Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A felsőmocsoládi öreg hárs nyerte az Európai Év Fája Versenyt 2012-ben
A felsőmocsoládi öreg hárs nyerte az Európai Év Fája Versenyt 2012-ben Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. március 06.
A második alkalommal megrendezett Európai Év Fája versenyt a felsőmocsoládi öreg hárs nyerte meg, melyre 11 158-an voksoltak. A második a köpeci szilfa lett Romániából 9812 szavazattal, a harmadik helyezést pedig a bolgár kívánságfa érte el 6071 szavazattal. A versenyben egy hónap alatt összesen 41 ezren szavaztak a hét jelölt fára és történeteikre. A győztes fa nevezői a Brüsszeli Zöld Hét során, május 23-án rendezendő ünnepségen vehetik át az Európai Év Fája vándordíjat, melyet Martin Patřičný cseh művész tervezett. Az ünnepséget az Ökotárs Alapítvány testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi a Természetvédelmi Világszövetséggel közösen szervezi.
 
Az Ökotárs Alapítványtól megtudtuk, hogy 2012-ben az európai versenyben azok a fák vehettek részt, melyek 2011-ben megnyerték az Év Fája versenyt saját országukban. Idén immár hét ország fái vettek részt a vetélkedőben, Bulgáriából, Csehországból, Franciaországból, Lengyelországból, Magyarországról, Romániából és Szlovákiából. Az online közönségszavazáson a legtöbb szavazó a négyszáz éves felsőmocsoládi öreg hársfát támogatta.
 
A legenda szerint egy pusztító erdőtűz után éppen ennek a 400 éves öreg hársnak magjaiból éledt újjá a felsőmocsoládi erdőség, egy garabonciás csodálatos erejének köszönhetően. A történet úgy tartja, hogy a fa eggyé vált a garabonciással, s azóta varázserejével őrzi az erdőt. A hárs történetét a környékről származó Bánó Mária családja őrizte meg.
 
A család hagyománya, hogy elviszi fiataljait az „öreghez”, akik ha már értenek a famászáshoz, áteshetnek a bátorságpróbán, vagyis felmászhatnak a fa odúrendszerében. Érdekes történetének köszönhetően a fát több mint 11 ezer ember támogatta szavazatával. A győztesről és a többi versenyzőről a www.treeoftheyear.org oldalon olvashatnak többet.
 
A versenyzők listája
 
1. Az Öreg hársfa (Felsőmocsolád, Somogy megye, Magyarország)- 11 158 szavazat
2. A köpeci szilfa (Köpec, Kovászna, Románia)- 9812 szavazat
3. A kívánságfa (Ruse, Bulgária)- 6071 szavazat
4. Lipany hársfája (Héthárs, Eperjes, Szlovákia)- 5591 szavazat
5. Deblin tölgyfája, a Grot (Lublin vajdaság, Lengyelország)- 3685 szavazat
6. Skalickai fasor (Olomouc, Csehország) - 2976 szavazat
7. Pisztáciafa Ghisonacciában (Felső-Korzika, Franciaország)- 2056 szavazat
 
A verseny hivatalos pártfogója Janez Potočnik az Európai Bizottság Környezetvédelmi Biztosa, a programhoz a pénzügyi támogatást a Cseh Környezetvédelmi Alap és Csehország Környezetvédelmi Minisztériuma biztosította.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >