Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Élő történelemkönyvként tárulnak fel az egykori forradalom eseményei Nyomtatás E-mail
Írta: Dominkó Anita   
2012. március 14.

Image Óriási érdeklődés kísérte tavaly azt a március 15-i műsort, melynek keretében fiatal színjátszók Székesfehérvár belvárosában elevenítették fel az 1848-as forradalmi hangulatot. Új hagyományt teremt ezért közösen szervezett programjában a két önkormányzat és idén ismét a közönség bevonásával zajló műsorral készülnek a nemzeti ünnepre. A március 15-i programokról Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere közös sajtótájékoztatón számolt be.

 

Szép hagyomány, hogy Fejér Megye és Székesfehérvár Önkormányzata közösen ünnepel március 15-én. A nemzeti ünnepre szervezett program azonban tavaly teljesen megújult, az ART Kulturális Egyesület közreműködésével több új elemmel és helyszínnel bővült. A kezdeményezés nagy sikert aratott, így idén ismét a fehérvári ifjak műsora várja majd a résztvevőket, akik Székesfehérvár belvárosában elevenítik fel az 1848-as forradalmi eseményeket. A

z ünnepi megemlékezések már március 14-én megkezdődnek Székesfehérváron. A város több pontján szerveznek koszorúzásokat a fehérvári oktatási intézmények bevonásával. A nemzeti ünnepen, március 15-én 9 órakor a Megyeházán indul a program. A dísztermi ünnepségen kerül sor a Fejér Megyei Önkormányzat által adományozott elismerések átadására.

"A tavalyihoz hasonló programokkal várjuk idén is a résztvevőket. Ezen a napon, a megyei közgyűlés 9 órakor kezdődő ünnepi ülésén adjuk át a megyei díszpolgári kitüntető címet, valamint a megyei önkormányzat díjait, elismeréseit is az élet különböző területein kimagasló munkát végzők számára. A márciusi események hozták meg a magyar állam és a társadalom újjászületésének lehetőségét. Ezért azt szeretnénk, ha minél többen, a fiatalok és idősebbek is eljönnének, hogy átéljék és átérezzék a '48-49-es forradalom és szabadságharc hangulatát.” - mondta el Vargha Tamás.

A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke egy újdonságra is felhívta a figyelmet, hiszen idén a Városház téri József-napi vásárban Fejér Termékeket is kínálnak az azt készítő termelők és kézművesek. Ezzel is a helyi értékeket népszerűsítik és a helyi termelőket segítik. A gyermekeknek lovasbemutatót szervez a Fehérvári Huszárok Egyesülete 9 órától a Petőfi tér melletti parkban, majd a huszárokkal közösen vonulhatnak a résztvevők a Városház térre, ahol Fejér Megye és Székesfehérvár Önkormányzatának közös ünnepi műsorára sor kerül.

„Fontos a hagyományok megőrzése, de éppolyan fontos az is, hogy mi magunk is teremtsünk új hagyományokat közösségeinkben. A fiatalok lendületes március 15-i műsora tavaly magával ragadta a Városház térre kilátogatókat, így nem lehetett kérdéses, hogy idén is hasonló formában, mintegy megelevenedő történelemkönyvként tárjuk a résztvevők elé a 154 éve történteket.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere azt is kiemelte, hogy az ünnepek akkor jók, ha mindenki magáénak érzi azokat.

A március 15-i műsorban több mint száz tehetséges helyi fiatal kelti életre az egykori márciusi ifjakat, így rajtuk keresztül többszáz fehérvári és Fejér megyei család közvetlenül is részese a programnak. Dr. Cser-Palkovics András emellett annak is örülne, ha minél több fiatalhoz jutna el a meghívásuk, akik a közönség soraiban állva megismernék a márciusi ifjak történetét. Fél tizenegykor indul az 1848. március 15-i eseménysorozatot megelevenítő program, melyet Kozáry Ferenc rendezett.

A Városház tér egészét, a teret határoló épületeket, sőt még a vállalkozó kedvű nézőket is bevonják majd lendületes előadásukba a fiatalok. Egy napra városunkba költözik a Pilvax kávéház, a Landerer nyomda, a Nemzeti Múzeum és az Orvostudományi Egyetem. Ezek között zajlanak majd a forradalmi hangulatot ismét a résztvevők elé idéző események.

A műsort követően a Fehérvári Huszárok és a Helyőrségi Zenekar bevonul a Városház térre, majd ünnepi beszédet mond Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Ezután ünnepi felvonulás indul az Oskola utcán át a székesfehérvári 1848-as események központi helyszínére, a Fekete Sas Szállóhoz, ahol koszorúzásra kerül sor. A Városház téren késő délutánig József-napi vásárt is tartanak, melynek keretében számos kézműves szakma képviselői kínálják majd portékáikat és a Fejér termék programban résztvevő gazdák és kézművesek is bemutatkoznak.

Újdonság, hogy lesz „Március 15-próba” a kisgyerekeknek, akik 15 különböző játékos feladat megoldása után jutalmat kapnak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >