Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow 83 szilárdhulladék-lerakó rekultivációját fejeztek be
83 szilárdhulladék-lerakó rekultivációját fejeztek be Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. május 14.

Image A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, melynek 169 település a tagja, az Új Széchenyi Terv részeként 83 szilárdhulladék-lerakó rekultivációját fejezte be, 6 megye – Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna és Veszprém megye – területén. A kivitelezési munkákhoz szükséges 6.857.338.703 forintot az Európai Unió (85%) és Magyarország (15%) társfinanszírozásban biztosította. Ezeknek a potenciális szennyezőforrást jelentő hulladéklerakóknak a rekultivációjával, felszámolásával, a tájsebek megszüntetésével Magyarország jelentős lépést tett a környezetvédelmi célok területén.

 
A 83 hulladéklerakóra vonatkozóan elkészült rekultivációs terveknek és engedélyeknek megfelelően 12 hulladéklerakó teljesen felszámolásra került, amely azt jelenti, hogy a hulladékot befogadó helyre szállították, a hulladéktól megtisztított területet a tereprendezés után, humuszban gazdag termőtalajjal terítették le, majd növényzettel telepítették be.
 
A fennmaradó hulladéklerakókat a hulladék biztonságos áthalmozása és a tereprendezés után végleges, vagy átmeneti rétegrend szerinti lefedéssel látták el, majd monitoring rendszert építettek ki, és megtörtént a tájba illesztésük is. A rekultiválandó hulladéklerakók teljes területe 1.386.497 m2 volt.
 
A bezárt vagy felhagyott hulladéklerakók területének helyreállításával nőtt a környezetbiztonság: javult a vízbázis biztonsága, csökkent az allergiát kiváltó gyomfajok termőterülete, és megszűnt a hulladéklerakók tájkép romboló hatása is.
 
Ez mintegy félmillió ember közérzetét javítja és ivóvizének biztonságára is lesz hatással. A hulladéklerakók rekultivációjával a tájra jellemző új természetes élőhelyek alakulhatnak ki, és a települések turisztikai vonzereje is növekedhet. A kivitelezési munkálatok 2009. év ősze és 2012. év tavasza között zajlottak.
 
A rekultivációban érintett települések:
 
Bács-Kiskun megye: Akasztó, Apostag, Dunatetétlen, Dunavecse, Kunpeszér, Kunszentmiklós, Szalkszentmárton, Tass
 
Fejér megye: Aba, Adony, Bakonycsernye, Balinka, Baracs, Baracska, Beloiannisz, Besnyő, Bodajk, Cece, Csákberény, Dunaújváros, Előszállás, Ercsi, Etyek, Fehérvárcsurgó, Felcsút, Füle, Gyúró, Hantos, Igar, Iszkaszentgyörgy, Káloz, Kincsesbánya, Kisláng, Lajoskomárom, Lepsény, Magyaralmás, Mátyásdomb, Mezőfalva, Mezőkomárom, Mezőszentgyörgy, Moha, Mór, Nádasdladány, Nagylók, Nagyveleg, Pázmánd, Perkáta, Ráckeresztúr, Sárbogárd, Sárkeresztes, Sárkeresztúr, Sárosd, Seregélyes, Söréd, Szabadegyháza, Székesfehérvár, Vajta, Vál, Velence, Vereb, Vértesacsa, Zichyújfalu
 
Komárom-Esztergom megye: Aka, Bakonybánk, Csép, Ete, Kecskéd, Oroszlány, Súr, Szákszend, Tata
 
Pest megye: Bugyi, Dömsöd
 
Tolna megye: Dunaföldvár, Kisszékely, Németkér, Pálfa, Simontornya
 
Veszprém megye: Berhida, Várpalota
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >