Péter alpolgármester fogadta. Székesfehérvár polgármestere rövid bemutatóval kezdte a beszélgetést, ahol a történelmi múlt és a kulturális sokszínűség mellett a város fejlett ipara is szóba került.

„Az itt rendelkezésre álló közel hetvenötezer munkahely igazi térségi központtá teszi Székesfehérvárt és alapot teremt a város fejlődéséhez is.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András. Ilan Mor öt hónapja dolgozik hazánkban nagykövetként és elsőként a Székesfehérvárhoz hasonló régi, történelmi városokat szeretné felkeresni. „Sok várost láttam már a világon, de ez az egyik legszebb. Itt a Belvárosban összeér a történelem, a kultúra és a mai kor.” – fogalmazta meg első benyomásait Székesfehérvárról a nagykövet.

A diplomata az oktatást kiemelt területnek tartja, szerinte ezzel lehet pozitív változást elérni a társadalomban. Emellett élő testvérvárosi kapcsolatok kiépítésén szeretne dolgozni, ezért Székesfehérvár polgármesterét meghívta egy jövő évi polgármesteri találkozóra Izraelbe, ahol akár a városnak is testvértelepülést találhatnak. A polgármesterrel folytatott megbeszélést követően Ilan Mor megnézte az 1938-as fehérvári eseményeket megörökítő városházi seccot és a nagytanácsterem falára most visszakerülő történelmi évszámokat is.

A nagykövet ezután Smohay András művészettörténésszel, az Egyházmegyei Múzeum igazgatójával a Bazilikát és a Szent Anna kápolnát kereste fel. Március 5-e és 9-e között a székesfehérvári Vasútállomáson várja a látogatókat az Élet Menete Alapítvány által szervezett Holokauszt Emlékkiállítás. Ennek ünnepélyes megnyitóján is részt vett Ilan Mor nagykövet. Az 1-es vágányon található vagonkiállításra főként a fiatalok figyelmét hívták fel, de mindenki számára tanulságos lehet a múlt század legembertelenebb korszakát bemutató tárlat.

„A holokausztra, a halál menetére emlékezőket szólítja meg Az Élet Menete Alapítvány.”- kezdte ünnepi megnyitóját Vargha Tamás. A megyei közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet a múlt megismertetésének fontosságára is. „Tanuljuk és tanítsuk a 20. század teljes történelmi valóságát, - hogy faji, vallási, származási ellentétek nélkül tudjuk megőrizni az emberi méltóságot és az erkölcsi értékrendet - hogy az áldozatok szenvedéséből emberibb, békésebb jövő szülessen. Soha többé holokausztot! Soha többé 20. századot!” – fogalmazott Vargha Tamás.

A vándorkiállítás fotói a Magyar Nemzeti Múzeum archívumából származnak. A látogatók Novák Ilona múzeumpedagógus előadásában ismerhetik meg a tárlatot. A megnyitó alkalmával Forgács János holokauszt-túlélő is elmesélte történetét, aki három koncentrációs tábort is megjárt és túlélt tizenhat évesen, 1944-ben.

Schwartz Sándor történetét is megismerhetik a látogatók, akit ünnepelt futballista fiatalemberként 1944. június 29-én, a debreceni gőztéglagyár rámpáján vagoníroztak be és Auschwitzba hurcolták. Testi és lelki szívósságának köszönhetően még négy másik koncentrációs tábort élt túl, míg végül 1945. május 2-án, a bajorországi Mühldorf fenyves erdejében talált rá egy amerikai hadosztály.

Az izraeli nagykövet fehérvári látogatása a Székesfehérvári Püspökségen zárult, ahol Spányi Antal megyés püspökkel folytatott magánbeszélgetést Ilan Mor. A megbeszélés a két a vallás viszonyáról szólt.

A megyés püspök elmondta, hogy a mindenkori fehérvári rabbival illetve a zsidó hitközség elnökével püspökelődei is mindig a jó kapcsolatra törekedtek. Saját püspöki szolgálata során is fontosnak tartja a vallások közötti párbeszédet. Kevesen tudják, hogy a Székesfehérvári Püspöki Könyvtár héber nyelvemlékeket is őriz. A rabbinikus szövegek e látható részeiről készült fotómásolatot ajándékozta a megyés püspök vendégének.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >