Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Űrturizmus mindenkinek Nyomtatás E-mail
Írta: Bagi Andrea   
2012. május 03.

Image A Csillagászat Napján került sor a Pannon Csillagda látogatóközpont ünnepélyes megnyitójára, Bakonybélben, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. A Nemzeti Park Igazgatósága 2007-ben kezdte el a project kidolgozását és megvalósítását. A 358 millió forintos Európai Unió-s pályázati támogatás mellett 63 millió Ft önerőt biztosított a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 
A látogató központ fő feladatának azt tekintette, hogy egy időjárás, napszak és szezon független, tudományos igényű, ugyanakkor szórakoztató, csillagászatra épülő turisztikai élménycentrumot hozzanak létre.
 
A megnyitó során a köszöntők, az épület megáldása és a szalag ünnepélyes átvágása után a jelenlévők a regisztrációkor kapott gyümölcsök alapján három csoportot alkottak és a csillagda három dolgozójának segítéségével ismerhették meg a csillagda épületét.
 
Szintről szintre haladva tudtunk meg egyre több információt a komplexumról, megtekinthettük a csillagda reklámfilmjeit, láthattuk az épületben található állandó kiállítást, amely a csillagászat és az űrkutatás történetét mutatja be a meteoritoktól egészen a Holdra szállásig és a Mars expedíciókig.
 
Belenézhettünk a naptávcsőbe, amely a derűs időnek köszönhetően csodálatos látványt nyújtott számunkra. Végül egy planetáriumi 3D-s előadást tekinthettünk meg a fekete lyukakról. A csillagda planetáriumában minden korosztálynak megfelelő filmet vetítenek, a felnőtteken kívül gondoltak az iskolásokra és az óvodásokra is.
 
Úgy gondolom, hogy a csillagda naptávcsövének és planetáriumának köszönhetően teljesíteni tudja a maga elé kitűzött célt és bármilyen évszakban, a nap bármely részében szórakoztató és érdekes programokkal várja az égbolt szerelmeseit.
 
A Pannon Csillagda honlapja a http://www.csillagda.net címen található.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >