Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
PASSIO Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2012. április 04.

Image Szükségünk van a Kínszenvedés történetére, latinul a Passióra, mert nélküle el sem tudnánk képzelni, mit jelent a megváltás. Idén Szent Márk evangelista tömör, de annál megrendítőbb passióját olvassuk. Ő Péter apostol íródeákja volt. Annak a Péternek, aki jelen volt Jézus elfogatásánál, és a hajnali órákban a praetorium udvarán rakott tűznél melegedett. Ekkor tagadta meg háromszor Mesterét, miközben szólt a kakas. Ezért olyan hiteles ez a passió: Péter tanúvallomását és zokogását is kiérezzük belőle.

 
A liturgia, különösen a nagyheti, olyan mint egy dráma. Segítségével átléphetjük az idő korlátait, leomlik a kétezer éves távolság, és megjeleníti magát a történelmet.
 
A passió segít abban, hogy mi is hallhassuk a kalapácsütéseket, a keresztrefeszítés rettentő kínjait, az Eloi, Eloi lamma sabaktani-t kiáltó Jézust, és láthatjuk a lándzsával átdöfött oldalsebet Ezzel elkezdődik a Nagyhét.
 
A Krisztus követők számára rendkívüli időszak ez a hét.
 
Éljünk méltón. Keressük fel Jézust, Megváltónkat templomaink csendjében, adoráljunk a szentsírban fekvő és feltámadásra váró Krisztus előtt.
 
< Előző   Következő >