Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow SZÉF az erős gazdaságért
SZÉF az erős gazdaságért Nyomtatás E-mail
Írta: Cs. D. E.   
2012. március 29.

Image Tegnap kora délután tartotta alakuló ülését a Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum. Az újonnan létrejött szervezet célja, hogy intézményes keretet biztosítson a város vezetése és a város gazdasági életének szereplői – a munkaadók és munkavállalók – közötti információáramlásnak, a szociális partnerek konzultációjának, elősegítve a megfelelő gazdasági környezet megőrzését, erősítve ezzel a város versenyképességét és gazdasági sikerességét.

 
 
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése 2011. november 30-i ülésén megtárgyalta és elfogadta a Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum megalakulására tett javaslatot. A Közgyűlés a helyi munkavállalók és munkáltatók delegáltjainak közreműködésével hívta életre a SZÉF-et, melynek célja az Önkormányzat, a munkavállalók és a munkáltatók érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése, a konfliktusok megelőzése, rendezése, az információcsere, javaslatok, alternatívák vizsgálata.
 
A szakszervezeti kezdeményezés alapján, az Önkormányzat koordinálásával megalakuló szervezet 17 taggal kezdte meg működését. A háromoldalú konzultációs fórum soraiban a városvezetés mellett a munkaadói és a munkáltatói oldal is képviselteti magát.
 
Az alakuló ülésen az elnök köszöntője után sor került a tagok bemutatkozására, majd a Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadására, ezután megválasztották az alelnököket. A Közgyűlés a SZÉF elnökéként dr. Cser-Palkovics András polgármestert jelölte meg. Közös megegyezés alapján soros rendszerben töltik be a két alelnöki posztot.
 
Ez év végéig a fórum alelnökének a munkavállalói érdekképviseletek részéről az Alba Regia Megyei Munkástanácsok Szövetségének elnökét, Tóth Jánosnét, a munkáltatói érdekképviseletek részéről a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (STRATOSZ) és a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös delegáltját, Tóth Istvánt választották.
 
A SZÉF az első ülés alkalmával Székesfehérvár aktuális munkaügyi helyzetével is foglalkozott, a résztvevők Tóthné dr. Szeiler Judit, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatóhelyettesének előadását hallgathatták meg a témában.
 
A Székesfehérvári Kirendeltség és Szolgáltató Központ körzete a megye legnagyobb térsége, ide koncentrálódik az álláskeresők kétötöde. Tóthné dr. Szeiler Judit tájékoztatásából kiderült, hogy a Munkaügyi Központ Székesfehérvári Kirendeltségében nyilvántartott álláskeresők száma 2011 februárjához képest ez év februárjában 6,7%-kal kevesebb, 9.736 főt tett ki. Megyei szinten egy év alatt 6,1%-kal csökkent az álláskeresők száma.
 
A felmérésekből kiderül, hogy legnehezebben a 25 év alattiak és az 50 év felettiek tudnak elhelyezkedni, továbbá munkaerőpiaci hátrányai adódnak az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezőknek és nehezebben kapnak újra munkát, akik gyermekgondozási időszak után próbálnak visszatérni a munkaerőpiacra.
 
Többek között ezen célcsoportok elhelyezkedését segíti a TÁMOP 1.1.2. „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)” elnevezésű projekt, melynek részleteit szintén ismertette előadása során a FMKMK igazgatóhelyettese.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >