Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Hagyományőrző találkozó Árpád-napon
Hagyományőrző találkozó Árpád-napon Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2012. március 29.

Image Az idén pontosan Árpád-napon, március 31-én várnak mindenkit a Zöld tanyánál. Az Árpád-napi Hagyományőrző Találkozót még Gáspár Attila honosította meg a Sóstó Természetvédelmi Területen és tisztelői azóta is minden évben megszervezik a programot. Déltől kirándulásra indulhatnak a családok, emellett érdekes bemutatók zajlanak, sőt még uzsonnázni is meghívják a szervezők a látogatókat.

 

Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője és Adorján Viktor, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója sajtótájékoztatón ismertette a részleteket. Minden városrésznek vannak hagyományos programjai, melyekre szerte a városból szeretettel várja a résztvevőket. Maroshegy életében ezek többek között a Sóstó Természetvédelmi Területhez kötődnek, ahol évente négy hagyományőrző találkozót is megszerveznek.

Ezek mindegyike családi program, ahol a gyermekek és a szülők egyaránt jól érezhetik magukat. Az évet egy Attila-napi programmal nyitották, ezt követi március 31-én az igazi tavaszköszöntőnek szánt Árpád-napi Hagyományőrző Találkozó.

„Gáspár Attila álmodta meg az első ilyen rendezvényt, melyet a nevét viselő Zöld Kerekasztal Egyesület, a Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület és a városrész művelődési háza közösen azóta is minden évben megszervez. Hiszem, hogy a nagyvárosi családoknak is szükségük van a természet közelségére és arra, hogy megismerjék Székesfehérvár „zöld arcát”, valamint ősi hagyományainkat, mint például az íjászkodást. Lelkes emberek kis csapata szervezi a hagyományőrző találkozókat a Sóstón, örömmel állok melléjük a városrész képviselőjeként és magánemberként is.” – mondta el Brájer Éva.

Maroshegy önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón mindenkit szeretettel invitált a Zöld tanyánál zajló szombati programokra. Idén éppen szombatra esik Árpád-nap, a hagyományőrző találkozó nevét adó ősi magyar névnap – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A részletes programot Adorján Viktor ismertette.

„Mindenekelőtt azt az örvendetes újdonságot szeretném bejelenteni, hogy a rendezvényt megelőzően a Kodály Zoltán Általános Iskola diákjai is kilátogatnak a Sóstóra. Reméljük, hogy programjuk végén közülük is sokan maradnak majd velünk délután is, s reméljük azt is, hogy más iskolák is csatlakoznak majd a kodályosok kezdeményezéséhez.Déltájban családi kirándulással indul a rendezvény, majd kutakból hozott vízmintákat vizsgáltathatnak be a résztvevők és egy méhész tart szakmai tanácsadást. Szokás szerint, most is népzenészeket hívtunk vendégfogadónak, ezúttal is lesz solymászunk, valamint a mindig nagy sikert arató harcászati bemutatót követően most is mindenki kipróbálhatja magát az íjászkodásban. Történelmi ismereteinket ezúttal Karlinszki Balázs vetített képes előadása gazdagítja, majd, aki az „elfelejtett ütközetről” a pozsonyi csatáról beszél majd nekünk. A gyermekeknek pedig gyöngyfűzéssel és fafaragással készülünk. Sajnos a tűzgyújtási tilalom feltehetően meghiúsítja majd az esti szertűz fellobbantását, ám a dobolás azért nem marad el.” – mondta el a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója.

A szervezők most is uzsonnával várják a Zöld tanyára ellátogató vendégeket – mint a sajtótájékoztatón kiderült: jófajta medvehagymás zsíroskenyérrel készülnek. Eközben ismét levetítik „A Város Ölelésében” című dokumentumfilmet is.

PROGRAM

12.00 Családi kirándulás a Sóstói Természetvédelmi Területen Becse Ildikó vezetésével (Találkozó a Zöld Tanyánál 11.45 órakor)

12.00–17.00: A Gaja Környezetvédő Egyesület vízvizsgálata: ásott és fúrt kutak hozott mintája alapján ammónium, nitrit, nitrát, ph,vezetőképesség értéket mérnek

13.00: Nagy Károly méhészeti bemutatója szaktanácsadással

14.00: Zenés vendégfogadás - Hajnáczki Bálint és Peczelák József népzenésszel

14.20: A Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület harcászati bemutatója

15.30: Egy elfelejtett ütközet - A Pozsonyi Csata - Karlinszky Balázs vetítettképes előadása

15.30–17.30: Gyöngyfűzés Vadász Erzsébettel, fafaragás Csík Lászlóval

15.30–17.00: Íjásztatás A Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesülettel

17.00: Egyed István solymász madárbemutatója Uzsonna minden vendégnek

15.00 és 18.00 óra között

Délután ismét megtekinthető "A Város Ölelésében" című sóstói dokumentumfilm

Szervező: Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

Támogatók: Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület, Gáspár Attila, Zöld Kerekasztal Egyesület, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Humán Közszolgálati Szakbizottsága

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >