Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Készülődés a Református Egyházi Napok Dunántúl 2012- székesfehérvári rendezvényeire Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2012. április 25.

Image Színvonalas programok, hitben építő bizonyságtételek, keresztény korosztályok igényét megcélzó műsorok és családbarát környezet egyaránt várja a REND vendégeit. A Református Egyházi Napok Dunántúl- sorozat ötödik helyszíne ezúttal Székesfehérvár lesz.

 
A Református Egyházi Napok Dunántúl, rövidítve, a „REND” újkori történetében Székesfehérvár az ötödik, a helyszínt biztosító városok sorában - Győr, Kaposvár, Komárom és Pápa városát követően.
 
Somogyi László, a házigazda Székesfehérvári Református Egyházközség lelkészi elnöke kérdésünkre elmondta, az évek során kialakult egy programokat szervező, felügyelő legfőbb irányító szervező csapat, amelynek élén a Dunántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatala, Dr. Steinbach József református püspök áll. Ő a REND programsorozat szellemi vezetője.
 
Az egyházkerületen belül a Mezőföldi egyházmegye a felelős az operatív teendőkért, a rendezvény lebonyolításért. Az esperes folyamatos kapcsolatban áll a püspöki hivatallal, rendszeres konzultációkat tartanak. A sokszínű, minden korosztály igényének megfelelő igényes kulturális programok megtervezése, az előzetes időpontok egyeztetése a meghívásra jelölt fellépőkkel, előadókkal egy húsz fős állandó bizottság feladata.
 
 
Vele párhuzamosan több albizottság is tevékenykedik, amelyek a programok tényleges megvalósításáért, a logisztika megszervezéséért felelősek. Köztük nagyon fontos feladatot lát el a református napok programjának arculati, reklám és sajtókapcsolatát előkészítő Rend Arculat Munkacsoport, ami rövidítve annyit jelent: „RAM”. - a 2012. június 29-július 1-ig tartó REND napok kezdetéig kevesebb, mint két hónap áll előttünk. - mondja Somogyi László, majd hozzáteszi: a református napok rendezvényeire a korábbiakhoz hasonlóan terveznek koncerteket, előadásokat, személyes bizonyságtételeket, hitvallásokat. Állandó program keretében lépnek fel a dunántúli református gyülekezetek énekkarai.
 
A „Miénk a színpad" címmel az egyházi iskolásoknak is lehetőségük lesz bemutatkozniuk a közönség előtt. - A református napok történetében elsőként Székesfehérváron kap önálló teret az ifjúsági színpad, ahol olyan keresztyén könnyűzenei csapatok mint például az „Éden”, a „Cédrus”, vagy a „Szövetség” nevű gyülekezeti zenekarok számára adódik fellépési lehetőség. Elfogadta a meghívást a Bolyki Brother's, Miklósa Erika, a Ghymes együttes, a Gryllusz- testvérek, a Kaláka együttes és Halász Judit is.
 
De olyan orgona művészek is ellátogatnak hozzánk műsorukkal, mint például a Székesfehérvári gyülekezethez kötődő Szabó András, vagy Pálúr János. A református fesztivál helyszínéül a történelmi belvároshoz közel fekvő Bregyó-közi sport centrum nyerte el korábban a szervező bizottság tetszését, így a szabadidős területen és annak közelebbi-távolabbi térségében fogadják a szervezők a vendégeket. A sportcentrum közelében, a Vörösmarty Általános Iskola udvarán gyermekszínpaddal és előadókkal várják a legkisebbeket és szüleiket a házigazdák.
 
A programok kínálatát tovább színesíti, hogy presbiterek, nőszövetségi tagok és lelkipásztorok számára is külön alkalmat biztosítanak személyes találkozásokhoz, ismerkedésre. A korábbi REND napokról ismerős technikai létesítményen, a nagyszínpadon megrendezett fórum most sem maradhat el.
 
A beszélgetős alkalomra előzetes felkérést tolmácsoltak Szászfalvy László és Balogh Zoltán református államtitkárok, Dr. Spányi Antal, a Székesfehérvári Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Székesfehérvár polgármestere és a Fejér megyei önkormányzat elnöke felé is.
 
Somogyi László azt is elmondta, a megyeszékhelyen felállításra kerül a „Református utca”, amely a Magyarországi Református Egyház missziós ágait hivatott bemutatni a nagyközönség előtt - ez alkalommal, rendhagyó módon külön standon a rendezvénynek otthont adó Székesfehérvár város is bemutatkozik a kulturális alkalmon. Szintén fehérvári specialitás lesz egy városnéző busz indítása a sportcentrumból.
 
- Nagy hálaadás él a szívünkben annak lehetőségéért, hogy a Kárpát-medencében, az anyaországtól egykor drámai körülmények között elszakított terültekről négy testvérgyülekezettel élő kapcsolatot építhetett ki egyházközségünk az elmúlt évek során. Így a felvédik Martosról, a kárpátaljai Husztról, az erdélyi Gyulafehérvárról és a délvidéki, ma a szerbiai részen található Bácskossuthfalváról is várjuk testvéreinket 2012-ben - tájékoztatott a lelkipásztor, aki azt is hozzáteszi, a REND a maga sokszínűségével minden korosztályt szeretne megszólítani, így a magukat nem reformátusnak vallókat is szeretettel várják.
 
A Székesfehérvári Református Gyülekezet lelkipásztora végezetül elmondta, a REND napokkal a reformátusság nem valakikkel szemben akarja megmutatni magát. Sokkal inkább hangsúlyos szerepet szán annak bemutatására, hogy a reformátusság milyen evangéliumi, kulturális, társadalomformáló, nem utolsó sorban pedig művészeti örökséggel bír. Ezt a kincsét szeretné bemutatni szűkebb és tágabb környezete számára, általa pedig a Kárpát- medencét is gazdagítani.
 
< Előző   Következő >