Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Alapos tavaszi takarítás
Alapos tavaszi takarítás Nyomtatás E-mail
Írta: Városgondnokság   
2012. március 23.

Image Bár az év minden napján takarít a Városgondnokság a város közterületein, azonban ilyenkor tavasszal a szokásnál is többen dolgoznak a köztisztasági feladatok ellátásán. A közfoglalkoztatás lehetőségét kihasználva nagyobb kapacitással tudják takarítani a várost.

 
Összesen nyolc autó dolgozik a köztisztaságért, ebből kettő takarítógép, melyek ütemterv alapján az összes padkával rendelkező utat takarítja egész évben. A város mintegy 1200 szemetesének folyamatos ürítése is a feladatok közé tartozik, ugyanahhoz a kukához kétnaponta érnek oda.
 
Dolgoznak a 13 köztemetőben is, ahol rendszeresen ürítik a hulladékgyűjtőket. Az illegális hulladéklerakók felszámolása és a város területén illegálisan lerakott szemét összegyűjtése mellett pedig a buszvárók takarítását is ellátják. Ahogy tavaly ősszel, így idén is tervezi a Városgondnokság a buszvárók felépítményeinek takarítását, melyre várhatóan még tavasszal sor kerül majd sor.
 
Naponta átlagosan 25 m3 szemetet szállít el a Városgondnokság a közterületekről. Ebben az illegálisan lerakott szemét mellett az eldobott üdítős palackok, a csikkek, a nejlonzacskók, papírzsebkendők, a csokis és cukorkás papírok is benne vannak – mondja Tóth Boglárka köztisztasági és hulladékgazdálkodási vezető. Mint mondja a legtöbb hulladék abból adódik, hogy néhányan a közterületre egyszerűen leteszik a háztartási hulladékot.
 
Tavaly egyébként meghaladta a 3200 tonnát a város közterületein összegyűjtött szemét súlya. Visszatérő probléma, hogy sok társasház nem figyel arra, hogy mindig zárva legyen a konténerek teteje: egy-egy szeles nap után szinte az egész város szemetes lesz a nem megfelelően tárolt kukáktól.
 
Ugyancsak a szeméttárolók melletti probléma, hogy sokan nem viszik el a Palotai úti hulladékudvarba a régi bútorokat, háztartási gépeket és egyéb lomot, hanem szabálytalanul lerakják a kuka mellé. Mostanában egyre több helyen problémát jelent, hogy néhányan maguk metszik a közterületen található fákat és a lemetszett ágakat otthagyják a parkban.
 
A Városgondnokság ezúton is felhívja a figyelmet arra, hogy a metszést a parkfenntartási csoport végzi a város közparkjaiban, közterületein. A köztisztasági csoport munkatársai közül 18-an a Városgondnokság alkalmazásában dolgoznak és jelenleg mintegy negyven közfoglalkoztatott takarítja még a város közterületeit. Meghatározott ütemterv alapján dolgoznak az autók és a hat takarítási csoport, melyekben átlagosan 6-8 ember dolgozik. A Belvárosban a hét minden napján takarítanak, a lakótelepek forgalmasabb részein pedig hetente kétszer.
 
Az egyéb közterületeken és a kevésbé forgalmas utcákban pedig heti egy alkalommal dolgoznak. Kézi takarítással mintegy 1.8 millió négyzetméternyi területet,(lakótelepek, parkok, belváros és egyéb közterületek) a gépi takarítással pedig 250 ezer négyzetméternyi közterületet kell rendben tartania a köztisztasági csoportnak.
 
Ha kicsivel jobban odafigyelne mindenki olyan apróságokra, hogy visszacsukja a konténer tetejét, nem rakja le a lomot a kuka mellé, hanem elviszi a Palotai úton található hulladékudvarba, nem dobja el a csikket az utcán sokkal tisztább lenne minden közterület a városban – mondja Tóth Boglárka.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >