Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Őcsényben otthonra leltek a régi mesterségek Nyomtatás E-mail
Írta: Enyedi Béla   
2008. szeptember 01.

ImageNéhány nappal ezelőtt az őcsényi Közösségi Ház nagyterme adott otthont annak a vándorkiállításnak, amely 2008-ban Sahy(Ipolyság), Tápiószele, Kisbér és Nagyveleg után érkezett meg ebbe a kicsiny, Szekszárd melletti helyiségbe, Őcsénybe, hosszú Ő-vel! Az itt élő emberek büszkék az Őcsény névre, hiszen a honfoglalás idejéből származó tulajdonnév viselése egyedivé teszi őket.

A monda szerint Őcsénynek is szerepe volt abban, hogy a bálvány, sámánimádó honfoglaló magyarok beengedték maguk közé a keresztény tanokat hirdető, hittérítő papokat, és ez, amennyiben így volt, úgy felértékeli Őcsény vezér szerepét a magyarság történelmében, fennmaradásában. Hiszen a keresztény hitre való áttérés tette lehetővé a majdani államalapítást Vajknak, Szent Istvánnak.

Simon M. Veronika Munkácsy-érmes székesfehérvári festőművész 60 festményből álló Régi mesterségek sorozatának mintegy fele lelt otthonra a Közösségi Ház falain, békésen megférnek egymás mellett a Szőlőgazda, a Mosónő, az erdélyi Tetőcserép készítő, az Utcai kosárárus, a Csizmadia, a Fotográfus, a Kürtöskalácsos… és a Munkácsy és az erdei patak című képek.

Image
.
 

A kiállítás megnyitón Szilágyi Kiss Margit mesterségekkel kapcsolatos versei hangzottak el Berényi Ildikó tolmácsolásában, így például:

 

A Suszter (Szilágyi Kiss Margit)

Kip-kop, kip-kop, ki kalapál, szép nyári napnak hajnalán?

Öreg suszter műhelyében készíti az új cipőket.

Fényes-fekete bőrcipők, talp nélküli díszes felsők,

A műhely polcain glédában feszülnek a kaptafára.

Mesteruram leemeli, egyenként ölébe veszi,

Nézegeti a portékát, talpat illeszt, rákalapál.

Készül már a cipellő, új lábbeli, erős cipő,

Jöhet érte a gazdája, ráillik táncos lábára.

 

- amely verset megzenésítve elő is adott Enyedi Béla Krúdy-díjas daltulajdonos, aki a kiállítást is megnyitotta. De elhangzottak még Tárkányi Imre Beethoven, Ihász Kovács Éva Te fesd meg a legszebb képet, Wass Albert Üzenet haza és Sajó Sándor Van nekem egy könyvem című versek is Enyedi Béla előadásában. A tárlat megnyitó utáni kellemes vacsora közben a helyiség vezetőivel döntés született arról, hogy otthont adnak a Régi mesterségek sorozat másik felének is 2009 szeptemberében, a Borfesztivál keretein belül.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >