Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
SZÉKESFEHÉRVÁRRA ÉRKEZETT AZ IKSZ INTERAKTÍV KÖRNYEZETVÉDELMI KIÁLLÍTÁSA Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. április 27.

Image Ingyenesen látogatható, interaktív környezetvédelmi kiállítást nyitott meg az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) Székesfehérváron. Az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretein belül megvalósuló kiállítás célja a környezettudatos fogyasztói magatartás ösztönzése, a hulladékképződés megelőzésének hangsúlyozása, valamint a hulladékká vált italos kartondobozok (tejes és gyümölcsleves dobozok) szelektív gyűjtésének és újrahasznosítatásának népszerűsítése.

 
A Székesfehérvár Önkormányzatának közreműködésével létrejött kiállításra a város összes óvodáját és általános iskoláját meghívták a szervezők. Az eseményre eddig már 70 osztály - mintegy 2.100 gyermek – regisztrált, akik számára tárlatvezetést is biztosítanak a szervezők.
 
A látványos, öt darab, két méter magas italos kartondobozt formáló installációból álló kiállítás Székesfehérváron április 25-től 29-ig, vagyis szerdától szombatig, naponta 8:00-tól 16:00-ig tekinthető meg a Piac téren, az Alba Pláza bejárata előtt.
 
A legjobb hulladék az, ami nem is jött létre! Erre az alapigazságra, azaz a hulladékképződés megelőzésének, illetve a mégis keletkező hulladékok szelektív gyűjtésének és hasznosításának fontosságára kívánja felhívni a lakosság, ezen belül is elsősorban a gyermekek és rajtuk keresztül a szüleik figyelmét az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés szemléletformáló (KEOP-6.1.0/B/11-2011-0008, „Ne csak lapítsd, dobd is be!”) kampánya, amely az Új Széchenyi Terv keretein belül, az Európai Unió 48 millió forintos támogatással valósul meg. A hazánkban évente közel 450 millió darab tejes és gyümölcsleves italos kartondobozok kerül forgalomba.
 
Ez azt jelenti, hogy a 3,8 millió magyar háztartás átlagosan 125 darab italos kartondobozt használ el egy év alatt, ugyanakkor ennek a mennyiségnek csupán 19%-át, azaz családonként 23 darab italos kartondobozt gyűjtenek vissza szelektíven. Ezért is különösen fontos az, hogy a csomagolási hulladékok, ezen belül az italos karton hulladék képződését tudatos vásárlás révén megelőzzük. Ha ez nem lehetséges, akkor a szelektív gyűjtés révén kell csökkentenünk a környezet terhelését, a hulladéklerakók telítődésének ütemét, és az újrahasznosítás révén pedig az új termékek gyártásának alapanyag és energiaigényét.
 
Az italos kartondobozok 75%-a például papír, amelyből szelektíven gyűjtve majd újrahasznosítva, papírgyárakban újrapapír termék, például hullámkarton doboz, füzet, kéztörlő vagy toalett papír készülhet belőle.
 
„Meggyőződésünk, hogy a lakossági szemléletformálással és figyelemfelkeltéssel érhetünk el hosszú távon jó eredményeket az italos kartondobozok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása terén” - mondta Baka Éva az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Bízunk benne, hogy a most Székesfehérváron megvalósított kiállítással tudatosíthatjuk a hulladékképződés megelőzésének fontosságát, és tovább növelhetjük a szelektíven gyűjtött hulladék arányát” – tette hozzá az igazgató asszony a kiállítás megnyitóján.
 
A kiállítás a papíripari termékek teljes életciklusát bemutatja. A kiállításra látogatók a 2 méter magas, látványos, italos kartondobozt formázó, színes installációk oldalán hasznos és érdekes információkat szerezhetnek az erdők életétől, a papírgyártás környezeti hatásairól, energia és vízigényéről, a hulladékképződés megelőzésének lehetőségeiről, valamint a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás folyamatáról és lehetőségeiről.
 
„A környezetvédelem és környezetünk tisztán tartása egyik legfontosabb feladatunk, amit nekünk kell megismertetni a jövő generációjával. Olyan ez, mint amikor elültetünk egy fát. Nem magunknak, hanem az unokáinknak ültetjük, ahogyan a Föld egészségét is elsősorban értük, az ő jövőjükért kell megőriznünk"- mondta Viza Attila, Székesfehérvár környezetvédelmi tanácsnoka.
 
Székesfehérváron, a gyűjtőszigetek mellett, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel igyekeznek növelni a szakemberek a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét. A szelektíven gyűjtött hulladék szállítása minden esetben külön frakciónként történik. A szelektív hulladék nem kerül a lerakóra, hanem megfelelő kezelést, utóválogatás követően újrahasznosítják.
 
Mivel jelenleg a begyűjtött kommunális hulladékok mintegy 40-50 százaléka műanyag, papír és egyéb csomagolási hulladék, amik értékes másodnyersanyagok, természetesen elsődleges cél ezek minél nagyobb arányú visszanyerése, hasznosítása. Magyarországon az italos kartondobozokat ma már több mint 3,5 millió lakos gyűjtheti szelektíven. Az italos kartont gyártó vállalatok a papírgyártáshoz szükséges fát fenntartható erdőgazdaságokból szerzik be, ahol minden egyes kivágott fa után két facsemetét ültetnek.
 
Nem csak kiváló újrahasznosíthatósága, de az italos karton dobozok gyártása során kibocsátott CO2 mennyiség miatt is ez az egyik legkevésbé környezetterhelő italcsomagolás, hiszen ennek a csomagolóanyagnak a gyártása rendelkezik a legalacsonyabb CO2kibocsátási értékkel. Egy italos kartondoboz előállítása során literenként mindössze 33 gramm CO2 keletkezik szemben a PET palackok gyártásának 256, vagy az üvegcsomagolás gyártásának 178 grammos literenkénti CO2 kibocsátásával. Székesfehérváron az italos kartont a sárga műanyag gyűjtőedénybe kell dobni vagy a házhoz menő szelektívgyűjtőbe.
 
Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >