Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székelykaput avattak
Székelykaput avattak Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2012. március 22.

Image Székesfehérvár és Csíkszereda polgármestere avatta fel azt a székelykaput, amelyet civil szervezetek közreműködésével és a két testvérváros önkormányzatának támogatásával állítottak az egyik Balatoni úti körforgalomban. A városba érkezőket ezentúl ez a gyönyörű mestermunka fogadja majd, Székelyföldet idézve.

 
Sokan látták az elmúlt napokban a készülődést és azt, hogy mesteremberek dolgoztak a város határában. Azt a székelykaput állították fel, amelyet szerdán késő délután avattak a Balatoni úti körforgalomban. Kettős apropót ragadtak meg a szervezők az ünnepi alkalommal: Székesfehérvár és Csíkszereda testvérvárosi szerződésének egyéves évfordulóját, valamint a tavaszi napfordulót.
 
A székelykaput stílszerűen Maroshegyen állították fel, ahol számos utca viseli erdélyi települések neveit. Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselőjének kezdeményezését vitték tovább a Fejér Szövetség koordinálásával azok a civil szervezetek, akiknek a közreműködésével Székesfehérvárra került a díszes székelykapu.
A 165 magánszemély, több civil szervezet, valamint az önkormányzatok támogatásával megvalósult kezdeményezés újabb szál, mely összeköti a két testvérvárost, Székesfehérvárt és Csíkszeredát – hangzott el az avatáson, melyen mindkét település polgármestere is részt vett.
 
„A székelykapu felállításának fontos üzenete van: az, hogy tisztelnünk és ápolnunk kell hagyományainkat, kultúránkat és nemzeti múltunkat. Történelmi fővárosként Székesfehérvárnak ez kiemelt feladata.” – fogalmazott beszédében dr. Cser-Palkovics András.
 
Székesfehérvár polgármestere azt is kiemelte, hogy ezzel a most bebizonyított összefogással nyer értelmet a Csíkszeredával kötött testvérvárosi szerződés is. Köszöntőjében a városvezető köszönetet mondott polgármester társának és a Fejér Szövetségnek.
 
Dr. Cser-Palkovics András felhívta a figyelmet azokra a honosítási eljárásokra is, melyek keretében a városunkban letett esküvel lesznek nemzettársakból honfitársaink a mai határokon túl élő magyarok. A székelykapu avatására Székesfehérvárra érkezett Ráduly Róbert Kálmán.
 
„Egy éve írtuk alá az örök időkre szóló együttműködést Székesfehérvárral és most újra itt vagyunk. A város határában felállított székelykapu is mutatja az összetartozást. Ezentúl a fehérváriak, ha hazatérnek városukba, lelki szemeik előtt mindig látják majd Hargitát, Csíkországot, Székelyföldet.” – mondta el köszöntőjében Csíkszereda polgármestere.
 
Ráduly Róbert Kálmán emellett köszönetet mondott minden jó szándékú embernek és szervezetnek, aki segített újabb dimenziót nyitni a két város kapcsolatában. A székelykaput Kovács Gábor csíki faragó mester készítette fiával, hargitai csertölgyből.
 
Az avatáson hagyományőrző huszárok is részt vettek, akik háromszor lovagolták körbe az alkotást. Ezt követően a kapu felszentelésével és szertűzzel zárult az ünnepség.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >