Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Telefonkönyvben utaztak, csalással gyanúsítják őket Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. március 07.

Image A Gárdonyi Rendőrkapitányság nyomozói nem is gondolták mekkora fába vágták a fejszéjüket, amikor tavaly tavasszal egy velencei férfi bejelentése alapján csalás miatt kezdtek el nyomozni ismeretlen elkövetőkkel szemben. Egy telefonkönyv nyomtatott és internetes megjelenéséről szóló előfizetői szerződést, valamint annak éves 29 375 Ft-os díját számlázta ki egy létező cég a sértettnek úgy, hogy nem volt mögötte szolgáltatás.

 
Németh - Kész Mónika r. szds., a FM RFK szóvivője a Fehérvári Híreknek elmondta: Ahogy a gárdonyi nyomozók egyre jobban beleásták magukat az ügybe, az úgy vált egyre szerteágazóbbá. Így derült fény arra, hogy egymással párhuzamosan több bejegyzett kft. is hasonló profil álcázásával csal ki emberektől különböző összegeket, mely cégek ugyanazon személyekhez – mégpedig egy családhoz – köthetők.
 
Az eddigi nyomozati adatok szerint a kicsalt összegek közel 40 millió forintot tesznek ki, míg a sértettek száma közelít az ezerhez. A gárdonyi rendőröknek tavaly év végén sikerült elfogniuk a cégekben érdekelt két férfit, akiket a Székesfehérvári Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, míg egyikük sógorának elfogására a napokban került sor Budapesten, aki azóta házi őrizetben van.
 
Az ügy előrehaladtával azonban nem kizárt, hogy a jövőben mind a sértettek, mind a gyanúsítottak köre bővülni fog… Az egyik egyébként bejegyzett és létező kft. az eddig beszerzett információk alapján tavaly tavasszal, illetve nyáron több, mint nyolcvanezer magyarországi cégtulajdonoshoz küldte ki postai úton azt a magyartelefonkönyv nyomtatott és internetes megjelenéséről szóló előfizetői szerződést, valamint annak 2011/2012-es évi díjáról szóló 29 375 Ft-ról kiállított számlát, amely mögött nem volt szolgáltatás. A megkeresettek közül pedig több, mint nyolcszáz, be is fizette az összeget.
 
Így a társaság számlájára közel 25 millió Ft folyt be. Majd ezzel párhuzamosan egy másik díjbekérő is kiment a sértettek irányába, ami már egy másik cég nevében ajánlotta a fenti szolgáltatásokat.
 
Ennek bankszámla számára több, mint 15 millió Ft folyt be. Ezen cégeket alapító személyekről időközben a nyomozás során kiderült, hogy több hasonló tevékenységet végző kft-t hoztak létre, melyeket felhasználva és azokat egymással párhuzamosan működtetve, csalták ki a jóhiszemű emberektől a különböző összegeket. Így az összes kár egyelőre ki sem számolható, tekintve, hogy eddig nem minden sértett tett feljelentést a rendőrségen. Mivel a társaság az ország egész területére küldött ki ilyen leveleket és számlákat, több megyében jelezték sértettek, hogy pénzt csaltak ki tőlük.
 
A Gárdonyi Rendőrkapitányság felvette a kapcsolatot a többi megyében működő rendőrkapitánysággal, így az összes ez ügyben megindított nyomozás egyesítésre került a gárdonyi ügyhöz. A nyomozók a széleskörű adatgyűjtést követően még decemberben elfogták azt a 32 éves katymári férfit, akinek nevén összesen nyolc olyan cég szerepelt, melyek nagy valószínűséggel a fentiekben taglalt módon felépített csalásokra lettek létrehozva.
 
Mint azt gyanúsított kihallgatása során elmondta, ő tevőlegesen nem vett részt a kft-k ügyeinek intézésében, csak nevét adta hozzájuk, ugyanúgy, ahogy az egyik cég vonatkozásában az élettársa is, aki egyelőre tanúként szerepel az ügyben. A rendőrök ugyanúgy év végén fogták el azt a 35 éves szigethalmi férfit is, akitől a fiatalabb férfi az egyik céget átvette. A nyomozók feltételezése szerint a csalások elkövetésénél ő háttérből irányította a szálakat.
 
Büntetett előéletű, és jelenleg is több büntetőeljárás van ellene folyamatban. Gyanúsított kihallgatása során először tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, majd később részbeni beismerő vallomást tett. A csalások értelmi szerzője egy 42 éves balatonszárszói férfi volt, a szigethalmi férfi volt feleségének testvére. Ő volt az, aki a cégek bankszámlájára utalt összegeket – ami közel 40 millió Ft – minden esetben automatákon keresztül vette fel.
 
Az ő elfogására február 28-án budapesti tartózkodási helyén került sor. Hajnalban kopogtak be pesti lakásának ajtaján a főkapitányság Alba Akció Alosztályának munkatársai. A férfi csak harmadik felszólításra nyitott ajtót, ekkor kattant kezén a bilincs.
 
Miután a büntetett előéletű férfit – akivel szemben jelenleg is több büntetőeljárás van folyamatban más hatóságnál - a Gárdonyi Rendőrkapitányságra előállították, megtörtént gyanúsított kihallgatása. Ennek során azonban nem tett vallomást. Később a Székesfehérvári Városi Bíróságon előzetes letartóztatásával kapcsolatos meghallgatásán azonban részletes beismerő vallomást tett. Így a bíróság házi őrizetbe helyezte.
 
A gárdonyi nyomozók nála is és a másik két férfi lakásán, illetve az általuk vezetett cégeknél is házkutatásokat tartottak, melynek során több számítógép, illetve cégbélyegző, valamint rengeteg céges irat került lefoglalásra. A pesti lakásban a gárdonyi nyomozók ezen kívül közel egymillió forint készpénzt is találtak, melyet a későbbi kárenyhítés végett lefoglaltak, ugyanúgy, mint azt a nagy értékű Mercedest is, ami a pesti ház előtt állt.
 
Ezen túl a Pesten elfogott férfi szigethalmi élettársánál is házkutatást tartottak a múlt héten a nyomozók, ahol lefoglalásra került egy szintén nagy értékű Volvo is. Mindkét lefoglalt autó tulajdonjoga a gyanúsítottakhoz köthető.
 
A Gárdonyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya tovább folytatja a büntetőeljárást, melynek során nem kizárt, hogy további személyek gyanúsítása fog megtörténni. A gárdonyi nyomozók ez idáig több sértettel felvették már a kapcsolatos, de várják azoknak a jelentkezését is, akiktől hasonló módon csaltak ki pénzt a fent írt szolgáltatás ürügyén az ország bármely területén és ez idáig még ezzel kapcsolatban nem tettek feljelentést egyik hatóságnál sem.
 
A Gárdonyi Rendőrkapitányság telefonszáma: 06-22/355-003. Ezen kívül bejelentés tehető a 107-es és a 112-es segélyhívók bármelyikén is.
 
< Előző   Következő >