Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Robbanószerkezetek Fejérben
Robbanószerkezetek Fejérben Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. április 19.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Központi Ügyeletére tegnap, délelőtt negyed tizenkettő körül érkezett a bejelentés arról, hogy Seregélyesen a Fő utcában található egyik lakatlan ház udvarán feltehetően II. világháborús robbanószerkezetet találtak.

 
Németh - Kész Mónika r. szds., a FM RFK szóvivője honlapunknak elmondta, hogy a bejelentő a szomszéd volt, akit a ház tulajdonosa kért meg arra, hogy az udvaron lévő lomokat hordja el. A férfi a tereprendezés során fedezte fel a robbanószerkezeteket, majd tett bejelentést a rendőrségre.
 
Amikor a fehérvári járőrök a helyszínre értek, megállapították, hogy a bejelentés valós és három robbanószerkezet van a telken. Így a Központi Ügyelet értesítette a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatát, akik 13 óra 45 perckor érkeztek a helyszínre. Ez alatt az idő alatt a helyszínt a fehérvári rendőrök biztosították.
 
A Készenléti Rendőrség tűzszerészei miután megvizsgálták a három robbanószerkezetet megállapították, hogy azok II. világháborús - utak és hidak felrobbantásához használatos – nem éles robbanószerkezetek, tekintve, hogy gyújtószerkezet nem volt bennük. Így lakosságvédelmi intézkedésre egyelőre nem került sor. A tűzszerészek azonban megkezdték a helyszíni szemlét, illetve a terület átvizsgálását.
 
Az ügyben a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaélés miatt indított büntetőeljárást. A mai napon azonban nem ez volt az egyetlen robbanótesttel kapcsolatos rendőri intézkedés Fejérben. Ugyanis Bodakajtoron is robbanótesteket találtak a délelőtt folyamán. A rendőrséghez közel a másik bejelentéssel azonos időben érkezett a jelzés arról, hogy a bodakajtori tehéntelephez bevezető úton a közmunkások vízelvezető árokásás közben robbanótesteket találtak.
 
Az abai körzeti megbízottak a bejelentést követően azonnal a megadott címre mentek, és a Honvédség tűzszerészeinek kiérkezéséig biztosították a helyszínt. Majd amikor a tűzszerészek kiemelték a két II. világháborús gránátot szükségessé vált a közelben lévő három lakóingatlan kiürítése is, amit a rendőrök végeztek.
 
Mivel az egyik házban senki nem tartózkodott, így az ideiglenes kiürítés két családot, azaz nyolc főt – köztük több gyereket – érintett. Ők azalatt az idő alatt, amíg a tűzszerészek dolgoztak, közelben lakó ismerőseiknél, illetve Székesfehérváron tartózkodtak. A gránátok kiemelése 12 óra 30 perckor fejeződött be.
 
Ezután a két robbanótestet a Honvédség tűzszerészei a Bodakajtori Homokbányába szállították megsemmisítésre.
 
< Előző   Következő >