Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow 400 millió forint a Mártírok útjára
400 millió forint a Mártírok útjára Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2012. május 08.

Image Évtizedes probléma megoldásába kezdett Székesfehérvár Önkormányzata, ugyanis a Mártírok útja teljes felújítása elkezdődik a csatornaberuházást követően. A nagyösszegű önkormányzati forrást igénylő fejlesztés megvalósítását most 400 millió forintos pályázati támogatás is segíti. A beruházás ütemezéséről helyszíni sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

 
A Mártírok útja a város egyik legforgalmasabb szakasza. Éppen ezért okoz immár hosszú évek óta problémát az aszfalt rossz állapota. Többszöri halasztás után most elindul a felújítás – jelentette be sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András.
 
„Amikor polgármesterré választottak, az egyik első dolgom volt, hogy utánanéztem a Mártírok útjának. A megkezdett szennyvízcsatorna beruházás befejezését ugyan meg kell várni, hiszen egy főgyűjtő fut az érintett útszakasz alatt, de aztán megkezdjük ennek a tűrhetetlen állapotnak a felszámolását. Örülök, hogy sikerült elérni, hogy a beruházáshoz 400 millió forintos támogatást nyert Székesfehérvár!” – erősítette meg Székesfehérvár polgármestere.
 
Műszaki paraméterek A Deák Ferenc utcától a Madách utcáig a Mártírok útja teljes keresztmetszetében átalakításra kerül. Irányonként egy-egy haladó sáv mellett balra kanyarodó sávok kerülnek kialakításra és a vasút felőli oldalon egy önállóan vezetett kerékpárút is megépül a Seregélyesi útig. A Madách utcától a Seregélyesi útig marad a négy forgalmi sávos kialakítás. Az építés során megújulnak a buszöblök és a járdák is.
 
A Seregélyesi úti csomópont kis mértékben átalakításra kerül, a Mártírok útján egy önálló jobbra kanyarodó sáv áll majd az autósok rendelkezésére, amivel jelentősen javul az áteresztő képessége a Mártírok úti ágnak. Befejezés előtt áll a szennyvízcsatorna kiépítése a Kinizsi utca–Madách utca–Seregélyesi út közötti szakaszon. Az uniós támogatással megvalósuló projekt keretében azonban sajnos csak úgynevezett „sávos helyreállítást” támogatnak, ami a rendkívül rossz állapotú Mártírok útja esetében nem jelentene megoldást.
 
A nagyösszegű beruházás – a teljes útpályát és a csapadékvíz-elvezetést is magában foglaló felújítás - megvalósítására Székesfehérvár Önkormányzata pályázott és támogatást nyert az „Önkormányzati tulajdonú belterületi utak fejlesztése” kiíráson.
 
„Az elnyerhető maximális támogatás maximum 400 millió forint, a támogatás mértéke 90%. Az Önkormányzat a „Székesfehérvár Mártírok útja fejlesztése” című pályázatával ezt a támogatást nyerte el a Közép-dunántúli Operatív Program keretében.” – mondta el Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.
 
A nyertes pályázat a Mártírok útjának a Deák Ferenc utca – Seregélyesi út közötti 1996 méteres hosszából 1290 méter hosszú útszakasz kiépítését teszi lehetővé a Deák Ferenc utca – Madách Imre utca közötti szakaszon. A fennmaradó 706 méteres útszakasz kiépítését is felvállalta a város, tehát a Madách Imre utca – Seregélyesi út közötti szakaszon teljesen önkormányzati forrásból valósul meg a beruházás.
 
Egy másik pályázatot is benyújtott Székesfehérvár Önkormányzata, ez a Mártírok útja csapadékcsatorna főgyűjtőjének átépítésére vonatkozik. Ennek az elbírálása még folyamatban van.
 
A következő lépés a támogatási szerződés megkötése, majd a kivitelező kiválasztása pályáztatás útján. Az ütemezés szerint a kivitelezés 2013 elején indulhat, és 2014-ben fejeződik be.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >