Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megemlékezés az egykori zsinagógánál a Holokauszt emléknapon Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2012. április 16.

A Holokauszt emléknapja alkalmából az egykori fehérvári zsinagóga helyén, az Alba Regia Centrum előtti téren emlékeztek az áldozatokra hétfőn délelőtt. Az emlékműnél Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség, Róth Péter alpolgármester Székesfehérvár és Pleizer Lajos alelnök Fejér megye nevében helyezett el koszorút. Gyászimát Kecskeméti Kozma György a Hunyadi téri zsinagóga kántora énekelt az áldozatok emlékére.

 
A megemlékezésen a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákjai adtak műsort. A vészkorszakban 600 ezer magyar zsidót, köztük 3000 székesfehérvári embert hurcoltak el köztük dr. Hirschler Pált székesfehérvári főrabbit is, aki mártírhalált halt gyülekezetével a koncetrációs táborban.
 
Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án emlékeznek meg a holokauszt magyarországi áldozatainak napjáról. Mivel idén ez a nap szombatra esik, a zsidó vallás előírásai miatt pénteken és vasárnap emlékezünk meg haláltáborokba hurcolt több százezer honfitársunkról.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >