Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Dr. Szikora Jánost választották a Vörösmarty Színház igazgatójává Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2012. május 11.

Image A Közgyűlés elején a város polgármestere adta át a Székesfehérvár Sportjáért díjat Madár Imrének az Alba Regia KSE szakmai igazgatójának. A nyílt ülés végén pedig megválasztotta a testület a Vörösmarty Színház új igazgatóját dr. Szikora János személyében, aki az utóbbi három évben a budapesti Új Színház művészeti vezetői feladatait látta el. Döntött a testület arról is, hogy Nagya Benedek készítheti el gr. Zichy Jenő szobrát Székesfehérváron és határoztak a Máriamajori-erdő és a Nagy-völgy helyi védetté nyilvánításáról.

 
A közgyűlés 17 igen és 3 tartózkodás mellett választotta igazgatóvá dr. Szikor Jánost. Május elején szakmai bizottság hallgatta meg a a színházigazgató jelölteket. A Vörösmarty Színház új igazgatója Dr. Szikora János a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1975-ben szerzett jogi diplomát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1979-ben színházrendezői diplomát.
 
Önéletrajza szerint színházi munkássága a 70-es évek avantgárd amatőr színházi csoportjai között kezdődött. A főiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, 1980-1982 között a Győri Kisfaludy Színháznál, majd 1983-1984 között a Miskolci Nemzeti Színháznál dolgozott. Az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója volt 1985-1986 között. A Vígszínház rendezője 1986-tól, majd a Pécsi Nemzeti Színháznál dolgozott. A Szegedi Nemzeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékoknál 1996-1999 között művészeti vezetői feladatokat látott el.
 
A szabadúszóként eltöltött éveket követően 2002-től 2007-ig a szolnoki Szigligeti Színház kinevezett igazgatója volt. Ezt követően Szerbiában és Horvátországban rendezett, majd a budapesti Új Színház művészeti vezetői feladatait 2009-től 2012-ig látta el.
 
Székesfehérvár Közgyűlése tavaly év végén nyilvánította ki azon szándékát, hogy köztéri alkotás állításával kíván megemlékezni Gróf Zichy Jenőről, Székesfehérvár Díszpolgáráról.A mű megvalósítása meghívásos pályázat keretében történt, melyre Melocco Miklóst, Székely János Jenőt és Nagy Benedeket kérte fel a város. Nagy Benedek elkészítette az 1:1-es, 5/4-es léptékű életnagyságú mellszobrot melyet a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus kivitelezésre javasolt.
 
A szobor felállítására és avatására a tervek szerint szeptember 21-én kerül sor. Kezdeményezte a testület a Máriamajori-erdő és a Nagy-völgy helyi védetté nyilvánítását. A terület Pátkától nyugatra, Zámolytól délkeletre, az ún. Zámolyi táblán elhelyezkedő aszóvölgyben húzódik. A meredek lejtőjű, mezőgazdaságilag nem hasznosítható völgyrendszer oldalán található erdős területet az évezredes tájhasználat következtében szántók, gyümölcsösök övezik. A terület közigazgatásilag Székesfehérvár külterületéhez tartozik.
 
Nemrégiben Pörgye Krisztina és Simon György székesfehérvári lakosok kérelmet nyújtottak be az önkormányzathoz a terület a helyi védetté nyilvánítására. A helyi védelemre javasolt terület közvetlen közelében, délnyugat irányban húzódik a Natura 2000 területként jegyzett, és jelenleg folyamatban lévő helyi védetté nyilvánítási eljárás alatt álló Aszal-völgy.
 
Az Aszal-völgyben löszgyepek, erdős sztyepprétek találhatók nagyobb kiterjedésben, míg a Máriamajori-erdőbe és a Nagy-völgyben a löszön kialakult erdők kiterjedése számottevő. A helyi védetté nyilvánítás első lépése az a szándéknyilatkozat, melyben a Közgyűlés kezdeményezi a területek védetté nyilvánítását. Ezt követően természetvédelmi kezelési tervet kell készíteni, melyben az ingatlan nyilvántartási adatok feltüntetését és a terület állapot felmérését követően meg kell határozni a természetvédelmi kezelési célkitűzéseket, előírásokat.
 
A folyamat következő lépése a természetvédelmi kezelési terv ismertetése az érintett hatóságokkal és a terület tulajdonosaival, majd a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság jóváhagyásával ismételt közgyűlési döntés, rendeletalkotás alapján válhatnak helyileg védetté a területek.
 
A közgyűlés városi cégek éves beszámolóiról is tárgyalt. Elfogadták az Alba Regia Térségi Integrált Szakképzés Szervezési Közhasznú Nonprofit Kft., a Fejérvíz Zrt., a Széphő Zrt., a SZÉKOM Székesfehérvári Kommunális Zrt., a Depónia Hulladékkezelő és Településtisztasági Kft és az Önkormányzati Informatikai Központ Non-profit Kft. 2011-es egyszerűsített éves beszámolóját.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >