Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Beruházásösztönző együttműködés Pákozdon
Beruházásösztönző együttműködés Pákozdon Nyomtatás E-mail
Írta: Illés Zsuzsanna   
2012. március 23.

Image Pákozd azon túl, hogy az ország történelmének kiemelkedő szimbóluma, dinamikus fejlődést mondhat magáénak. A településen a régió, és a gárdonyi kistérség turisztikai célkitűzéseit szem előtt tartva, az alapvető értékeket a fejlődés lehetőségeivel összehangolva elkezdődött egy 370 millió forintos összköltségvetésű Vállalkozó Csarnok, valamint a hozzá tartozó út és közmű építése. Az M7 Ipari Park Kft. és az Önkormányzat beruházásösztönző feltételek biztosításával, kedvező adózási környezettel és kiemelkedően alacsony árakkal járulnának hozzá a régió gazdasági fejlődéséhez.

 

Az ipari parkok több évtizedes működésük során kiemelkedő szerepet töltöttek be a gazdaság strukturális átalakításában. A válság előtti időkben az ipari parkokban működő vállalkozások 2.574 milliárd forint beruházást valósítottak meg (2009). Jelenleg a Magyarországon található 210 ipari park mintegy 4.200 vállalat számára ad otthont, melyek több mint 200 ezer főt foglalkoztatnak és az ipari termelésnek pedig a 30 százalékát biztosítják.

 

Fejér megye évek óta Magyarország egyik kiemelkedő gazdasági teljesítményét tudhatja magáénak: 1994 óta az egy főre jutó GDP alapján az országos lista dobogósa. Ebben a régióban található az ország ipari parkjainak közel egyharmada, valamint a gazdasági szervezetek közel tíz százaléka. Az elmúlt években, az ipari parkokban a KKV-k nagyobb térnyerése figyelhető meg, hiszen a koncentrált szolgáltatói övezetek ideális környezetet biztosítanak a kis- és középvállalkozások innovatív törekvéseinek és együttműködésének.

 

Az ipari parkok éppen ezért jelenthetik a válság utáni munkahelyteremtés megoldását is. Erre a tendenciára alapozva nyitott kaput Pákozd Önkormányzata az M7 Ipari Park Kft. elképzeléseinek. A Pákozd határában épülő Vállalkozói Csarnok teljes mértékben az Unione-C Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. projekttársasága, az M7 Ipari Park Kft. beruházásában valósul meg, a projekt sikere azonban elképzelhetetlen lenne az Önkormányzattal való szoros együttműködés nélkül. Ugyanakkor Pákozd kiváló lokációt és infrastruktúrát kínál, ami alapvető a projekt sikere szempontjából.

 

Pákozd évek óta sikeresen pályázik az európai uniós pályázatokon. Az eddig elnyert 3 milliárdos összeggel folyamatos fejlődést biztosít a település számára, mellyel maga is hozzájárul a kistérség és a régió gazdasági sikereihez. Takács János, Pákozd Polgármestere elmondta: „Pályázatainkkal nem csak Pákozd turisztikai vonzerejét növeljük, de a helyiek mindennapi életszínvonalát is emelni kívánjuk. Nemrégiben készült el a Velencei-tó körüli kerékpárút első szakasza, és jelenleg is folyamatban van a település szennyvízcsatorna hálózatának kialakítása. A Velencei-tó közelsége miatt alapvető érdekünk, hogy a környéken megvalósuló beruházások megfeleljenek a környezetvédelmi és tájképi szempontoknak.

 

Ezeket a szempontokat az M7 Ipari Park Kft. esetében is maximálisan sikerült érvényre juttatnunk, egyensúlyt teremtve a Gárdonyi kistérség turisztikai célkitűzései és a kínálkozó új gazdasági lehetőségek között.” Pákozd tehát sikeresen pályázik, fejleszt és igyekszik minél nagyobb mértékben élni a régió adta gazdasági lehetőségekkel. A település fejlődéséhez a kiváló közlekedési adottságokon kívül, a székesfehérvári ipari parkok vállalkozásainak közelsége és a külföldi működő tőke jelenléte is szerepet játszott. A pákozdi ipari parki beruházás elsősorban a környéken megtelepedett multinacionális vállalkozások beszállítási lehetőségeire, az autóipar, a feldolgozóipar, a gép és elektronikai vállalkozások szektorára és ennek logisztikai megoldásaira koncentrál.

Emellett a beruházó képviseletében Kokas Ferenc hangsúlyozta:

„Az M7 Ipari Park Kft. lehetőséget kínál a régió azon kis- és középvállalkozásai számára is, akik a fejlődés és versenyképesség irányát a minőségi munkakörülmények és európai színvonalú termelés megteremtésének irányában látják. Erre mutatkozik ugyanis a legnagyobb igény a térségben, és ehhez könnyen találhatunk helyben jól kvalifikált munkaerőt is.” Az M7 Ipari Park Kft. a gazdaság általános nehézségei ellenére elindította a Vállalkozói Csarnok építését, mivel a beruházó stratégiája a hosszútávú befektetéseken alapul.

Ezt támasztja alá, hogy a gazdasági helyzet stabilizálódásában bízva az ipari területek árait forintban is meghirdetik, az iparági gyakorlattól eltérően. Az M7 Ipari Park Kft. által kínált telkek nemcsak áraiban lehetnek vonzóak a KKV-knak, de a megvásárolható telkek méretét illetően is: - más ipari parki területekhez képest - lényegesen alacsonyabb belépési küszöböt határoztak meg és már 4,999 Ft/m 2 + ÁFA összegtől kínálnak összközműves telkeket eladásra.

Az önkormányzat a további beruházások ösztönzése érdekében kedvező adózási környezetet is teremtet: a betelepülő vállalkozásoknak ugyanis a helyi adók közül csak a helyi iparűzési adóval kell számolniuk, ami a Fejér megyei adatok ismeretében az egyik legalacsonyabbnak mondható.

A Vállalkozói Csarnokról A beruházó M7 Ipari Park Kft. 160,932,981.- Ft összegű Európai Uniós támogatást nyert el a beruházás megvalósítására a Közép-dunántúli Operatív Program (KDOP - Üzleti Infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése - ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatása - című felhívás) keretén belül, a "Vállalkozói Csarnok kialakítása és közműfejlesztés az M7 Ipari Park és Logisztikai Központ területén" című pályázatával.

A beruházás összértéke meghaladja a 370 millió forintot, amely magában foglalja a több, mint 2,000 m 2 alapterületű Vállalkozói Csarnok építésén kívül a teljes közművesítést és az épület eléréséhez szükséges útkapcsolat kiépítését is. A Vállalkozói Csarnokban továbbá 500 m 2 irodarészt és egyéb kiszolgálóhelyiségeket is kialakítanak. Az épület 75%-át az M7 Ipari Park Kft. már sikeresen bérbe adta.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >