Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Őrangyalok nélkül
Őrangyalok nélkül Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. április 12.

Image Egyedülálló filmbemutatóra került sor tegnap a Dunaújvárosi Főiskolán. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai ugyanis a társhatóságok bevonásával egy olyan baleset-megelőzési filmet forgattak le, mely onnantól kezdve, hogy fiatal lányok buliznak és drog illetve alkohol fogyasztását követően beülnek az autóba, és balesetet okoznak - amelyben egy fiatal lány meghal, míg egy másik lebénul – egészen odáig végigviszi a történetet, hogy a két lány tettének következményeként börtönbe kerül. A helyi televízió segítségével elkészült majd egy órás sokkoló filmet ma több, mint száz dunaújvárosi középiskolás diák nézte végig, amit az ő bevonásukkal egy interaktív fórum követett a film alapjául szolgáló témában.

 
Németh - Kész Mónika r. szds., a FM RFK szóvivője honlapunknak elmondta, hogy a film elkészítésének ötletét az adta, hogy pár évvel ezelőtt a dunaújvárosi Városháza téren megrendezésre került egy „diszkóbaleset szimuláció”.
 
Ott merült fel Kőhalmi László r. tzls-ban, aki a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály baleset-helyszínelője, hogy meg kellene mutatni azt is az embereknek, hogy mi történik azután, hogy egy közlekedési baleset helyszínén megjelennek a mentők, a tűzoltók és a rendőrök, így a láncolat további részébe is bepillantást nyerhetnének.
 
Ez alapján a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság a tavalyi évben megkereste a társzervek (bv, mentők, tűzoltóság, ügyészség, bíróság) helyi illetékeseit a film elkészítésének az ötletével, akik mindannyian örömmel csatlakoztak annak megvalósításához. A film elkészítésében nagy segítségére volt a hatóságoknak a DSTV, akik nélkül mindez nem lett volna megvalósítható, hiszen a DSTV munkatársai vállalták a film felvételét anyagi ellenszolgáltatás nélkül.
 
Magának a történetnek a kidolgozását követően indult a „forgatás”, mely Dunaújváros utcáin, valós helyszíneken, rendőrségen, bíróságon és a börtönben történt. A film szereplői nem színészek, szinte mindannyian a valós életben azt a munkát végzik, amit a filmben.
 
A két főszereplőt, illetve a baleset sérültjeit pedig rendőrök alakították. A forgatások ideje alatt mindig változott a film „forgatókönyve”, melyet az élet írt, hiszen úgy készült el a „mozi”, hogy az a maga valójában mutassa be a mentést, a kihallgatást, a tárgyalást, majd a büntetés letöltésnek megkezdését, a börtönt.
 
A filmmel az alkotók azt szerették volna bemutatni, hogy egy felelőtlen döntésnek milyen súlyos következményei lehetnek. A történetben ugyanis egy fiatal lány meghal, egy másik maradandóan megsérül és a balesetet okozó két fiatal lány pedig börtönbe kerül.
 
Miután a Dunaújvárosi Főiskolán a film készítésével kapcsolatos kulisszatitkokba a helyi középiskolák egy-egy osztályának tanulói betekintést nyertek, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője szólt hozzájuk néhány szót, és arra kérte a diákokat, hogy a film hírét és a megtekintés során tapasztaltakat adják tovább társaiknak, hogy ők is tanulhassanak belőle. Elmondta, hogy tervük az, hogy az összes dunaújvárosi középiskola valamennyi tanulójához eljusson a film.
 
A vetítést követően interaktív beszélgetésre került sor a témában a diákok, valamint a helyi bíróság, ügyészség, valamint a mentőállomás jelenlevő képviselői között, mely fórumot Kőhalmi László r. tzls. vezényelte le, aki zárszóként a következőket mondta:
 
„Mindenki gondoljon bele, hogy egy buli alkalmával inkább érdemes vitába szállni egy baráttal arról, hogy ne igyon, mint később egy közlekedési baleset áldozataként vagy akár a börtönben viszontlátni!?”
 
< Előző   Következő >