Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Két évtized a zöld mozgalomban
Két évtized a zöld mozgalomban Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. március 09.

Image Rendhagyó módon ünnepelte megalapításának 20. évfordulóját a környezetvédő szervezetek és a civil társadalom támogatása mellett elkötelezett alapítvány: nem kapott, hanem adott ajándékot. Az ünnepség alkalmából jelent meg A zöld 35 színe című interjúkötet, amely a hazai zöld mozgalom eddig még megíratlan történetének csírája, kiindulópontja lehet.

 
„Ezekből az életekből rajzolódik ki a környezetvédő civil törekvések története és mai állapota Magyarországon; nem pontosan tervezett és végrehajtott „ívként”, hanem a maga szerves növekedésében, gyümölcsökkel, elszáradt ágakkal, kitéve a jó és rossz időnek.”(Sólyom László ajánlásából)
 
A zöld mozgalom 35 szereplőjével készített életút-interjúkból nemcsak az egyes emberek – és az általuk fémjelzett szervezetek – története, tevékenysége rajzolódik ki, de összeáll a sokszínűségében is valamiféle egységet mutató mozgalom keresztmetszete, pillanatképe, és az az út, amelyet a szervezetek az elmúlt 20-30 évben bejártak.
 
A múlt mellett szó esik a jelen nehézségeiről és küzdelmeiről, meg persze arról, hogy mi is hajtja, motiválja a megkérdezetteket a cselekvésre még ilyen sok idő után is, de nem felejtkezik el a kérdező a jövő kilátásairól, reményeiről sem.
 
„A civillét színes, szabad, küzdelmes, szegénységben is boldog mindennapjairól mit sem tud a kívülálló, ahogy arról sem, milyen függetlennek és elkötelezettnek lenni egyszerre, elvek mentén élni, és zöld szemüvegen át nézni a világot.” (Mihalicz Csilla bevezetőjéből).
 
A kötetet az Ökotárs nemcsak a csak a zöldmozgalomban tevékenykedőknek szánja, de a téma kutatói, a közelmúlt történelme, a környezet és a fenntartható fejlődés szűkebb-tágabb kérdései iránt érdeklődő olvasók érdeklődésére is számot tarthat. Az interjúkat ezért bőséges szószedet egészíti ki, eligazítva az olvasót a nevek, szervezetek, fogalmak rengetegében.
 
A könyv bemutatójára az Ökotárs Alapítvány „minikonferenciával” egybekötött születésnapi eseményén került sor március 8-án az A38 Hajón, ahol Novák Péter előadóművész beszélgetett Mihalicz Csilla újságíróval, a kötet szerzőjével és Nizák Péterrel, a Nyílt Társadalom Alapítvány programvezetőjével és a téma kutatójával.
 
A konferencián emellett az Ökotárs és testvéralapítványainak (az Environmental Partnership Association tagjainak) vezetői adtak közép-európai kitekintést, bemutatva a cseh, román és bolgár zöld mozgalmak helyzetét és fő „ügyeit”. Az Ökotárs 20 évére pedig Foltányi Zsuzsa, az alapítványt létrehozó és felépítő első igazgató emlékezett vissza.
 
A könyv beszerezhető az Ökotárs Alapítvány irodájában.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >