Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow TISZTELGÉS SOMORJAI FERENC EMLÉKE ELŐTT
TISZTELGÉS SOMORJAI FERENC EMLÉKE ELŐTT Nyomtatás E-mail
Írta: Csutiné Schleer Erzsébet   
2012. május 02.

Image Somorjai Ferenc zenetanár, karnagy 1963 óta haláláig évtizedeken át Székesfehérvár zenei életének meghatározó egyénisége volt. Kezdettől fogva tanított a Zeneiskolában, a Teleki Blanka Gimnáziumban és később a Hunyadi Mátyás Közgazdasági Technikumban is. A város egyik legismertebb ének- és zenetanáraként kórusokat is vezetett. Az Alba Regia Táncegyüttes mellett zenei tanácsadóként működött, és évtizedeken keresztül ellátta a megyei karnagyi klub titkári teendőit is. Derűs közösségi ember volt, tanítványai, munkatársai tisztelték, szerették.

 
Feri bácsi valóságos zenei intézményként Székesfehérvár hangverseny- életének utolérhetetlen szervezője, és a város kulturális közéletének jellegzetes színfoltja volt. Sok évtizedes, kiemelkedő zeneszervezői, szakmai és közéleti életútját a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével ismerték el, és elsőként részesült a város zenei elismerésében, a Fricsay-díjban. Somorjai Ferenc 2009-ben hunyt el 86 éves korában.
 
Sírját a Palotai úti Hosszú-temetőben egy fakereszt jelzi.
 
Tisztelői nevében nyughelyén halálának harmadik évfordulójára a Székesfehérvári Városszépítő és -Védő Egyesület diákjai Poklosi Péter tanár, egyesületi elnök vezetésével sírkövet kívánnak felállítani, amelynek felavatására méltó emlékező ünnepség keretében 2012. június 8-án kerül sor.
 
Kérjük Székesfehérvár zenei együtteseinek tagjait, Somorjai tanár úr zeneszerető tisztelőit és egykori iskoláinak tanárait, hogy magánemberként csekély összegű adományokkal segítsék a sírkő felállítását, ezzel is tisztelegve e tehetséges, aktív közéleti személyiség és kedves ember felejthetetlen emléke előtt. A tervezett anyagköltség és a szakmunkák díja várhatóan 120 ezer Forint.
 
A támogató adományokat az egyesület OTP Bank RT 11736116-20068190 számú bankszámlájára kérjük átutalni, a közleményben feltüntetve a „Somorjai Ferenc” nevet. Az egyesület a beérkező összegek felhasználásáról, számláiról nyilvános elszámolást ad.
 
Amennyiben a reméltnél nagyobb adomány gyűlik össze, úgy a fennmaradó pénz a kezdőösszeget fogja jelenti egy emléktábla elkészíttetéséhez, amelyet Somorjai Ferenc egykori munkahelyén, a Városház téri Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola falán szándékozunk elhelyezni.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >