Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tájékoztató nap oktatási vezetőknek
Tájékoztató nap oktatási vezetőknek Nyomtatás E-mail
Írta: Csathó Barna   
2012. április 17.

Image A nem állami, nem helyi önkormányzat által működtetett közoktatási intézmények fenntartóinak és intézményvezetőinek szervezett konzultációval egybekötött tájékoztatót a Fejér Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztálya a Megyeháza Dísztermében. A Fejér megyében székhellyel vagy telephellyel rendelkező intézmények szinte teljes számban képviseltették magukat. A rendezvényt dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott nyitotta meg.

 
A Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője szólt a közigazgatási reformról, bemutatta a kormányhivatalt, utalva a 16 szakigazgatási szerv és a törzshivatal széles körű tevékenységére, a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ működésére, majd a 2013 induló járási rendszert elemezte.
 
Mint rámutatott, a közoktatási rendszer átalakításának része az oktatási intézményrendszer irányításának, ellenőrzésének regionális szintről a megyékhez való telepítése. Ennek eredményeképpen jött létre a kormányhivatalon belül létre az oktatási főosztály, amely a törzshivatal része, de szakmai irányítását a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatási Államtitkársága, illetve az Oktatási Hivatal végzi.
 
Az oktatási rendszer átalakításának fontos elemei, hogy új törvényeket fogadott el 2011-ben a Parlament (köznevelési, szakképzési, felsőoktatási törvény), és új tartalmi szabályozás lép életbe az új Nemzeti Alaptanterv elfogadásával – emelte ki dr. Dorkota Lajos -, mindebből látható az állam szerepének növelése a közoktatás területén, melynek természetesen része a közpénzeket felhasználó fenntartók és intézményeik ellenőrzése is.
 
Ezt követően Andavölgyi Ferenc, a kormányhivatal oktatási főosztályvezetője ismertette a főosztály feladatait és működését.
 
A Magyar Államkincstár – nem helyi önkormányzat által fenntartott intézményeket érintő – tevékenységéről a Magyar Államkincstár Fejér Megyei Igazgatóságának igazgatója, dr. Gärtner József igazgató és Nagy Tamás, az Államháztartási Iroda vezetője tájékoztatta a résztvevőket. Berta-Mudri Krisztina, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzési tanácsadója a Kamara szakképzést érintő feladatairól szólt.
 
Az intézmények nyilvántartásba vételével, működési engedélyével kapcsolatos eljárásról, valamint a törvényességi ellenőrzés tapasztalatairól Dubiczné Mile Katalin hatósági referens tájékoztatta a vendégeket.
 
A konferencia célja az volt, hogy részletes, szakszerű tájékoztatást adjon a jogszabályi változásokról és tudnivalókról, szakmai segítséget, konzultációs lehetőséget adjon a megyeháza dísztermét zsúfolásig megtöltő oktatási intézményvezetőknek és a fenntartók képviselőinek.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >