Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Sport és finanszírozás Székesfehérváron
Sport és finanszírozás Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Somos Zoltán   
2012. április 03.

Image Közgyűlést tartott a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület. Két fővel bővült a tagság, egyhangú szavazással fogadták el a tagok Nagy Ivonn (Garzon Holding) és Török László (Grundfos Magyarország Gyártó Kft.) felvételét. A közgyűlés fő témája ezúttal a sportfinanszírozás volt, a tagság a város sportklubjainak vezetőitől hallhatott beszámolót a fehérvári csapatok sikereiről és nehézségeiről.

 

A közgyűlés témáját bevezetve dr. Cser-Palkovics András beszélt a város és a sport kapcsolatáról. Mint mondta, a sportfinanszírozásnak van racionális és érzelmi része is – utóbbiról elég annyit, hogy mindannyian itt járunk meccsekre, itt találjuk meg kedvenc csapatainkat. Két kiemelkedő közösségteremtő és formáló terület van egy városban, a kultúra és a sport. Ami a racionális részt illeti, a polgármester kiemelte: komoly számok, a létesítmény-támogatást is beleértve milliárdos tétel igazolja a város költségvetésében, hogy mennyire fontos az önkormányzatnak a fehérvári sport.

És ez nemcsak az élsportra, hanem az utánpótlásra, a diáksportra is vonatkozik; ezeket hamis megközelítés egymástól különválasztani, hiszen a gyerekeknek az élsportolók jelentik a példát és a motivációt. A gyerekekből pedig, ha nem is lesz feltétlenül sportoló, lehet néző vagy szponzor, akár tulajdonos. Ami pedig a téma Székesfehérvár Jövőjéért Egyesületet érintő vonatkozását illeti, Cser-Palkovics András kiemelte:

„Akik itt ülnek, sokan közülük jelen vannak a sportban, nézők, támogatók. A város adóforintokból tud támogatást biztosítani, de ez nem elég. Kellenek a szponzorok, akár klasszikus formában, akár a társaságiadó-kedvezményen keresztül, amely területen szép eredményeket mutat fel a város. Probléma lehet, hogy ez a klasszikus szponzoráció rovására megy, miközben a TAO-pénzek csak megszabott keretek között felhasználhatók. Itt most a vezető fehérvári csapatok képviselői tudnak beszámolni a helyzetükről, a beszélgetés jelentősége, hogy megismerhessék problémáikat.” – zárta bevezetőjét dr. Cser-Palkovics András, átadva a szót a meghívott klubvezetőknek.

Ők pedig hasonló sablon mentén haladva vázolták eredményeiket – és gondjaikat. Ocskay Gábor kiemelte: az 1999 óta 12 bajnoki címet szerző hokicsapat ötödik éve az osztrák ligában bizonyít, mert a város vezetésével együtt úgy érezték, „nincs más út a sportág előtt, mint előre”. Nem kis terhet vettek vállukra az EBEL-szerepléssel, de idén minden idők legjobb eredményeként sikerült az ötödik helyen zárni (a zsinórban tizedik magyar bajnoki cím mellett). Két éve az akadémia keretében az utánpótlást is gardírozzák, és mára minden korosztályban bajnokok a fiatalok…

A nehézséget természetesen az anyagiak jelentik, százmilliós a „lyuk a hajón”, mert 16 hónapig a felnőtt csapat büdzséjéből kellett az akadémiát finanszírozni. Ennek a lyuknak a befoltozása a következő hónapok legnagyobb feladata. Hogy csalogató számadatokat is mondjon a reménybeli támogatóknak, a szakosztály-igazgató beszélt a 2500 átlagnézőről, az 1700 bérletesről (köztük 500 nem fehérvári!), a 25 tévés meccsről. 90-100 szponzor áll a csapat mögött, legnagyobb a város, de keresik a továbbiakat.

„Köszönjük, hogy itt vagytok, reméljük, lesz lehetőségetek, hogy mellénk álljatok” – mondta végül az egyesület tagjainak Ocskay Gábor. Nagy Gábor és Halm Rolland a kosárlabdázók képviseletében szintén remek eredményeket sorolhatott fel, köztük olyanokat, amelyeket már anyagi nehézségek közepette ért el az Albacomp Fehérvár. A javában zajló szezonban is van esély kiváló helyezésekre a bajnokságban és a kupában, miközben a névadó szponzor csődje miatt nehéz helyzetben van a klub. Az utánpótlás-nevelés, sőt remények szerint a csarnok bővítése is megoldható a TAO-pénzekből, a gondok a felnőtt csapatnál jelentkeznek.

„A város rendkívüli segítségére tavaly is szükség volt, idén is a csapat első számú támogatója, sajnos a többi szponzor száma csökken, ami persze nem meglepő a mai gazdasági helyzetben. A kosárlabdának évszázados hagyománya van Székesfehérváron, ezt szeretnénk megőrizni, bízunk a város és az önök segítségében is.” – mondta Nagy Gábor klubelnök. A kosarasok igazgatója, Halm Rolland hozzátette, hogy a magyar férfi kosárlabda egyre erősebb, előre megy, amit a Szolnok európai kupaszereplése is mutat – és ezt a Szolnokot az Albacomp már legyőzte idén.

„A szezon java még hátra van, bármit elérhetünk. Szeretnénk, ha új névadó szponzorral, vagy szponzorokkal ezt a szintet tartani tudnánk a későbbiekben is.”

Az Alcoa FKC képviseletében Balássi Imre büszkén említette: a világ legerősebb bajnokságában játszik a csapat, amelyet az olimpiára készülő angol válogatott meghívott, hogy segítse a londoni házigazdák felkészülését.

„A város egyetlen női élcsapataként próbáljuk a fiúkat ellensúlyozni, 600 gyerek sportol nálunk, 14 város körüli településen is tartunk foglalkozásokat. A nevelésre szavaztunk, a legfiatalabb és legtöbb saját nevelésű játékost foglalkoztató csapat a miénk a mezőnyben, nem tudunk és nem is akarunk versenyezni a nagy pénzekért vásároló sztárklubokkal. Így is szinte mindig indultunk nemzetközi kupában az elmúlt tíz évben, nyertünk is egyet 2005-ben.”

A sportvezető szerint jelenleg a magyar középmezőny eleje a reális célkitűzés. Az önkormányzat és az Alcoa nélkül nem működhettek volna eddig sem, ugyanakkor 140 millió forint, aláírt szerződés szerinti szponzori pénzhez nem jutottak hozzá az utóbbi években.

„A gyerekeket meg akarjuk tartani, középtávú tervünk pedig még egy döntő valamelyik sorozatban, és ígérem, azt meg is fogjuk nyerni” – zárta optimistán Balássi Imre. Az előtte szólókhoz képest azért kellemesebb helyzetről számolhatott be Tassy Márk, a Videoton FC ügyvezetője, aki már fehérvárinak tekinti magát, hiszen itt telepedett le családjával. Mint mondta, „a Vidi jobban áll anyagilag, de - bár sokan gondolják - nálunk sincs kincsesláda a kert végében. A bevételeink egyelőre nem fedezik a kiadásokat, számunkra is nagyon fontos a támogatás, amit a várostól kapunk, és tudjuk, hogy ez jelentős tétel Székesfehérvárnak.”

Az ügyvezető szerint sok irigye van a csapatnak, és támadják is, hogy sok pénzt költ, de látni kell, a nemzetközi mezőnyben „csórók vagyunk” – márpedig a Vidi célja három éven belül valamelyik európai kupa csoportkörébe jutni.

Az utánpótlás természetesen náluk is fontos kérdés, szeretnének hozzájárulni, hogy sok gyerek tudjon Fehérváron jó körülmények között sportolni.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >