Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A pályakezdők fizetéseiről... Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. május 14.

Image A május, június időszaka minden évben az érettségi, felvételi, államvizsga lázas heteinek számít – az érintett diákoknak és családjaiknak mindenképp. Éppen ezért a Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu kutatói legutóbb azt vizsgálták, milyen jövedelemre számíthatnak a különböző szakterületeken elhelyezkedő pályakezdők.

 

Varga Mihály, a PR Herald munkatársa honlapunknak elmondta, hogy a felmérés alapján a 18-24 éves pályakezdők jelenlegi átlagfizetése havi bruttó 160 ezer forint. A végzettség szerinti összehasonlítás alapján kapott adatok elgondolkodtatóak: az általános iskolát végzett pályakezdők bruttó átlagbére 101 ezer forint.

 A szakközépiskolát végzettek 112 ezer, az érettségizettek átlagosan 130 ezer forintra számíthatnak az első évben.

Az OKJ képzést végzett pályakezdők átlagosan havi 140 ezer forintot keresnek. A diplomák bérben kifejezésre jutó értéke a fenti adatokhoz képest: a főiskolai végzettséggel rendelkezők átlagosan 195 ezer forintot, az egyetemi végzettséggel rendelkezők 220 ezer forintot keresnek átlagosan a végzettség megszerzését követő első évben.

A pályakezdők az információs technológiák területén számíthatnak a legmagasabb kezdőbérre, havi 246 ezer forintra.

Őket a bankügy (225 ezer), a HR (220 ezer), valamint a közgazdaság- pénzügyek (203 ezer) területén elhelyezkedő fiatal alkalmazottak követik.

A marketing-reklám-PR (198 ezer) területén már nem haladja meg a 200 ezer forintot a pályakezdők bére, de még az elektrotechnika és energetika (188 ezer) is jól fizet.

A pályakezdők a legkevesebbre az egészségügy és szociális ellátás (119 ezer), a mezőgazdaság és élelmiszeripar (96 ezer), valamint a segédmunkák (92 ezer) területén számíthatnak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >